Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Σύνοδος της ΕΕ παρουσία Μπάιντεν: Οι 27 δεν υιοθετούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας .– Μπάιντεν: Αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία, θα απαντήσουμε – Tο ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ

 https://ysterografa.gr/wp-content/uploads/2022/03/Screenshot-2022-03-24-at-4.51.33-PM-1200x580.png Μπάιντεν: Αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα θα απαντήσουμε

Δεν αναμένεται να ανακοινωθούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τους 27 στη Σύνοδο Κορυφής με την συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, αυτό προκύπτει από το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου το οποίο αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, που έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη επιβάλλει κυρώσεις που έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε Ρωσία και Λευκορωσία και παραμένει έτοιμο για επιπλέον, συντονισμένες και καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με ό,τι έχει αποφασιστεί

μέχρι τώρα. Το μότο των Ευρωπαίων πάντως είναι ότι οι κυρώσεις πρέπει να πλήττουν περισσότερο τον αντίπαλο από ότι εσένα που τις επιβάλλεις και μέχρι τώρα εκτιμάται ότι αυτό συμβαίνει.

Κοινό μέτωπο εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας προβάλλει η Δύση στις συνόδους του ΝΑΤΟ, της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να συνεχίζουν να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, προειδοποίησαν τη Μόσχα εναντίον οποιασδήποτε χρήσης χημικού ή βιολογικού όπλου και αποφάσισαν να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση χημικών, βιολογικών και πυρηνικών απειλών παρέχοντας και σχετική βοήθεια στο Κίεβο, αλλά και να ενισχύσουν την ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Κατά την άφιξή του στη Σύνοδο, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχε προϊδεάσει για το ενδεχόμενο μη επιβολής νέων κυρώσεων, λέγοντας πως οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

«Δεν αναμένω συγκεκριμένες νέες κυρώσεις σήμερα», είχε πει ο Ρούτε στους δημοσιογράφους.

«Δεν μπορούμε να ανταλλάσσουμε ιδέες για τις κυρώσεις με μια τέτοια ευρεία σύνθεση, χρειαζόμαστε προτάσεις. Έχουμε ήδη επιβάλει πολλές κυρώσεις, τώρα μπαίνουμε σε πιο περίπλοκο έδαφος», είπε επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε στους «27» περίπου στις 10.20 ώρα Ελλάδος.

“Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ”, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Τόνισε ότι αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην εισβολή της στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν.

“Θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε αν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Συμπλήρωσε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την Ομάδα των Είκοσι (G20) και το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε σήμερα με τους ηγέτες άλλων χωρών και οργανισμών στις Βρυξέλλες.

“Η απάντησή μου είναι ναι, εξαρτάται από την G20», είπε ο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την G20.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι εάν χώρες όπως η Ινδονησία και άλλες δεν συμφωνούν με την απομάκρυνση της Ρωσίας, τότε κατά την άποψή του θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να παραστεί στις συναντήσεις.

Εξέφρασε την “ελπίδα” ότι η Κίνα δεν θα βοηθήσει τη Ρωσία να μετριάσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων, λέγοντας ότι το οικονομικό μέλλον του ασιατικού γίγαντα “είναι πιο στενά συνδεδεμένο με τη Δύση” παρά με την Ρωσία.

 

Μητσοτάκης σε συνόδους ΝΑΤΟ & ΕΕ – Επανέλαβε την υποστήριξη Ελλάδας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Τη σταθερή υποστήριξη της χώρας μας στην κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας επανέλαβε ο Kυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Με τους συμμάχους να εκπέμπουν ηχηρό μήνυμα ενότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Επίσης, εστίασε στην κατάσταση στη Μαριούπολη και στις ανθρώπινες απώλειες που αποτελούν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τραγωδία.

Στο σκέλος των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας που βρίσκονται στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός τονίζει πως η δέσμη που έχει επιβληθεί είναι ισχυρή, τονίζοντας πως για να υπάρχει αποτελεσματικότητα είναι αναγκαία η ενιαία εφαρμογή τους από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ…

«Θεωρώ πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να διασφαλίσουμε πως όποια μέτρα εφαρμόσουμε δεν θα καταλήξουν να είναι πιο επώδυνα για τους Ευρωπαίους πολίτες από ό,τι για τη Ρωσία”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η κρίσιμη ατζέντα της ενεργειακής κρίσης θα βρεθεί αύριο στο τραπέζι της συζήτησης των 27 ηγετών. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει με συγκεκριμένες θέσεις:

  • Θα αναδείξει την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής λύσης, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.
  • Θα στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για κοινή αποθήκευση και προμήθεια αερίου.

Αιχμή της ελληνικής πρότασης είναι η επιβολή ενός πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, θέση με την οποία συντάσσονται οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, δημιουργώντας τη δική τους συμμαχία.