Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

«Ηχηρό» μήνυμα Σολτς στην Τουρκία: «Η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι αποδεκτή»

 «Ηχηρό» μήνυμα Σολτς στην Τουρκία: «Η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι αποδεκτή» 

Το Βερολίνο πήρε τελικά θέση όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, μετά από τις δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί μειωμένης ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.  Η γερμανική κυβέρνηση είχε προηγουμένως καλέσει Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις ανοιχτές διαφορές με διάλογο εμπιστοσύνης», κάτι που επανέλαβε και τώρα, τονίζοντας ωστόσο ότι «Η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι αποδεκτή».

Στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, με τον Κ. Μητσοτάκη να δείχνει στον Ο. Σολτς τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος του Βερολίνου, Βόλφγκανγκ Μπίχνερ, γνωστοποίησε σήμερα (1/6) την στάση του Γερμανού καγκελάριου απέναντι στο ζήτημα:

«Ο καγκελάριος είναι της άποψης ότι, κυρίως εν όψει της επίκαιρης κατάστασης, είναι επιβεβλημένο, όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να αποφύγουν τις μεταξύ τους προκλήσεις. Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και οι πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι σωστή. Το κλείσιμο της πόρτας σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους είναι αντιπαραγωγικό και αντιστρατεύεται το πνεύμα της Συμμαχίας. Είναι προς το συμφέρον όλων η καλλιέργεια καλών και σταθερών σχέσεων με αλληλοσεβασμό για την αναζήτηση κοινών λύσεων σε ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας».

«Η Γερμανία έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε εμπιστευτικό διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Και είμαστε πρόθυμοι πάλι να την υποστηρίξουμε, στο βαθμό που θα κριθεί χρήσιμο από τις δύο πλευρές», προσέθεσε.

Ξεκαθαρίζοντας περισσότερο την θέση της Γερμανίας, ο Μπίχνερ επεσήμανε τα εξής:

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας χωρών-μελών της ΕΕ, για μας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα λύνονται με συνομιλίες και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».