Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Μωβ μέδουσα: Σπέρνει τον τρόμο στις παραλίες της Αττικής - Οι πόνοι μπορεί να επιμείνουν για πολλές ημέρες μετά το τσίμπημα

 Μωβ μέδουσα: Σπέρνει τον τρόμο στις παραλίες της Αττικής - Οι πόνοι μπορεί να επιμείνουν για πολλές ημέρες μετά το τσίμπημα 


Καθώς μπαίνουμε στο καλοκαίρι, όλο και πιο εμφανές γίνεται το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον υπερπληθυσμό μωβ μέδουσας στις ελληνικές θάλασσες. Μια γυναίκα που τσιμπήθηκε από μωβ μέδουσα δήλωσε ότι οι πόνοι συνεχίζονται, μια εβδομάδα μετά το «συναπάντημά» της με το μαλάκιο.


Η Ευαγγελία, που πριν λίγες ημέρες πήγε για μπάνιο στην παραλία Πάχη στα Μέγαρα. Ήταν τόσο έντονος ο πόνος από το τσίμπημα της μέδουσας που κόλλησε πάνω της, που όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, τα πλοκάμια της μέδουσας άφησαν το αποτύπωμά τους στο σώμα της.

«Ήρθε και κόλλησε πάνω μου. Έκανε ένα σημάδι πολύ μεγάλο. Ακόμα ο πόνος από την περασμένη Κυριακή ακόμα υπάρχει. Κάποιος που δεν το ξέρει θα νομίζει ότι έχω κάνει τατουάζ μέδουσας. Δεν μπορείς να περιγράψεις τον πόνο, το κάψιμο που έχεις» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η γυναίκα.

«Με έτσουζε πάρα πολύ λες και μου έριξαν βιτριόλι, τέτοιο κάψιμο ένιωσα. Μέσα μου έβραζε το δέρμα μου όλο» πρόσθεσε. Οι μωβ μέδουσες απλώνουν τα πλοκάμια τους στις ελληνικές θάλασσες προκαλώντας όλο και μεγαλύτερη ανησυχία. Ιδιαίτερα σύνηθης είναι η παρουσία της μωβ μέδουσας στις παραλίες της Αττικής και του Σαρωνικού, με περιοχές όπως η  Βουλιαγμένη, το Λαγονήσι, το Λαύριο, το Πόρτο Ράφτη, η Βραυρώνα, η Νέα Μάκρη και η Αίγινα.

Ο διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου και ωκεανολόγος Επαμεινώνδας Χρήστου, ανέφερε πως «αν μας τσιμπήσει στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας ένα προς ένα πάνω στο σημείο ερεθισμού για δύο τρία λεπτά. Αυτό σταματάει την απελευθέρωση της τοξίνης. Μετά καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και το υπόλοιπο του μείγματος της σόδας και μετά βάζουμε πάγο για 5 λεπτά με ένα τέταρτο, σταματάει τον πόνο. Απαγορεύεται στη συγκεκριμένη περίπτωση το ξύδι, η αμμωνία, η αλκοόλη και το γλυκό νερό».