Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

"ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ" Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης: "Χωρίς κανενα απολύτως θέμα για την Δ.Ε. Ευρωστίνης, η "Ενημέρωση έργων και δράσεων για την Δ.Ε. Ευρωστίνης", στο Δημοτικό Συμβούλιο στο Δερβένι."

Από τον Δημοτικό Σύμβουλο  κ. Σπύρο Καραβά επικεφαλή  του συνδυασμού " ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ" Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης λαβαμε δελτίο τύπου που αναφέρεται  στη διεξαγωγή του Δημοτικού Συμβουλίου της 25/6 στο Δερβένι καθώς και στα όσα έπρεπε να εισαχθούν προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων από τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την δημοτική τους ενότητα.Ευρωστίνης,και το οποίο δημοσιοποιούμε :

 Ορίζοντες Δημιουργίας - Δήμος Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης

                                                                      Δερβένι 28 Ιουνίου 2022
Δελτίο Τύπου
 
Αγαπητοί συνδημότες -σες,
Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο της 25ης Μαΐου 2022 αποφασίστηκε η διεξαγωγή του χθεσινού συμβουλίου στο Δερβένι. Όλοι οι Ευρωστίνιοι περίμεναν να εισαχθούν προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων κάποια έστω από τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την δημοτική τους ενότητα. Αντ’ αυτού στην ημερήσια διάταξη δεν υπήρχε κανένα απολύτως θέμα που να αφορά την Δ.Ε. Ευρωστίνης, εκτός του θέματος "Ενημέρωση έργων και δράσεων για την Δ.Ε. Ευρωστίνης", το οποίο πέραν του ότι είναι γενικό και αόριστο, δεν γίνεται καμία ψηφοφορία, δεν λαμβάνεται καμία απόφαση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κανένα έργο ή δράση. Με επιστολή μας ζητήσαμε την αναβολή της συνεδρίασης και την μετάθεση της σε αμέσως επόμενη ημερομηνία στο Δερβένι με νέα ημερήσια διάταξη που να περιλαμβάνει τα εξής θέματα προς συζήτηση και λήψη απόφασης :
1. Ειρηνοδικείο Δερβενίου το οποίο για τέταρτη χρονιά παραμένει εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο.
Πρόταση : αν δεν δημοπρατηθεί από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης έως το τέλος του χρόνου να επανεγγραφεί στον προϋπολογισμό το ποσό που είχαμε ψηφίσει την πρώτη χρονιά της τρέχουσας δημοτικής θητείας για την επισκευή και συντήρηση αυτού.
2. Παρακαμπτήριος Δερβενίου έως τη Λυγιά
Πρόταση : απόφαση Δ.Σ. για αίτημα παραχώρησης προς την περιφέρεια του τμήματος ανατολικά της γέφυρας του Ζαχολίτικου ποταμού, διάνοιξη και κατασκευή του δρόμου ανεξάρτητα από την γέφυρα σύνδεσής του με το υπόλοιπο τμήμα από Ζαχολίτικο έως δημαρχείο.
3. Δρόμος Γκούρα-Δερβένι
Πρόταση : απόφαση Δ.Σ. για αίτημα προς την περιφέρεια ένταξηςτου στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.
4.​Εφαρμογή σχεδίου πόλεως Δερβενίου και διάνοιξη οδών αυτού
Πρόταση: απόφαση Δ.Σ. για δέσμευση ποσών για μελέτες τροποποιήσεων και πράξεων αναλογισμού.
5. ​Άμεση παρέμβαση και συντήρηση του ρέματος των Μύλων που απαξιώνεται και καθίσταται επικίνδυνο για την ασφάλεια των επισκεπτών.
6. ​Άμεση επισκευή και συντήρηση των φωτιστικών στην παραλία της Λυκοποριάς
Πρόταση : απόφαση δημοτικού συμβουλίου για δέσμευση ποσών.
7. ​Άμεση επισκευή και συντήρηση του δρόμου Λυγιάς-Πύργου-Ευρωστίνης
Πρόταση : απόφαση Δ.Σ. για αίτημα χρηματοδότησης προς την περιφέρεια.
Η επιστολή μας προς το προεδρείο δυστυχώς δεν έτυχε για πολλοστή φορά θετικής αντιμετώπισης, όπως ακριβώς και η από 14 Ιουνίου ερώτηση μας προς την δημοτική αρχή για το τελικό συνολικό και επιμέρους κόστος της νέας ιστοσελίδας του δήμου, που έμεινε για άλλη μια φορά αναπάντητη. Έρχεται η δημοτική αρχή στο Δερβένι χωρίς να έχει κατασκευάσει τα τρία τελευταία χρόνια κανένα σημαντικό έργο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των Ευρωστινίων και να απαξιώσει για άλλη μια φορά το θεσμό του Δ.Σ..
Λόγω αυτής ακριβώς της απαξίας της επιστολής μας, πλήρους απουσίας από την ημερήσια διάταξη θεμάτων για λήψη απόφασης που να αφορά τα μεγάλα ζητούμενα της Ευρωστίνης, έτσι όπως προεκλογικά είχαν περιγραφεί (περίπου απ΄όλους) και της συνεχιζόμενης απαξίωσης του δημοτικού συμβουλίου και ειδικότερα των Ευρωστίνιων δημοτών από την νυν δημοτική αρχή, αποφασίσαμε να απέχουμε από τη συνεδρίαση. Μια αποχή που υιοθετήθηκε από το σύνολο των Ευρωστινίων, όταν άλλες εποχές ένα δημοτικό συμβούλιο στο Δερβένι θα γέμιζε ασφυκτικά ακόμα και μεγαλύτερη αίθουσα.
Στα του συμβουλίου :
Είδατε στο Δημ. Συμβούλιο της 27ης Ιουνίου 2022 κάποια απόφαση που να αφορά την Ευρωστίνη ή η απουσία απόφασης υποκαταστάθηκε από ένα διαρκές επικοινωνιακό «θα»;
Είναι δυνατόν να αποδέχεσαι την ύπαρξη θυμού και το αίσθημα αδικίας που νιώθουν οι Ευρωστίνιοι και απ΄την άλλη να φλυαρείς και να μην αποδέχεσαι την κριτική που σου ασκούν;
Είναι δυνατόν να αποδέχεσαι ως ντροπή το σκότος που επικρατεί στο παραλιακό μέτωπο Λυγιάς, Στομίου, Σαρανταπηχιώτικωνκαι Λυκοποριάς και από την άλλη να μην κατανοείς τα ενδεικτικότερα θέματα που σου προτείνονται για λήψη απόφασης;
Η ηχηρή απουσία των Ευρωστίνιων από τη χθεσινή συνεδρίαση έδωσε την απάντηση στα παραπάνω ερωτημάτα.
Αγαπητοί συνδημότες -σες,
Σήμερα πιο πολύ από ποτέ διαπιστώνουμε έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ του δημαρχιακού συστήματος εξουσίας και της κοινωνίας του Δήμου μας.
Χωρίς κοινωνικές προτεραιότητες και ιεραρχήσεις και με παθογένειες που μας κρατούν βαλτωμένους δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να πορευτούμε σ΄ ένα καλύτερο δημοτικό μέλλον.
Το μόνιμο και διαρκές επιχείρημα περί δυσκολότερης θητείας λόγω οικονομικής κρίσης και ύπαρξης covid έχει πλέον ξεθωριάσει!
Σε κάθε περίπτωση για την παράταξή μας οι απαξιωτικές στάσεις της δημοτικής αρχής δεν είναι πλέον αποδεκτές.
Καλούμε τις λοιπές αντιπολιτεύσεις προκειμένου από κοινού να καθορίσουμε, για την ανάπτυξη του τόπου μας, μια ενιαία στάση τόσο για τα δημοτικά τεκταινόμενα όσο και για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν χρονίζοντα θέματα.
Καλούμε τους συνδημότες μας να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια «πολιτική-δημοτική πράξη» με τρόπο που να διατηρεί την σχέση της με την ηθική της αποτίμηση και τη διατήρηση της αξιακής μας κρίσης για την πολιτική.
Ήρθε η ώρα για μια συλλογική προσπάθεια διαφάνειας, διαβούλευσης και εκτεταμένης λογοδοσίας.
Με εκτίμηση
Ορίζοντες Δημιουργίας
Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης