Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Φινλανδία: Σε περίπτωση πολέμου τρέξτε στο... χωριό του Άη Βασίλη - Το Ροβανιέμι ως καταφύγιο

  

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έπιασε τη Φινλανδία απροετοίμαστη, ακόμη και το θεματικό πάρκο του Άγιου Βασίλη στην «γενέτειρά του» στον χιονισμένο βορρά είναι έτοιμο να επιστρέψει στην αρχική του λειτουργία, δεδομένου ότι  είχε κατασκευαστεί ως καταφύγιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση επίθεσης.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται το πάρκο Santa στο Ροβανιέμι της Λαπωνίας κάθε χρόνο για να «συναντήσουν» τον Άγιο Βασίλη και να φωτογραφηθούν μαζί του.

Οι δαιδαλώδεις υπόγειοι διάδρομοι του χωριού φιλοξενούν το ταχυδρομείο του Άγιου Βασίλη, σχολή ξωτικών, καταστήματα χειροτεχνίας, χριστουγεννιάτικα δέντρα και τάρανδους.

Ο κύριος σκοπός του, όμως, απέχει πολύ από το να είναι εορταστικός.

Λαξευμένο σε έναν λόφο περίπου 50 μέτρα (55 γιάρδες), το καταφύγιο είναι φτιαγμένο για να αντέχει βομβαρδισμούς ή χημική ή πυρηνική επίθεση και μπορεί να φιλοξενήσει 3.600 άτομα.

Διαθέτει κρεβάτια, κιτ πρώτων βοηθειών ακόμη και εξοπλισμό για εκσκαφή σήραγγας πίσω προς την επιφάνεια σε περίπτωση κατάρρευσης. Επίσης ένα πηγάδι παρέχει νερό, ιδιώτες προμηθευτές πληρώνονται από την κυβέρνηση για να διατηρούν επιπλέον αποθήκες τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων ενώ προβλέπεται και η μεταφορά τροφίμων από όσους καταφύγουν εκεί.

Φυσικά σε τέτοια περίπτωση απομακρύνεται οτιδήποτε έχει σχέση με τον Άγιο Βασίλη προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο.

Το καταφύγιο του Άη Βασίλη είναι μόνο ένα από τα περίπου 50.000 που κατασκευάστηκαν αφού η χώρα γνώρισε δύο πολέμους με τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Συνήθως στεγάζουν πισίνες, αθλητικά κέντρα ή γκαράζ σε καιρό ειρήνης, αυτό το τεράστιο δίκτυο έχει γίνει μέρος της καθημερινής ζωής σε ολόκληρη τη Φινλανδία.

Μπορούν να μετατραπούν σε καταφύγιο έκτακτης ανάγκης για περίπου το 80% του πληθυσμού των 5,5 εκατομμυρίων μέσα σε λίγες ώρες, σε περίπτωση πολέμου ή καταστροφής πυρηνικού εργοστασίου στη Ρωσία.

Οι καχύποπτοι Φινλανδοί

Η στρατιωτική ετοιμότητα είναι ένα ακόμη ζήτημα. Παρότι ο αριθμός των έμμισθων στρατιωτικών στην Φινλανδία ανέρχετο σε 19.000 τον περασμένο χρόνο, η άμυνα της χώρας βασίζεται στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία που σε περίπτωση επίταξης για τις ανάγκες ενός πολέμου αριθμεί 285.000 άνδρες.

Έπειτα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο η Φινλανδία αποφάσισε να τερματίσει την επί μακρόν πολιτική της στρατιωτικής ουδετερότητας και να θέσει υποψηφιότητα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα το χαρακτήρισε εχθρική κίνηση που συνιστά απειλή για την ίδια την ασφάλειά της παρότι ακόμη δεν έχει ανακοινώσει τι μέτρα– και αν–θα λάβει ως απάντηση.

Η ανεξάρτητη Φινλανδία πολέμησε δύο πολέμους με τη Ρωσία μεταξύ 1939 και 1944, αποκρούοντας απόπειρες εισβολής.

Ωστόσο η καχυποψία της Φινλανδίας απέναντι στη Ρωσία, χρονολογείται από την «Isoviha» ή τη «Μεγάλη Οργή», μια περίοδο της ρωσικής κατοχής που κατέστρεψε την περιοχή μεταξύ 1713 και 1721, όταν η χώρα ήταν ακόμη μέρος της Σουηδίας.

Σε απόσταση μεγαλύτερη των 800 χιλιομέτρων νοτίως του Ροβανιέμι, στην πρωτεύουσα Ελσίνκι, ο πολεοδόμος Τόμι Ρασκ έχει περάσει 25 χρόνια προετοιμάζοντας και εκπαιδεύοντας ανθρώπους για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση.

Το Ελσίνκι έχει ένα υπόγειο κέντρο διοίκησης που χτίστηκε στα χρόνια του 1980 για την προστασία της διαχείρισης της πόλης από μια ενδεχόμενη πυρηνική έκρηξη, καθώς και περίπου 5.500 καταφύγια για απλούς πολίτες.

Τα περισσότερα καταφύγια στη Φινλανδία είναι ιδιωτικά, καθώς έχει επιβληθεί από το νόμο να χτίζεται ένα καταφύγιο κάτω από κάθε πολυκατοικία ήδη από την περίοδο του 1940. Μόνο αυτά που βρίσκονται στο Ελσίνκι έχουν χώρο για περίπου 900.000 άτομα, για έναν πληθυσμό περίπου 650.000 που μένουν στην πόλη.