Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου: 23 παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε…

 Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου: 23 παραστάσεις που δεν πρέπει  να χάσετε… 

Στην αρχή της εβδομάδας ανακοινώθηκε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου. Η παρουσίαση συνοδεύτηκε με πολύ σημαντικά νέα για τη ζωή της κορυφαίας διοργάνωσης του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, το Φεστιβάλ αποκτάει μόνιμη έδρα στην Πειραιώς 260, όπου θα συνυπάρχει με τις υπηρεσίες του Οργανισμού Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων.

Παράλληλα, από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθούν 3.000.000 ευρώ για την αναβάθμιση των σκηνών της Πειραιώς, της Επιδαύρου και του Ηρωδείου. Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την έναρξη του Φεστιβάλ -σε επτά εβδομάδες από σήμερα- παραδίδουμε μια ατζέντα με τις πιο ελκυστικές παραγωγές, ελληνικές και ξένες  και σας παρουσιάζουμε 23 επιλογές ανάμεσα στις 70 παραγωγές που επιφυλάσσει το Ελληνικό Φεστιβάλ στο κοινό της Αθήνας σε Πειραιώς 260, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και Επίδαυρο.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

«Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ»

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιάννης Χουβαρδάς • ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 1 – 7/6

Ο πολύπειρος σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς στήνει μια φανταστική συνάντηση του Ουίλιαμ Σαίξπηρ με τον κόσμο του Ορσον Ουέλς. Στην πρωτότυπη σύνθεση του Χουβαρδά, η σαιξπηρική «Καταιγίδα» συναντιέται με την ανολοκλήρωτη ταινία «Η άλλη πλευρά του ανέμου» του Ορσον Ουέλς. Μια φαντασμαγορική μίξη θεάτρου και κινηματογράφου, μ’ ένα λαμπερό σύνολο ηθοποιών απ’ όλες τις γενιές του ελληνικού θεάτρου. Παίζουν, μεταξύ άλλων, οι Γιάννης Βογιατζής, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Δημήτρης Πιατάς και Χάρης Φραγκούλης.

«ALL I NEED»

Εντουαρντ Χιου • ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 1, 2/6

Ο διακεκριμένος χορευτής Εντουαρντ Χιου έρχεται στην Ελλάδα και παρουσιάζει τη νέα του παράσταση με τίτλο «All I need». Αντλώντας έμπνευση από το κινεζικό παιχνίδι στρατηγικής γκο, ο χορογράφος αφήνεται να παρασυρθεί από τη δύναμη του επείγοντος και στρέφει την προσοχή μας σε μια θεμελιώδη ανάγκη: Την ανάγκη να ακούμε ο ένας τον άλλον!

«THIRST» 

Ερμίρα Γκόρο • ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 3-5/6

Η καταξιωμένη χορογράφος και παλιά γνώριμη του Φεστιβάλ, Ερμίρα Γκόρο, επιστρέφει με το νέο έργο της, μια παράσταση-εμπειρία πάνω στην πανάρχαια, πάντα πολύτιμη σύλληψη της τελετουργίας. Με όχημα μια ομάδα έξι χορευτών και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Σταύρου Γασπαράτου, το έργο εξερευνά το πώς η σύγχρονη τέχνη μπορεί να συμμετάσχει στην αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο…

«ΜΠΕΡΤ ΤΟΥΡΙΝΤΟ: ΜΙΑ ΟΠΕΡΑ»

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 15, 16/6

Το ανατρεπτικό δίδυμο των Nature Theater of Oklahoma, Kelly Copper και Pavol Liška, επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου με μια διεθνή συμπαραγωγή κορυφαίων οργανισμών. Η νέα τους παράσταση είναι μια κάντρι όπερα, που αποδομεί ξεκαρδιστικά τη σύγχρονη ποπ αμερικανική κουλτούρα.

«ΤΑΡΤΟΥΦΟΣ ή Ο ΥΠΟΚΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ»

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ιβο Βαν Χόβε • ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 16-18/6

Η Comédie-Française με τον Ιβο Βαν Χόβε επιστρέφουν στον θεσμό και αυτήν τη φορά στην Πειραιώς 260, με αφορμή την επέτειο των 400 χρόνων από τη γέννηση του Μολιέρου.

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης στήνει μια ολομέτωπη επίθεση στους παντός είδους υποκριτές και έχει ως σύμμαχό του τον διπλά βραβευμένο με Οσκαρ για τη μουσική του, Aλεξάντρ Ντεσπλά, που συνθέτει την πρωτότυπη μουσική της παράστασης.

«ΑΝΟΙΞΗ»

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιούλα Μπούνταλη • ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 2, 4/7

Μια πρωτότυπη παράσταση, βασισμένη σε μια πραγματική ιστορία, μπαίνει στη σκηνοθετική ματιά της Γιούλας Μπούνταλη… Μια ομάδα μαθητριών του Γυμνασίου Θηλέων του 1960 στο Μεσολόγγι διασχίζει τους δρόμους της πόλης αντιδρώντας στην ίδρυση Πρακτικού Γυμνασίου Αρρένων, που θα απέκλειε τις ίδιες από τα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης.

«FARM FATALE»

του Φιλίπ Κεν • ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 10, 11/7

Ο διεθνής Γάλλος δημιουργός Φιλίπ Κεν, γνωστός για τις υβριδικές-εικαστικές παραστάσεις του, παρουσιάζει ένα εξωφρενικό όσο και γοητευτικό σύμπαν στο «Farm fatale». Μια παράσταση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

«Αξονες»

του Αντώνη Φωνιαδάκη • ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 14-16/7

Ο διεθνώς καταξιωμένος Ελληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης έρχεται στο Φεστιβάλ για να συναντήσει οκτώ από τους καλύτερους χορευτές της ελληνικής χιπ χοπ σκηνής. Μια εκρηκτική, απρόσμενη παράσταση που θα ταράξει τα νερά του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα!

ΗΡΩΔΕΙΟ

«ΡΙΓΟΛΕΤΤΟΣ»

του Τζουζέπε Βέρντι • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κατερίνα Ευαγγελάτου • ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 2, 5, 8, 11/6

Το αριστούργημα «Ριγολέττος» του Τζουζέπε Βέρντι, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, παρουσιάζεται επί σκηνής έπειτα από δύο χρόνια. Η πολυαναμενόμενη παραγωγή της ΕΛΣ, η οποία αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, θα κάνει την πρεμιέρα της στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: 16/6

Ενας από τους κορυφαίους σύγχρονους Ελληνες συνθέτες, o Δημήτρης Παπαδημητρίου, παρουσιάζει μια αντιπροσωπευτική επιλογή τραγουδιών από το σύνολο του έργου του. Μια ξεχωριστή συναυλία υψηλής αισθητικής, με ανεξίτηλες μελωδίες, σπουδαίο ποιητικό λόγο και υπέροχες ερμηνείες των Kώστα Μακεδόνα, Γιώτας Νέγκα, Θοδωρή Βουτσικάκη και Αιμιλιανού Σταματάκη.

PATTI SMITH

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: 25/6

Η ιέρεια του πανκ της νεοϋορκέζικης σκηνής έρχεται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για μια μοναδική συναυλία, όπου θα παντρέψει τη μουσική και την ποίησή της. Η πολυσχιδής μουσικός, συγγραφέας, εικαστικός και ακτιβίστρια φιλοδοξεί να ξυπνήσει πάλι την πίστη στη δύναμή μας ν’ αλλάξουμε τον κόσμο: «People have the power!».

ΜΑΞ ΡΙΧΤΕΡ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: 29/6

Ενας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους συνθέτες της τελευταίας εικοσαετίας, ο πολυβραβευμένος Μαξ Ρίχτερ, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο. Δημιουργός με φανατικό κοινό από όλα τα είδη μουσικής, θεωρείται πρωτεργάτης της σύγχρονης ορχηστρικής νεοκλασικής μουσικής.

DIANA KRALL

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: 30/6

Παλιά γνώριμη του Φεστιβάλ, η αγαπημένη τραγουδίστρια της τζαζ και πιανίστρια Diana Krall, που έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία Grammy για τις ερμηνείες της και την πλούσια δισκογραφία της, έρχεται για μία και μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο. Η συναυλία της στο φετινό Φεστιβάλ διοργανώνεται από τη φιλανθρωπική οργάνωση για την καταπολέμηση της λευχαιμίας και άλλων αιματολογικών νόσων Aurora.

ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: 4/7

Μια κατανυκτική μουσική βραδιά, αφιερωμένη στη μνήμη και την πολύτιμη παρακαταθήκη του Μίκη Θεοδωράκη. Η «ιέρεια» του Θεοδωράκη, Μαρία Φαραντούρη, συμπράττει με τον εξαίρετο βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο, υπό την μπαγκέτα του σπουδαίου διευθυντή ορχήστρας Μίλτου Λογιάδη.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΒΑΚΟΣ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: 6/7

Ο κορυφαίος, παγκοσμίου φήμης, Ελληνας βιολονίστας επιστρέφει στο φεστιβαλικό κοινό. Αυτήν τη φορά το κοίλον του Ηρωδείου θα απολαύσει τον Λεωνίδα Καβάκο σε κοντσέρτα για βιολί του Μπαχ με έξι εκλεκτούς Ελληνες μουσικούς.

ΛΟΡΙ ΑΝΤΕΡΣΟΝ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: 10/7

Η πρωτοποριακή περφόρμερ, ποιήτρια, τραγουδίστρια και μουσικός Λόρι Αντερσον, ζυμωμένη καλλιτεχνικά με τη νεοϋορκέζικη σκηνή της δεκαετίας του ’70 και τους αντισυμβατικούς εκφραστές της, Αντι Γουόρχολ, Φίλιπ Γκλας και Αλεν Γκίνσμπεργκ, δίνει ραντεβού με το κοινό σε μία ακόμη περφόρμανς που αναμένεται να μας μείνει αξέχαστη!

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

«ΑΛΚΗΣΤΗ»

του Ευριπίδη • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιόχαν Σίμονς • ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 1, 2/7

Ο ιδρυτής του διάσημου «Theater Hollandia» και από τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής θεατρικής πρωτοπορίας, ο Ολλανδός Γιόχαν Σίμονς, ανοίγει τα φετινά Επιδαύρια. Ο Σίμονς, γνωστός για τη μουσική προσέγγισή του στα κείμενα και την εντυπωσιακά μινιμαλιστική αισθητική του, επιχειρεί μια σύγχρονη μεταγραφή της «Αλκηστης» με όχημα τη μουσική της ομώνυμης όπερας του Γκλουκ.

«ΜΗΔΕΙΑ»

του Μποστ • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιάννης Καλαβριανός • ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 8, 9/7

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει ένα έργο-σταθμό της νεοελληνικής δραματουργίας μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Γιάννη Καλαβριανού. Γραμμένη το 1993 σε δεκαπεντασύλλαβο, η «Μήδεια» του Μέντη Μποσταντζόγλου ή Μποστ «επικρίνει τους επικριτάς, να προβληματίσει τους κριτάς και να ελευθερώσει τους θεατάς». Παίζουν, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Γλάστρας, Σταύρος Σβήγκος και Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

«ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ»

του Αισχύλου • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ούλριχ Ράσε • ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 22, 23/7

Ο Γερμανός σκηνοθέτης Ούλριχ Ράσε μάς συστήνει την εντυπωσιακή σκηνική του γλώσσα με τον «Αγαμέμνονα». Οι ηθοποιοί του εξωθούνται προς μια βαθιά υπαρξιακή όσο και «μανιακή» ερμηνεία, που συνδυάζει κείμενο, κίνηση και ρυθμό.

«ΑΙΑΣ»

του Σοφοκλή • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αργύρης Ξάφης • ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 29, 30/7

Με τον «Αίαντα», ο Αργύρης Ξάφης κατεβαίνει για πρώτη φορά ως σκηνοθέτης στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Πρόκειται για μια τραγωδία που δεν εξιστορεί την πτώση του ήρωα, αλλά την ιδιότυπη, μετά θάνατον, αποκατάσταση και εξύψωσή του. Πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Ημελλος, Δέσποινα Κούρτη, Εύη Σαουλίδου, Στάθης Σταμουλακάτος, Νίκος Χατζόπουλος.

«ΑΝΤΙΓΟΝΗ»

του Σοφοκλή • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τσέζαρις Γκραουζίνις • ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 5, 6/8

Ο καταξιωμένος Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις επιστρέφει με μια σύγχρονη και επίκαιρη μεταφορά της σοφόκλειας τραγωδίας. Ο θίασος αποτελείται από εξαιρετικούς ηθοποιούς της νέας γενιάς, με την Ελλη Τρίγγου στον ρόλο της Αντιγόνης και τον Βασίλη Μπισμπίκη στον ρόλο του Κρέοντα. Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης είναι ο κορυφαίος του Χορού.

ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

«ΡΙΖΕΣ ΑΠΟ ΒΑΜΒΑΚΙ»

της Κάλλιας Παπαδάκη • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Εφη Θεοδώρου • ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 15, 16/7

Εμπνευσμένο από τον «Αίαντα» του Σοφοκλή το έργο «Ρίζες από βαμβάκι» της Κάλλιας Παπαδάκη ταξιδεύει στο καλοκαίρι του 1978, σ’ ένα χωριό του Εβρου. Ο Αίαντας επιστρέφει στη γενέτειρά του πιστεύοντας ότι θα αναλάβει τα στρέμματα γης που του αναλογούν. Ο πατέρας του όμως έχει ορίσει μοναδικό του κληρονόμο τον μικρό του γιο, Οδυσσέα. Εκείνον που έμεινε κοντά του, έκανε οικογένεια και δούλεψε τη γη, όσο ο μεγάλος σπούδαζε φιλόλογος μακριά τους.

«ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΑΝΚΑΟΥ»

του Ηλία Μαγκλίνη • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σύλλας Τζουμέρκας • ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 5, 6/8

Η «Αλκηστη» του Ευριπίδη εμπνέει τον Ηλία Μαγκλίνη και γράφει τον «Φάκελο Βάνκαου». Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Σύλλα Τζουμέρκα και μας υπενθυμίζει την έκλειψη ηλίου που θα ρίξει το αλλόκοτο φως της σε μια ήσυχη Γη στο μέλλον, στα πρόσωπα των ανθρώπων και τα ερείπια των ναών.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου