Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Αγίου Πνεύματος: Πώς θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα καταστήματα, τράπεζες, ΜΜΜ και Δημόσιο

 Αγίου Πνεύματος: Πώς θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα καταστήματα, τράπεζες, ΜΜΜ και Δημόσιο 

Αργία Αγίου Πνεύματος: Με τροποποιημένο ωράριο θα λειτουργήσουν τα καταστήματα αύριο, Δευτέρα 13 Ιουνίου, λόγω της γιορτής του Αγιού Πνεύματος. Τροποποιήσεις θα υπάρχουν και στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. 

Τα σούπερ μάρκετ θα είναι κανονικά ανοιχτά, με τους καταναλωτές να μπορούν να κάνουν χωρίς πρόβλημα τα ψώνια τους. Τα εμπορικά καταστήματα λιανικής θα λειτουργήσουν ως επί το πλείστον κανονικά, εκτός από τις περιοχές όπου οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι έχουν λάβει διαφορετική απόφαση. Συγκεκριμένα, οι εμπορικοί σύλλογοι των εξής πόλεων έχουν ανακοινώσει πως τα καταστήματα θα είναι κλειστά: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Τρίκαλα, Κομοτηνή, Ναύπλιο, Μυτιλήνη, Σέρρες.

Οι τράπεζες θα είναι κλειστές καθώς η ημέρα του Αγίου Πνεύματος είναι επίσημη τραπεζική αργία.

Κλειστές θα είναι και οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, για τις εξής κατηγορίες μισθωτών:

Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Ευγηρίας Οίκων, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κλπ, Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχιακών Εφημερίδων, Φορτοεκφορτωτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Τροποποιήσεις θα υπάρξουν στα δρομολόγια του μετρό, του Ηλεκτρικού και του τραμ τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022, ανήμερα του εορτασμού του Αγίου Πνεύματος. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, η συχνότητα των δρομολογίων του μετρό, του Ηλεκτρικού και του τραμ θα διαμορφωθούν ως εξής:

Στον Ηλεκτρικό από τις 05:30 έως τις 23:30 στα 10,5′ και τις λοιπές ώρες λειτουργίας στα 15′.
Στις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό κατά το χρονικό διάστημα 06:00-17:30 στα 5′, 17:30-20:00 στα 6′, 20:00-22:00 στα 7′ και κατά τα διαστήματα 05:30-06:00 και 22:00-00:20 στα 10′.
Οι συχνότητες των δρομολογίων προς και από το Αεροδρόμιο δεν θα μεταβληθούν. Στο Τραμ από τις 05:30 έως τις 22:00 στα 12′ και από τις 22:00 έως τις 00:30 στα 15′.