Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Φθηνοί προορισμοί στην Πελοπόννησο για να περάσετε φανταστικές διακοπές

  

Η ακρίβεια στην Ελλάδα έχει πιάσει «κόκκινο» με τον κόσμο να δυσκολεύεται να πάρει την απόφαση να ταξιδέψει.

Μπορεί οι συνθήκες να μην επιτρέπουν μεγαλεπήβολα όνειρα, όμως το όνειρο των καλοκαιρινών διακοπών μπορεί να πραγματοποιηθεί..

Ακόμα και το φετινό περίεργο από όλες τις απόψεις καλοκαίρι, τα μεγάλα νησιά δεν ρίξανε τις τιμές. Όμως μην στενοχωριέσαι! Υπάρχουν και προορισμοί στην χώρα μας που με λίγα χρήματα μπορείς να κάνεις φανταστικές διακοπές. 

Παρακάτω θα βρεις πληροφορίες για  πραγματικά φθηνούς καλοκαιρινούς προορισμούς.

1)Γύθειο

Το Γύθειο είναι μια ιστορική κωμόπολη της νότιας Πελοποννήσου, χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Λαρύσιο (Ακούμαρος ή Κουμαρος κατά τους ντόπιους), όπου  απέχει 42χλμ από τη Σπάρτη. Αποτελεί πρωτεύουσα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης και το κυριότερο λιμάνι του Λακωνικού κόλπου.

Δύο είναι οι κοντινότερες, εξίσου ωραίες, παραλίες στο Γύθειο: Η εντυπωσιακή Σελινίτσα στην οποία καταλήγουν τα νερά του ποταμού Αρδέλη από τη μία πλευρά, και η έξι χιλιομέτρων αμμουδιά του Μαυροβουνίου, την οποία αγαπούν ιδιαίτερα οι windsurfers, από την άλλη.

Έξι χιλιόμετρα από το Γύθειο, το Βαθύ έχει επίσης ωραίες, βοτσαλωτές παραλίες που καταλήγουν στα κρυστάλλινα νερά του λακωνικού κόλπου. Και βέβαια, καθότι το Γύθειο βρίσκεται όπως λέγαμε και στην αρχή στο κατώφλι της Μάνης, λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα να οδηγήσεις και θα βουτήξεις σε μερικές από τις καλύτερες παραλίες ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Το εισιτήριο με το ΚΤΕΛ κοστίζει 40,10 ευρώ – πάντα μετ’ επιστροφής. Στήστε τη σκηνή σας στο Camping Gythion Bay, στο οποίο η διανυκτέρευση κατ’ ατόμο κοστίζει 5,50 ευρώ και κάντε τη βουτιά σας στην αμμώδη παραλία του Μαυροβουνίου. Επισκεφτείτε τη νησίδα Κρανάη ή Μαραθονήσι στην οποία πέρασαν τη νύχτα ο Πάρις και η Ελένη πριν αναχωρήσουν για την Τροία. Εκεί βρίσκεται ο Πύργος Τζανετάκη στον οποίο στεγάζεται το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης με εισιτήριο 1,5 ευρώ. Για φτηνό αλλά καλό φαγητό επισκεφτείτε την ταβέρνα της Σταυρούλας Πετάκου, το γεύμα θα σας κοστίσει περίπου 10-12 ευρώ το άτομο. Πάρτε το ΚΤΕΛ για Σπάρτη – 6,5 ευρώ μετ’ επιστροφής. Στις εφτά αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης θα θαυμάσετε ευρήματα από τη νεολιθική έως την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο με μόλις 2 ευρώ.

Πως πάω; 

Από Αθήνα για Σπάρτη θα διανύσετε 215 χιλιόμετρα σε 3 περίπου ώρες. Η απόσταση από Σπάρτη για Γύθειο δεν ξεπερνά τα 50 χιλιόμετρα. Το τμήμα αυτό της διαδρομής χρειάζεται προσοχή, ιδίως οι μεγάλες ευθείες κοντά στο Ξηροκάμπι, καθώς μετακινούνται βαριά οχήματα από τα κοντινά στρατόπεδα. Πρατήρια βενζίνης υπάρχουν στο Γύθειο, στο δρόμο για Αρεόπολη λίγο πριν το Χωσάρι.

Για 5 διανυκτερεύσεις υπολογίστε: €150 αν προτιμήσετε την άνεση του δωματίου

2)Μεσσηνία

Η Μεσσηνία είναι μια περιφερειακή ενότητα στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου, στην Ελλάδα. Μέχρι την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης την 1η Ιανουαρίου 2011, η Μεσσηνία ήταν νομός που κάλυπτε την ίδια περιοχή. Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Μεσσηνίας είναι η Καλαμάτα.

Φανταστικές παραλίες για κάθε γούστο (Σάνη, Ρωμανός, Βοϊδοκοιλιά, Γιάλοβα στις ακτές του Ιονίου, η Φοινικούντα με τα ασυναγώνιστα κρυστάλλινα νερά και το Τσαπί στο Πόρτο Λόγγο – αμφότερα με καλά οργανωμένα κάμπινγκ -, Αγία Τριάδα, Περούλια, Βουνάρια, Καλαμάκι στη δυτική ακτή του Μεσσηνιακού, την ίδια την ατέλειωτη παραλία της Καλαμάτας όπου συναντάς λουόμενους όλο το έτος, την Αβία, τη Σάντοβα, τις ξεχωριστής ομορφιάς αμμουδιές της Καρδαμύλης, της Στούπας και της Καλογριάς στη μεσσηνιακή Μάνη.

Πως θα φτάσετε:

Μεταξύ τριών διαφορετικών τρόπων μπορεί ο επισκέπτης της Μεσσηνίας να επιλέξει την πρόσβασή του στην περιοχή: οδικώς, με αμάξι (λίγο παραπάνω από 2 ώρες για να φτάσετε) ή με ΚΤΕΛ (20 ευρώ, από Αθήνα) και αεροπορικώς, μέσω του αεροδρομίου της Καλαμάτας.

Για 5 διανυκτερεύσεις υπολογίστε: €270 αν προτιμήσετε την άνεση του δωματίου