Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για F35 - Ποιο είναι το αόρατο υπερόπλο

 Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για F35  Ποιο είναι το αόρατο υπερόπλο 

Yπεγράφη σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ το επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις αρχές των ΗΠΑ για την απόκτηση των F35 και αναμένεται να σταλεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα ζητά να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F35, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, και άλλα 20 υπό αίρεση.

Μάλιστα, οι διαδικασίες θα

επιταχυνθούν καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συζητήσουν το αίτημα αυτό.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά των «αόρατων» αεροσκαφών και πως μπορούν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την δύναμη της Ελλάδας;

Το μαχητικό αεροσκάφος F-35 ενισχύει στον υπέρτατο βαθμό την εθνική ασφάλεια.

Το Lockheed Martin F-35 Lightning II είναι ένα μονοθέσιο, μονοκινητήριο, χαμηλής παρατηρησιμότητας μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς.

Σκορπάει τρόμο στον εχθρό καθώς αποτελεί το πιο θανατηφόρο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο. Εξασφαλίζει σαφές πλεονέκτημα στους πιλότους έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εκτελέσουν την αποστολή τους και να επιστρέψουν στο σπίτι ασφαλείς.

Τα παλαιού τύπου αεροσκάφη αποσύρονται καθώς τα χρόνια περνούν και η τεχνολογία αλλάζει με αλματώδεις ρυθμούς… Για το λόγο αυτό, η ύπαρξη των αμερικανικών αεροσκαφών F-35 στους ελληνικούς αιθέρες αποτελεί βασικό παράγοντα για την ασφάλεια της χώρας μας τις επόμενες δεκαετίες. 

Η ικανότητα 5ης γενιάς ορίζεται από το συνδυασμό Very Low Observable stealth, προηγμένων αισθητήρων καθώς και της συνδεσιμότητας του δικτύου. Όλα τα προαναφερθέντα βρίσκονται σε ένα υπερηχητικό, μεγάλης εμβέλειας, εξαιρετικά ευέλικτο μαχητικό.

Το F-35 είναι ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων ικανό να εκτελέσει με επιτυχία οποιαδήποτε αποστολή, συμπεριλαμβανομένων των νέων αποστολών που δεν εκπληρώνονται παραδοσιακά από παλιά μαχητικά.

Την ώρα που τα μαχητικά της 4ης γενιάς θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν στον νέο τρόπο μάχης, το F-35 της 5ης γενιάς αλλάζει τη δυναμική ισχύος και είναι σε θέση να ορίσει τον χώρο μάχης στον οποίο θα χρειαστεί να προσαρμοστούν οι αντίπαλοί.

VLO Stealth: Χάνεται από τα «μάτια» του εχθρού… Με λειτουργία stealth σχεδιασμένη από την πρώτη μέρα, το F-35 έχει μια απαράμιλλη ικανότητα να αποφεύγει τον εντοπισμό του εχθρού και να εισέρχεται στον αμφισβητούμενο εναέριο χώρο.

Weapons Capacity: Το F-35 μπορεί να φέρει κρυμμένα όπλα εσωτερικά ή εξωτερικά σε επιτρεπόμενα περιβάλλοντα με συνολική δύναμη άνω των 18.000 λιβρών.

Supersonic Speed and Extended Range: Το χάνεις από τα μάτια σου. Η ταχύτητα «σκοτώνει». Το «αόρατο» υπερόπλο όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν, διαθέτει τον κινητήρα Pratt & Whitney F135, ο οποίος είναι ο ισχυρότερος κινητήρας μαχητικών στον κόσμο. Με ταχύτητα 1,6 Mach, το F-35 είναι ένα υπερηχητικό μαχητικό μεγάλης εμβέλειας, ακόμη και με πληρότητα εσωτερικών όπλων και καυσίμων.

Sensor Fusion: Βλέπει παντού… Η προηγμένη σύντηξη αισθητήρων του F-35 δημιουργεί μια ενιαία ολοκληρωμένη εικόνα του πεδίου μάχης που ενισχύει σημαντικά την επίγνωση, τη δυνατότητα επιβίωσης και τη «φονικότητα» του μαχητικού.

Network Enabled Ops: Συλλέγει και διανέμει πληροφορίες… Το F-35 χρησιμεύει ως πύλη πληροφοριών και επικοινωνιών, μοιράζοντας την επιχειρησιακή του εικόνα με επίγεια, θαλάσσια και αεροπορικά μέσα.

Electronic Warfare System: Το μαχητικό υπερόπλο διαθέτει προηγμένες δυνατότητες EW για εντοπισμό/παρακολούθηση εχθρικών δυνάμεων, εμπλοκή ραντάρ και διακοπή επιθέσεων.

Το F-35 διαθέτει την πιο προηγμένη σουίτα αισθητήρων από οποιοδήποτε μαχητικό στην ιστορία, συμπεριλαμβανομένου του ραντάρ Active Electronically Scanned Arrays (AESA), του Distributed Aperture System (DAS), του Electro Optical Targeting System (EOTS) και του Helmet Mounted Display System.