Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Europa Conference League, Γάνδη-ΠΑΟΚ 1-2: Ηρωική πρόκριση στους 8!

 5541123 

Ο  ΠΑΟΚ είναι στους «8» του Conference League. Συνεχίζει στην Ευρώπη. Συνεχίζει να ονειρεύεται! Μέχρι που φτάνουν τα «ασπρόμαυρα» όνειρα; Μέχρι το τέλος. Γιατί όχι; Ποιος δε το δίνει αυτό το δικαίωμα μετά και το «διπλό» στη Γάνδη;Το φώναξαν οι οπαδοί του. Το χάρηκαν οι παίκτες του. Υπάρχει (ευρωπαϊκή) συνέχεια στο όνειρο.


Δεν έκρυβε εκπλήξεις η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ με την οποία αποφάσισε ο Ραζβάν Λουτσέσκου να ξεκινήσει τη ρεβάνς με τη Γάνδη. Ο Ρουμάνος προπονητής είχε αποφασίσει εδώ και μέρες ποιοι και πως θα κάλυπταν τις απουσίες των τιμωρημένων Αν. Ζίβκοβιτς και Κούρτιτς, αλλά και αυτή της τελευταίας στιγμής με τον Ελ Καντουρί να έχει μείνει στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο Αυστριακοί, Σβαμπ και Μουργκ, πήραν φανέλα βασικού, με τον πρώτο να καλύπτει το κενό του Κούρτιτς στη μεσαία γραμμή και τον δεύτερο να κινείται στο δεξιό άκρο της μεσοεπιθετικής γραμμής του «Δικεφάλου».

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε σε παράταξη 4-2-3-1 με τον Πασχαλάκη κάτω από τα γκολπόστ, τους Λύρατζη, Ινγκασον, Κρέσπο, Βιεϊρίνια στην άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά, τους Σβαμπ, Τσιγγάρα στα «6αρο-8άρια», τους Μουργκ, Μπίσεσβαρ στα άκρα και τον Ντόουγκλας Αουγκούστο πίσω από τον φορ Ακπομ.

Για την Γάνδη το ερωτηματικό για το αν ο Ταρίκ Τισουντάλι θα ήταν στο αρχικό σχήμα απαντήθηκε λίγο πριν την σέντρα με τον Μαροκινό να παίρνει φανέλα βασικού, έχοντας προφανώς ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού.

Και το πόσο επιδραστικός είναι για το παιχνίδι της Γάνδης φάνηκε με το… καλησπέρα. Δύο μεγάλες φάσεις μέσα σε δύο λεπτά (6’-8’) ήρθαν από τα δικά του πόδια. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ έπρεπε να βρουν λύση για να σταματήσουν τον πιο χαρισματικό ποδοσφαιριστή της βελγικής ομάδας. Κυρίως έπρεπε τρόπο να απαντήσουν στο… σφυροκόπημα. Το σουτ του Αουγκούστο (11’) ήταν μια πρώτη στιγμή αντίδρασης.

Το πρώτο εικοσάλεπτο ο μόνος που στεκόταν στο ύψος του ήταν ο Ίνγκι Ίνγκασον, ο παρτενέρ του στο κέντρο της άμυνας, ο Χοσέ Κρέσπο ήταν αυτός που έβαλε τον ΠΑΟΚ μπροστά στο σκορ! Ο Ισλανδός προσπάθησε με πλασέ να σκοράρει, αλλά ο Ισπανός ήταν εκεί να εκμεταλλευτεί τις εμφανείς αδυναμίες των αμυντικών της Γάνδης και μετά από τις κόντρες να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Λεφ γράφοντας το 0-1.

Η Γάνδη έκανε ένα δεκάλεπτο να συνέλθει από το γκολ του Κρέσπο, αλλά το έκανε με πολύ πειστικό τρόπο, κλείνοντας τον ΠΑΟΚ στα καρέ του και σφυροκοπώντας (μέρος δεύτερον…) την εστία του Πασχαλάκη. Με τον Οφόε να αλωνίζει στη μεσαία γραμμή και τον Σαμουΐζ να κάνει τη μία σέντρα μετά την άλλη από τη δεξιά πλευρά, τα «βουβάλια» πίεζαν για το γκολ. Κι όταν στο 41ο λεπτό ο Σαμουΐζ έκανε τη σέντρα από δεξιά δεν υπήρχε η παραμικρή απάντηση στην κεφαλιά του Ντεπουάτρ, που με κεφαλιά ισοφάρισε σε 1-1. 

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με δύο μεγάλες στιγμές και για τις δύο ομάδες. Πρώτη απείλησε η Γάνδη με τον Σαμουΐζ να αστοχεί από το ύψος της μικρής περιοχής. Η απάντηση του ΠΑΟΚ ήρθε με τον Άκπομ να κάνει το πλασέ μέσα από τη μεγάλη περιοχή, αλλά να μη καταφέρνει να βρει δίχτυα.

Ο Λουτσέσκου είδε να συνεχίζεται το… πάρτι της Γάνδης από τη δεξιά πλευρά και αποφάσισε να βγάλει τον Μπίσεσβαρ και να βάλει τον Σίντκλεί στη θέση του. Ο Βραζιλιάνος έδωσε τεράστια βοήθεια. Η τρίτη παρέμβαση του Ρουμάνου τεχνικού ήρθε στο 70ο λεπτό με την είσοδο του Τέιλορ ήταν του σχεδόν άφαντου Μουργκ. Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο ΠΑΟΚ είχε κατορθώσει να ανακόψει την ορμή των Βέλγων, που όσο έβλεπαν να κυλάει ο χρόνος και να μένει το 1-1, έχαναν την ισορροπία τους στο γήπεδο και αφήνοντας εύκολα την μπάλα σε «ασπρόμαυρα» πόδια.
 Στο 77ο λεπτό ο ασταμάτητος Άκπομ κέρδισε άλλη μια μονομαχία, ένα φάουλ. Και εκεί «μίλησε» η κλάση και η ευφυΐα του Βιεϊρίνια. Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, την ώρα που όλη η άμυνα της Γάνδης περίμενε μια σέντρα, έστρωσε την μπάλα στον Αουγκούστο και ο Βραζιλιάνος με σουτ την έστειλε στα δίχτυα γράφοντας το 1-2. Ο «Δικέφαλος» ήταν με το ενάμιση πόδι στους «8» του Europa Conference League. Ο Βανάιζεμπρουκ έβγαλε Οφόε και Τισουντάλι σα να παραδεχόταν ότι όλα είχαν κριθεί.

Και όντως όλα είχαν κριθεί. Ο ΠΑΟΚ ήταν στα προημιτελικά!

Γάνδη (Χάιν Βανάιζεμπρουκ): Ρεφ, Οκούμου, Ενγκαντέ, Τορουναρίνγκα, Κάστρο Μέντεζ (85’ Χάνσε Όλσεν), Κουμς, Οβούσου, Σαμουϊζ, Οφόε (82’ Χιουλσάγκερ), Τισουντάλι (82’ Μπεσούζ), Ντεμπουάτρ.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Βιεϊρίνια, Κρέσπο (46’ Μιχάι), Ίνγκασον, Λύρατζης, Σβαμπ (85’ Μιτρίτσα), Τσιγγάρας, Μπίσεσβαρ (58’ Σίντκλεϊ), Αουγκούστο, Μουργκ (70’ Τέιλορ), Άκπομ (86’ Τσόλακ)