Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 - Δεν ανεχόμαστε καμία αμφισβήτηση εδαφικής κυριαρχίας

Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015  Δεν ανεχόμαστε καμία αμφισβήτηση εδαφικής κυριαρχίας 

 

Τη νέα εικόνα της Ελλάδας, η οποία έχει αφήσει πίσω της την κρίση και συμμετέχει στην Ευρώπη ως ισότιμος εταίρος και συνδιαμορφωτής όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών συζητήσεων και εξελίξεων, ανάδειξε  ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, όπου βρίσκεται μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για μια σειρά ομιλιών με τίτλο «Αυτή είναι η Ευρώπη», όπου καλούνται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών της Ε.Ε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Τέτοιες μέρες το 2015 η Ελλάδα

βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Την κοινωνία της τότε χτυπούσαν αλλεπάλληλα τυφλού και διχαστικού λαϊκισμού. Σαν σήμερα στις 5 Ιουλίου του 2015 διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα που λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή και μόνο μπροστά το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω.

Αλλά το τίμημα ήταν βαρύ κλειστές τράπεζες, capital controls και ένα τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο που μας οδήγησε σε νέο κύκλο λιτότητας. Καμία ελληνική κοινωνία δεν υπέφερε τόσο..

Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015. Εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά. Εδώ και τρία χρόνια ο τόπος έχει νέα κυβέρνηση που οδηγεί την πατρίδα σε νέα εποχή. Πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των επενδύσεων. Απελευθερωμένη από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Είναι έτοιμη εντός του 2023 να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.  Ευχαριστώ στην Ευρώπη που στήριξαν τη χώρα μου σε μια εποχή που άλλοι πειραματίζονταν με την ευρωπαϊκή της υπόσταση. Αυτή την έμπρακτη αλληλεγγύη ανταποδίδει η Ελλάδα. Η γκρίζα παρένθεση που προηγήθηκε ήταν τραυματική και διδακτική.

Η Ελλάδα γύρισε σελίδα και οι πολίτες της δεν πιστεύουν στα ψεύτικα συνθήματα αλλά στην αλήθεια της πράξης. Ενίσχυσε την ποιότητα της δημοκρατίας μας και απάλλαξε την πολιτική από την κηλίδα της νεοναζιστικής χρυσής αυγής.

Η Αθήνα, πρωτοστάτησε στην κοινή ευρωπαίκή αντίδραση κατά του κορονοϊού και το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν δική μας πρόταση. Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που κατάρτισαν σχέδιο στο πλαίσιο του nextgenerationEU. Και υπήρξε φρουρός της Ευρώπης όταν τα σύνορά της δέχθηκαν εισβολή από χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα με την Τουρκία.

Δηλώνω περήφανος ως Ευρωπαίος γιατί τα χρόνια που πέρασαν, με αιχμή την ελληνική δοκιμασία, οι θεσμοί βρήκαν νέες λύσεις σε νέα προβλήματα. Βέβαια, δεν νοείται ενωσιακή αλληλεγγύη χωρίς συνέπεια προς το κράτος που απευθύνεται».

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον τομέα της οικονομίας. Οι εθνικές προκλήσεις είναι συχνά και κοινοτικές είπε ο πρωθυπουργός. Δεν νοείται ενωσιακή αλληλεγγύη, χωρίς τη συνέπεια του κράτους στην οποία απευθύνεται αυτή, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάπτυξη, για τη μείωση της ανεργίας, για την αποπληρωμή του χρέους δύο χρόνια νωρίτερα από τον προγραμματισμό, για την ανόρθωση του τραπεζικού συστήματος.

«Κάναμε διαδοχικές ελαφρύνσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές, καλύτερη ζωή», είναι οι λέξεις που συνοψίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Στη συνέχεια επισήμανε ότι υπήρξε αύξηση του κατώτατου μισθού και η καθιέρωση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

«Η πρόοδος της οικονομίας πρέπει να συμβαδίζει με την πρόοδο της κοινωνίας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Τίποτα στην Ευρώπη και την Ελλάδα δεν είναι το ίδιο αλλά και τίποτα δεν θυμίζει ούτε τον 20ο αιώνα», είπε καθώς αλλαγές συντελούνται σε όλο τον πλανήτη μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Ο πόλεμος επέστρεψε στην ήπειρό μας φέρνοντας ενεργειακή και επισιτιστική κρίση», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το ερώτημα είναι με ποια πλευρά συντάσσεται κανείς. Οι ίσες αποστάσεις και ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου έχουν καταδικαστεί πολλές φορές και από το ευρωκοινοβούλιο. Είμαστε με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο και απέναντι στον εισβολέα. Είμαστε με την δημοκρατία και τον δυτικό πολιτισμό και είμαστε με την δικαιοσύνη και δεν εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Η μάχη της Ουκρανίας είναι μια καμπή στην ιστορία της Ευρώπης.

Οφείλουμε στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα και αυτό έχει ειδικό βάρος για την Ελλάδα και την Κύπρο. Αναφέρομαι στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και απέναντί της ορθώνονται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και απέναντι στην προκλητικότητά της αντιτάσσουμε την πολιτική ορθότητα. Δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αυτοκρατορικές φαντασιώσεις.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί την αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας. Όλα γίνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια».

Μητσοτάκης σε Μετσόλα: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς Ευρώπη

Mε την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν από την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.