Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η μητέρα των μαχών στο Κίεβο – Εκρήξεις και αεροπορικές επιδρομές

Πόλεμος στην Ουκρανία 

Η νύχτα στο Κίεβο είναι δύσκολη μετά από μια τρίτη ημέρα μαχών σε όλη την Ουκρανία και ενώ τα ρωσικά στρατεύματα έχουν λάβει εντολή για επίθεση σε όλα τα μέτωπα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό CNN, τεράστια έκρηξη καταγράφηκε στα νοτιοδυτικά του Κιέβου. Η έκρηξη σημειώθηκε, ειδικότερα, 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.  Μία δεύτερη έκρηξη συγκλόνισε το δυτικό Κίεβο λίγο πριν τη 01:00 τοπική ώρα. Η δεύτερη έκρηξη προήλθε επίσης από το νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης, προς την κατεύθυνση του δεύτερου μεγάλου αεροδρομίου της πόλης.


Νωρίτερα το βράδυ ηχούσαν σειρήνες πολέμου στο Κίεβο. Οι πολίτες της Ουκρανίας ζουν κάτω από το καθεστώς του απόλυτου τρόμου τη στιγμή που δεκάδες άνθρωποι προσπαθούν να διαφύγουν σε άλλη χώρα για να γλιτώσουν από τον εφιάλτη του πολέμου.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρχε σωρεία αναρτήσεων βάσει των οποίων προμηνυόταν δύσκολη νύχτα αλλεπάλληλων βομβαρδισμών στο Κίεβο.

Οι πολίτες μόλις άκουσαν τις σειρήνες να ηχούν έτρεξαν στα καταφύγια για να προφυλαχθούν. ;Ένας Βουλευτής της Ουκρανίας μιλώντας στο BBC ανέφερε πως «οι Ρώσοι» θα μας χτυπήσουν με ότι πύραυλο έχουν». Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως γίνονται σκληρές μάχες στο αεροδρόμιο Γκοστόμελ. 

Η δημοτική αρχή του Κιέβου επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία θα διαρκέσει από σήμερα το απόγευμα έως το πρωί της Δευτέρας χωρίς διακοπές, έγινε γνωστό από το γραφείο του δημάρχου, αποσαφηνίζοντας μια ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα.

Το Κίεβο είχε πει νωρίτερα ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκεί από τις 17.00 το απόγευμα έως τις 08.00 το πρωί, καθημερινά.

«Για την αποτελεσματικότερη άμυνα της πρωτεύουσας και την ασφάλεια των κατοίκων της, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει από σήμερα (26 Φεβρουαρίου) στις 17.00 έως το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου», επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι αυστηροί κανόνες χρειάζονται για να καθαρίσει η πόλη, η οποία πλήττεται από βομβαρδισμούς και πυρά, από τα «σαμποτάζ του εχθρού και τις ομάδες αναγνώρισης».

Οι ρωσικές δυνάμεις αποθαρρύνονται όλο και περισσότερο απ’ αυτό που οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως είναι μια βιώσιμη και πολύ αποφασιστική ουκρανική αντίσταση, ενώ η Μόσχα εμπλέκει ολοένα και περισσότερα στρατεύματα στην εισβολή της, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε επίσης ότι φαίνεται πως οι ρώσοι διοικητές δεν είχαν προβλέψει να έχουν επάρκεια καυσίμων ούτε για στοιχειώδη επιμελητειακή υποστήριξη και τώρα προσπαθούν να προσαρμοστούν.

«Εκτιμάμε ότι πάνω από το 50% της δύναμης που ο (ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν έχει συγκεντρώσει εναντίον της Ουκρανίας (…) εμπλέκεται πλέον» μέσα στη χώρα, διευκρίνισε αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος. «Πιστεύω πως είναι ασφαλές να υποθέσετε πως μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες, αλλά δεν θα γίνω περισσότερο συγκεκριμένος».

«Συνεχίζουμε επίσης να βλέπουμε σημάδια μιας βιώσιμης ουκρανικής αντίστασης», πρόσθεσε. «Πιστεύουμε πως οι Ρώσοι αποθαρρύνονται όλο και περισσότερο καθώς χάνουν την ορμή τους τις τελευταίες 24 ώρες, ιδιαίτερα στη βόρεια Ουκρανία», δήλωσε επίσης ο αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι σήμερα το απόγευμα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είχαν εκτοξεύσει περισσότερους από 250 πυραύλους εναντίον στόχων στην Ουκρανία.

Οι περισσότεροι ήταν πύραυλοι μικρού βεληνεκούς, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Αντίθετα με τους ρωσικούς ισχυρισμούς, οι πύραυλοι «αναμφίβολα» έπληξαν «πολιτικές υποδομές και κατοικημένες περιοχές», πρόσθεσε.