Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

ΑΣΕΠ -2Κ/2019: Ομόφωνη απόφαση για αλλαγή στους πίνακες διοριστέων -Ζητά νομοθετική ρύθμιση

ΑΣΕΠ -2Κ/2019: Ομόφωνη απόφαση για αλλαγή στους πίνακες διοριστέων -Ζητά νομοθετική ρύθμιση 

Νομοθετική ρύθμιση ζητά, στην ουσία, από την κυβέρνηση για την διευθέτηση του προβλήματος με την προκήρυξη 2Κ/2019 για 1.116 μόνιμες θέσεις στο υπουργείο Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι με την 192/2022 απόφασή της η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει ότι είναι «αντίθετες προς τις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας οι διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 1 του ν. 4551/2018, όπως ισχύουν μετά την προσθήκη εδαφίων με το άρθρο 17 παρ. 1 του ν. 4571/2018, κατά τα μέρος που προβλέπουν αυξημένη μοριοδότηση της “ειδικής εμπειρίας” που έχει κτηθεί από υποψηφίους που υπηρέτησαν ως επικουρικό προσωπικό κατ’ άρθρο 10 του ν. 3329/2005, για την πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού σε εποπτευόμενους από το Υπουργείο Υγείας Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας».

Τι ζητά το ΑΣΕΠ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, με σημερινή της ομόφωνη απόφαση η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ:

Πρώτον, επιβεβαίωσε την υποχρέωση της Ανεξάρτητης Αρχής να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ και άρα να αλλάξουν οι πίνακες διοριστέων της συγκεκριμένης

Δεύτερον, δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να προστατεύσει όλους όσοι είναι διορισμένοι, καθώς ήταν δικαιολογημένη η εμπιστοσύνη τους στο σχετικό νόμο που προέβλεπε αυξημένη μοριoδότηση στην ειδική εμπειρία, ενώ παράλληλα ήδη εργάζονται πάνω από ένα χρόνο ως μόνιμοι υπάλληλοι, και πολλοί από αυτούς τα προηγούμενα χρόνια και ως συμβασιούχοι.

Τρίτον, καλεί την  πολιτεία να λάβει κάθε είδους μέτρο για να υλοποιηθούν τα παραπάνω.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σχετική επιστολή με την ομόφωνη απόφαση του ΑΣΕΠ πρόκειται να σταλεί το επόμενο διάστημα στην κυβέρνηση και τα κόμματα προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

550 οι ευνοημένοι

Να σημειωθεί ότι για τις 1.116 μόνιμες θέσεις επικουρικού προσωπικού στο υπουργείο Υγείας είχαν υποβληθεί 46.587 αιτήσεις, κάτι που σημαίνει ότι η αναλογία υποψηφίων προς εισακτέους ήταν 1 στους 49. Σύμφωνα με πληροφορίες από το πλήθος αυτό των υποψηφίων, με την απόφαση του ΣτΕ και τώρα του ΑΣΕΠ ευνοούνται περίπου 710, ωστόσο καθώς αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη διορισθεί ως αναπληρωματικοί, υπολογίζεται ότι ο τελικός αριθμός όσων θα ευνοηθούν θα είναι περί τους 550. Άρα, στην, πολύ πιθανή, περίπτωση της νομοθετικής ρύθμισης που ζητά η Ανεξάρτητη Αρχή, ο συνολικός αριθμός των διοριστέων της συγκεκριμένης προκήρυξης θα είναι 1.738 (οι 1.186 αρχικοί συν τους 550 μετά την απόφαση του ΣτΕ και του ΑΣΕΠ). Πάντως, νομικοί που μίλησαν στην aftodioikisi.gr, προτείνουν ότι όσοι βρίσκονται ψηλά στους πίνακες διοριστέων να προχωρήσουν σε αίτηση θεραπείας.