Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Στα χέρια μας το λιμάνι της Μαριούπολης» λένε οι Ρώσοι

 https://pbs.twimg.com/media/FQEZ1vjWUAAaorR?format=jpg&name=small 

Υπό ρωσική κατοχή βρίσκεται πλέον το λιμάνι της Μαριούπολης, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Ria Novosti.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, το μεγαλύτερο λιμάνι της Αζοφικής περιήλθε υπό την ηγεσία τους, μετά την εξουδετέρωση των ουκρανικών στρατευμάτων.


Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτρερα σήμερα ότι ετοιμάζεται για μια πιθανώς «ύστατη» μάχη στην Μαριούπολη, καθώς τα πυρομαχικά και οι αντοχές της ουκρανικής πλευράς εξαντλούνται, ενώ η πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας πολιορκείται για πάνω από 40 μέρες από τους Ρώσους.

«Σήμερα θα είναι πιθανόν η ύστατη μάχη, επειδή τα πυρομαχικά μας εξαντλούνται. Αυτό θα σημάνει τον θάνατο για μερικούς από εμάς και την αιχμαλωσία για τους υπόλοιπους», έγραψε στο Facebook η 36η ταξιαρχία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, τονίζοντας: «Αργοπεθαίνουμε».

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά σας ζητούμε αληθινά να μας θυμάστε με μια καλή κουβέντα», ζήτησε η ταξιαρχία «από τους Ουκρανούς».

«Για περισσότερο από ένα μήνα, πολεμήσαμε χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά, χωρίς τροφή, χωρίς νερό», κάνοντας «τα αδύνατα δυνατά», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση, όπου προστίθεται ότι περίπου τα μισά από τα μέλη της 36ης ταξιαρχίας είναι τραυματίες.

Για περισσότερο από 40 ημέρες σφοδρών μαχών, «ο εχθρός σταδιακά μας απώθησε (…), μας περικύκλωσε και επιχειρεί τώρα να μας καταστρέψει», εξήγησε περαιτέρω η ταξιαρχία εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την απουσία βοήθειας «από τη διοίκηση του στρατού και από τον πρόεδρο» Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Λάβαμε μόνο μία φορά 50 οβίδες, 20 νάρκες, αντιαρματικούς πυραύλους NLAW», αναφέρει. «Λυπούμαστε, αλλά δεν μας δόθηκε τίποτα άλλο», προσθέτει, κλείνοντας με το ότι «Υπήρξαν μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις».