Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες έξω από το Κίεβο για 17η ημέρα – Ρωσικό πλοίο χτυπήθηκε στα ανοιχτά της Μαριούπολης

 Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες έξω από το Κίεβο για 17η ημέρα – Live οι εξελίξεις 

Μαίνεται για 17η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, με το Κίεβο να είναι περικυκλωμένο, την ώρα που η Ρωσία βομβαρδίζει μεγάλες πόλεις. 

Μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική φάλαγγα διασκορπίστηκε μερικώς βόρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών. «Πιθανόν θα υποστήριζε μια ρωσική απόπειρα να περικυκλωθεί η πόλη (του Κιέβου). Θα

μπορούσε επίσης να αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας της Ρωσίας να μειώσει την ευαλωτότητά της στις αντεπιθέσεις των Ουκρανών, που έχουν επιφέρει σημαντικό κόστος στις ρωσικές δυνάμεις», έγραψε στο Twitter το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Την ώρα που οι μάχες συνεχίζονται βορειοδυτικά του Κιέβου, ο όγκος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, πρόσθεσε το υπουργείο. 

Επιπλέον, οι πόλεις Χάρκοβο, Τσερνίγκοφ, Σούμι και Μαριούπολη παραμένουν περικυκλωμένες, ενώ πλήττονται από σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Το ρωσικό εμπορικό πλοίο «Sormovsky 3064» χτυπήθηκε από ουκρανικά πυρά στην Αζοφική Θάλασσα, στα ανοιχτά της Μαριούπολης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti. Σύμφωνα με το πρακτορείο, το εμπορικό πλοίο βρισκόταν 12 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Σαμπελσκόγιε στην περιοχή Στσερμπινόφσκι, στην περιφέρεια του Κράσνονταρ. Το πλοίο φαίνεται να είχε ξεκινήσει από ελληνικό λιμάνι και όταν βρέθηκε στην Αζοφική Θάλασσα, χτυπήθηκε από οβίδα, η οποία προκάλεσε φωτιά. Όπως το πλήρωμα αντέδρασε άμεσα και η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Το πλοιό τελικά απομακρύνθηκε.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας έχει υποκλέψει τηλεφωνήματα που αποδεικνύουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στο Χάρκοβο έλαβαν εντολή να πυροβολήσουν αμάχους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, αναφέρει ο λογαριασμός του Kyiv Independent στο Twitter. Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει καταγράψει, από την περασμένη Τρίτη, τουλάχιστον 170 άτομα νεκρούς αμάχους στην περιοχή του Χάρκοβο - μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά.

Οι διάδρομοι προορίζονται να παρέχουν ασφαλή διέλευση στους Ουκρανούς αμάχους για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, αλλά σε διάφορες περιπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό δεν έγινε, με τη μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη.Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ότι η Ουκρανία «αρνήθηκε για άλλη μια φορά να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία». Επίσης, πηγές του υπουργείου δήλωσαν στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία «συνεχίζει να μειώνεται ραγδαία και σε ορισμένες πόλεις έχει λάβει καταστροφικές διαστάσεις».

«Αν δεν μπορούν να φροντίσουν τους τραυματίες τους ή να μαζέψουν τους νεκρούς τους, έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα», λέει Βρετανός βουλευτής για τον ρωσικό στρατό. Αυξάνονται οι εικασίες ότι, παρά τα πλεονεκτήματά του, ο ρωσικός στρατός δυσκολεύεται στην Ουκρανία. Μάλιστα, ο Στρατάρχης της Βρετανικής Αεροπορίας, Έντουαρντ Στρίνγκερ, είπε στο Sky News ότι ο ρωσικός στρατός «έχει φτάσει στα όριά του» και έστελνε στρατηγούς στο μέτωπο για να «εμψυχώσουν τα στρατεύματα για μια τελευταία προσπάθεια».

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντόνετσκ είπε ότι οι συνεχείς βομβαρδισμοί δυσχεραίνουν τη μεταφορά βοήθειας στη Μαριούπολη «Υπάρχουν αναφορές για λεηλασίες και βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αμάχων για τις ελάχιστες βασικές προμήθειες που παραμένουν στην πόλη» αναφέρει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ και μεταδίδει δημοσιογράφος του Reuters.
 

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών αναφέρει ότι επτά άμαχοι, εκ των οποίων ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους όταν ρωσικά στρατεύματα πυροβόλησαν εναντίον αυτοκινητοπομπής με αμάχους σε περιοχή δυτικά του Κιέβου.Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πυροβόλησε εναντίον συνοδείας αμάχων που είχαν εκτοπιστεί από το χωριό Περεμόχα, αναφέρει το Reuters.«Μετά την επίθεση, οι κατακτητές ανάγκασαν τους υπόλοιπους να γυρίσουν πίσω στην Περεμόχα και δεν τα αφήνουν να βγουν από το χωριό», ανέφερε η υπηρεσία πληροφοριών σε δήλωση.

Η Ουκρανία σχεδιάζει να ξεκινήσει τη σπορά των εαρινών σιτηρών τις επόμενες ημέρες και διαθέτει αρκετά σιτηρά σε αποθέματα για να εξασφαλίσει ότι ο πληθυσμός έχει αρκετό ψωμί, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Τάρας Βισότσκι. Ο Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα του, η οποία καταναλώνει 8 εκατομμύρια τόνους σιταριού ετησίως, είχε 6 εκατομμύρια τόνους σε αποθέματα. Τα αποθέματα περιλαμβάνουν επίσης 15 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού και πενταετείς προμήθειες ηλιέλαιου. 

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για τον τερματισμό του πολέμου τον οποίο ξεκίνησε η Ρωσία πριν από δύο και πλέον εβδομάδες, αλλά δεν θα παραδοθεί ούτε θα δεχθεί κανένα τελεσίγραφο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η ακομμάτιστη, μη κερδοσκοπική οργάνωση Renew Democracy Initiative, ο Κουλέμπα δήλωσε ότι θα σώζονταν ζωές αμάχων εάν η Ουκρανία είχε μαχητικά αεροσκάφη και περισσότερα επιθετικά αεροσκάφη για να καταστρέψει μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς. Πρόεδρος της Renew Democracy Initiative είναι ο Ρώσος τέως παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ.

Οι κυβερνήτες δύο ουκρανικών περιφερειών, του Κιέβου και του Ντονέτσκ, δήλωσαν, σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους σήμερα, ότι οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται σε περιοχές, όπου η Ουκρανία επιχειρεί να απομακρύνει ανθρώπους και να μεταφέρει βοήθεια μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων».

«Το ανθρωπιστικό φορτίο μεταφέρεται προς τη Μαριούπολη, θα σας ενημερώσουμε για το πώς εξελίσσεται… Η κατάσταση είναι περίπλοκη, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί», είπε ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο σε τοπικά ΜΜΕ. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη».