Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Βουλή – Τσίπρας: Οι κυρώσεις να είναι εργαλείο για την ειρήνη, όχι για τη συνέχιση του πολέμου

 Βουλή Τσίπρας 

Τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καταδίκασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, στρεφόμενος ωστόσο κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον οποίο είπε πως «το μυαλό του ήταν στους πολιτικούς αντιπάλους του και όχι στον Πούτιν και τον Ερντογάν».

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στο ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη – αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα – σε σκοτεινές και

επικίνδυνες εποχές», τόνισε κ. Τσίπρας στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα. Σημείωσε επίσης ότι «απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα». «Απαιτείται το εθνικό να ταυτίζεται με την αλήθεια, με την αυτοσυγκράτηση, με την αποφυγή της παγίδας να μετατρέψουμε μια διεθνή κρίση σε κομματική και μικροκομματική ακρισία» συνέχισε ο κ. Τσίπρας. 

Επιπλέον, σημείωσε ότι παρά τις διαφορές, πρέπει να υπάρξουν κοινοί στόχοι για όλους στην αίθουσα: αποκατάσταση της ειρήνης, προστασία των εθνικών μας συμφερόντων σε μια τόσο ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση και αλληλεγγύη σε όσους υποφέρουν από τη λαίλαπα του πολέμου σε κάθε πόλη και χωριό της Ουκρανίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι όλοι οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, την «απαράδεκτη αναθεωρητική λογική» στην οποία βασίζεται, να εκφραστεί η αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον Ουκρανικό λαό και τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας που σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική εισβολή.

«Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι οι ενέργειες του Προέδρου Πούτιν αποβαίνουν και θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά και εις βάρος του Ρωσικού λαού και των συμφερόντων του», τόνισε.

Σημείωσε ότι «η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ οφείλουν να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα προκειμένου να τερματιστεί άμεσα η επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν και να ανοίξει ένας αξιόπιστος δρόμος διπλωματίας και ειρήνης». Τόνισε ότι «οι κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο για την ειρήνη, και όχι εργαλείο για τη συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα».

Είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο η θέση ευθύνης που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα, επιτάσσει ενεργή στήριξη του ουκρανικού λαού, υποστηρίζοντας ισχυρές, στοχευμένες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας προκειμένου να τερματίσει την εισβολή της και να επανέλθει στον δρόμο της διπλωματίας. «Επιτάσσει η χώρα να είναι θετική στην απόδοση καθεστώτος υποψήφιας -προς ένταξη- χώρας στην Ουκρανία, αποστολή όσης περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας γίνεται στον ουκρανικό λαό, στήριξη των προξενικών αρχών μας προκειμένου να βοηθήσουν τα μέλη της ελληνικής κοινότητας που βρίσκονται σε κίνδυνο».

Επιτάσσει, υπογράμμισε, «να είμαστε κάθετοι -στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε- ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν θα γίνει ποτέ ανεκτή, ούτε μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα» και επιτάσσει «να στηρίξουμε τους εταίρους μας στην Ανατολική Ευρώπη, που αισθάνονται ότι απειλείται η ασφάλειά τους από τις ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις, παρότι ουδέποτε λάβαμε αντίστοιχη στήριξη όταν βρεθήκαμε εμείς υπό απειλή».

Επιτάσσει, τέλος, η χώρα μας «να πρωτοστατήσει ώστε να οργανωθούν μόνιμες δίοδοι και δομές επανεγκατάστασης και ανθρωπιστικής στήριξης των προσφύγων στην ΕΕ, θέση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστηρίζει α λα καρτ. «Είναι ντροπή να ακούγονται σήμερα δηλώσεις ότι αυτοί που έρχονται από την Ουκρανία είναι αληθινοί πρόσφυγες ενώ οι άλλοι που έχουν μελαμψό χρώμα δεν είναι αληθινοί πρόσφυγες», σχολίασε, αναφερόμενος στον κ. Μηταράκη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος αποφάσισε να χειριστεί την κρίση στην Ουκρανία με σκοπό την αλλαγή των παγκόσμιων συσχετισμών τού 21ου αιώνα και ότι διαφαίνεται η προοπτική, η κρίση στην Ουκρανία να μας επαναφέρει πάλι σε έναν διπολικό κόσμο Δύσης και Ανατολής, σε έναν σκληρό ψυχρό πόλεμο μεταξύ δύο μπλοκ κρατών που θα οδηγήσει σε σκληρό οικονομικό ανταγωνισμό και μια βαθειά ενεργειακή και οικονομική κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ερώτημα ποια πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη στα ερωτήματα:

«Πρέπει η χώρα μας να επιμείνει στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ασκεί τις τελευταίες δεκαετίες; Ή πρέπει να είναι μια σαν όλες τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και μάλιστα επισπεύδουσα στη πρώτη γραμμή; Πρέπει να επιμείνει στον παραδοσιακό της ρόλο ως γέφυρα ειρήνης και συνεννόησης των χωρών και των λαών της περιοχής; Ή πρέπει να αλλάξει δόγμα και να είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης απέναντι στην Ανατολή; Πρέπει να επιδιώκει να είναι μέρος της λύσης; Ή να γίνει μέρος της κρίσης; Μέρος του πολέμου, αντί για μέρος της ειρήνης;».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι συντελείται πισωγύρισμα στην Ευρώπη και «θα ήταν ιστορικό λάθος η χώρα να πρωτοστατήσει σε αυτή την ιστορική μετατόπιση, να αποφασίσει ότι μιας και γυρνάμε στο ψυχρό πόλεμο της δεκαετίας του ‘50, να επανέλθει και η Ελλάδα στις παρωχημένες στρατηγικές και δόγματα της δεκαετίας του ‘50».

Έθεσε το ερώτημα ποιος ευνοείται από τον ψυχρό πόλεμο ΕΕ-Ρωσίας που θα ακολουθήσει, για να απαντήσει: «Η ΕΕ πάντως όχι. Ούτε γεωπολιτικά ούτε οικονομικά», και πρόσθεσε πως αν και η βασική ευθύνη προφανώς ανήκει σε αυτόν που σήμερα παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα, «θα ήταν λάθος να προσποιηθούμε ότι δε βλέπουμε τα λάθη και τις ευθύνες και της ΕΕ, που επέτρεψαν να φτάσουν τα πράγματα ως εδώ». Αναφέρθηκε στην «αδυναμία» τής ΕΕ για ισχυρό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, την «παθητικότητά» της σε σειρά από παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου στο παρελθόν. «Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να το επικαλείται κανείς αλά καρτ», είπε, υπογραμμίζοντας:

«Πού ήταν και πού είναι το διεθνές δίκαιο επί 48 χρόνια στην πολύπαθη Κύπρο; Ή μήπως αυτό το ξεχάσαμε; Γιατί άκουσα και κάποιους να μιλάνε για πρωτοφανές γεγονός στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ως προς το πεδίο της ενέργειας, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να «μην προσπαθείτε να κρύψετε τις ευθύνες σας για τις τρομακτικές αυξήσεις στην ενέργεια και τις επιλογές σας που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή κοινωνική κρίση πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Είπε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις υψηλές τιμές ενέργειας, «εξαιτίας άστοχων κυβερνητικών επιλογών, εξαιτίας της ολιγωρίας στη λήψη μέτρων και εξαιτίας των εσφαλμένων δημοσιονομικών προτεραιοτήτων» και πως δεν υπάρχει δικαιολογία για την «ακριβότερη τιμή προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή μας, για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, για τις υψηλότερες τιμές χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ηλεκτρικών δικτύων εν μέσω ενεργειακής κρίσης».

Υπογράμμισε ότι απαιτείται πλήρης ανασχεδιασμός της ενεργειακής στρατηγικής τής χώρας, με στόχο την αποκατάσταση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας και την ριζική μείωση των τιμών ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τόνισε ότι διαφορετικά, αν συνεχίσει η κυβέρνηση να επιδοτεί τις ανατιμήσεις με χρήματα των φορολογούμενων, όπως είπε, «ο συνδυασμός ακρίβειας, πανδημίας, και κλιματικής κρίσης, θα μας οδηγήσει σε πρωτοφανή κοινωνική κρίση».

Καταληκτικά, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η κατάσταση απαιτεί γενναίες αποφάσεις που αν δεν θέλει και δεν μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να τις πάρει, οφείλει να δώσει την ευκαιρία ο λαός σε μια άλλη, προοδευτική κυβέρνηση να τις λάβει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ