Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Κάποτε η Αμερική είχε “ελέφαντες στο δωμάτιο” (της εξουσίας)…

https://ysterografa.gr/wp-content/uploads/2022/03/Screenshot-2022-03-24-at-9.50.13-AM-1200x580.png   

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Η ανάμνηση της Μαντλίν Ολμπράιτ για την ανθρωπότητα, και ειδικότερα τους ευρωπαϊκούς λαούς, δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Η πρώτη γυναίκα Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ως επικεφαλής του State Department, την περίοδο των φονικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, συνδέθηκε με αρνητικές εικόνες.

Δεν αλλάζει ωστόσο η ουσία της μελαγχολίας, για την απώλειά της, σε ηλικία 84 ετών. Μια γεμάτη ζωή, μέσα από δυσκολίες και προβλήματα, που την ανέδειξαν σε ένα από τα σημαντικότερα μεγέθη για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, τις πολλές τελευταίες δεκαετίες.

Συνδεδεμένη με τη διακυβέρνηση και την οικογένεια Κλίντον, η Μαντλίν Ολμπράιτ “διάβασε” σωστά τον κόσμο που… κάλπαζε, μετά την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου, τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Υπήρξε σημείο αναφοράς για την αμερικανική, επομένως και συνολικά τη δυτική εξωτερική πολιτική, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Κάποτε, η Αμερική είχε “ελέφαντες στο δωμάτιο” της εξουσίας. Σαν τη Μαντλίν Ολμπράιτ. Σήμερα έχει τα… δεύτερα της εποχής Ομπάμα.

ysterografa.gr