Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Ενέργεια: Το σχέδιο της ΕΕ για να «απαλλαγεί» από την Ρωσία – Μείωση εισαγωγών φυσικού αερίου κατά 2/3 φέτος και εντελώς ως το 2030

ΟΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν: Να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τα μέσα 2022

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο για τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Επιτροπή επεσήμανε ότι το φυσικό αέριο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ θα μπορούσαν φέτος να αντικαταστήσουν περισσότερο από το ένα τρίτο (60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) από τα 155 δισ. κ.μ. που

λαμβάνει η Ευρώπη ετησίως από τη Ρωσία. Επίσης, μέχρι το 2030, η αυξημένη χρήση βιομεθανίου και υδρογόνου θα μπορούσε να βοηθήσει.

Νέα αιολικά και ηλιακά έργα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ζήτησης φυσικού αερίου φέτος, ενώ ο τριπλασιασμός της χωρητικότητας μέχρι το 2030 (480GW αιολικής και 420GW ηλιακής ενέργειας), θα μπορούσε να εξοικονομήσει 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η μείωση κατά 1°C στους θερμοστάτες θα μπορούσε να εξοικονομήσει επιπλέον 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος, ενώ έως το 2030, η αντικατάσταση των λεβήτων αερίου με 30 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας θα μπορούσε να εξοικονομήσει επιπλέον 35 δισ. κυβικά μέτρα.

Ορισμένες χώρες αναζητούν περισσότερη χρηματοδότηση από την ΕΕ για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία έφτασε σε νέα υψηλά αυτήν την εβδομάδα.

Η ΕΕ θα προτείνει επίσης κανόνες έως τον Απρίλιο που θα απαιτούν από τις χώρες της ΕΕ να γεμίζουν τα αποθέματα φυσικού αερίου κατά 90% έως την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους.

Δείτε τις αναρτήσεις