Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Εκτακτη ανακοίνωση του ECDC για τα κρούσματα παγκοσμίως

 Ηπατίτιδα στα παιδιά: Εκτακτη ανακοίνωση του ECDC για τα κρούσματα παγκοσμίως 

Περίπου 190 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής παγκοσμίως, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC).

Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα τον Απρίλιο και έχουν καταγραφεί κρούσματα σε τουλάχιστον 12 χώρες. Περίπου 40 περιστατικά καταγράφονται στην Ευρωπαϊκή

Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, όπως δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση. Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά παράλληλα με τις υγειονομικές Αρχές της κάθε χώρας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως ανέφερε, η ανησυχία είναι πως τα κρούσματα δεν συνδέονταν με τους τυπικούς ιούς, που συνήθως προκαλούν ηπατίτιδα A, B, C, D και E. 

«Έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, αλλά αφορά παιδιά και έχει σοβαρά συμπτώματα», σχολίασε η Maria Buti, καθηγήτρια Ηπατολογίας από τη Βαρκελώνη και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη Παθήσεων του Ήπατος.

Σε κατάσταση «συναγερμού» είναι οι γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας, στα παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών.

Όπως είπε στην εκπομπή «Από τις 6», στην ΕΡΤ, η παιδογαστρεντερολόγος, παιδοηπατολόγος του νοσοκομείου Αττικόν, Ινώ Καναβάκη, υπάρχουν μέχρι τώρα 170 καταγεγραμμένα περιστατικά παγκοσμίως, με τα περισσότερα να είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε κρούσμα αλλά όλοι οι παιδίατροι παραμένουν σε επιφυλακή…

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Αναλυτικά τα συμπτώματα 


 

Σύμφωνα με την κυρία Καναβάκη, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να προλάβουμε την οξεία ηπατίτιδα αλλά οφείλουμε να τηρούμε τις συνθήκες υγιεινής και καλό θα ήταν τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας να παραμένουν μέχρι και 48 ώρες στο σπίτι για να εμποδιστεί η μετάδοση.

Για τα συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς, η ίδια είπε ότι το μόνο ειδικό σύμπτωμα που έχει η οξεία ηπατίτιδα είναι ο ίκτερος, δηλαδή το κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος.

Όσο για τα άλλα συμπτώματα αυτά είναι:

  • Αλλαγή στο χρώμα των ούρων και των κοπράνων
  • Κνησμός στο σώμα
  • Πυρετός
  • Ναυτία
  • Πόνος στη κοιλιά