Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Ουκρανία: Ο Μπάιντεν απάντησε στον Πούτιν – Ποιες οι πρώτες κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ

https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2016/05/tzo-mpainten-1000-2000x1251.jpg

 Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζένιφερ Ψάκι, ανακοίνωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα εκδώσει σύντομα Εκτελεστικό Διάταγμα που θα απαγορεύει νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση από Αμερικανούς προς ή από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

«Αυτό το Εκτελεστικό Διάταγμα θα παρέχει επίσης την εξουσία για την επιβολή κυρώσεων σε οποιοδήποτε άτομο αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές της Ουκρανίας. Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών θα έχουν πρόσθετες λεπτομέρειες σύντομα.

Θα ανακοινώσουμε επίσης σύντομα πρόσθετα μέτρα που σχετίζονται με τη σημερινή κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας.

Για να είμαστε σαφείς: αυτά τα μέτρα είναι ξεχωριστά και θα ήταν επιπλέον των γρήγορων και αυστηρών οικονομικών μέτρων που προετοιμάσαμε σε συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία.

Συνεχίζουμε τις στενές διαβουλεύσεις με τους Συμμάχους και τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, για τα επόμενα βήματα και για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία».

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε απόψε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αμέσως μετά το διάγγελμα Πούτιν με το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ» στην ανατολική Ουκρανία.