Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Αναγεννιούνται οι Ελαιώνες που κάηκαν πέρυσι στην Αρχαία Ολυμπία - Μεγάλη δωρεά 150.000 δενδρυλλίων


Με μία μεγάλη δωρεά 150.000 δενδρυλλίων οι ελαιώνες στην Αρχαία Ολυμπία, αναγεννιούνται. Η σημαντική δράση που αγκάλιασαν εθελοντές όλων των ηλικιών από την Ελλάδα αλλά και τις ΗΠΑ, παρουσιάστηκε από τους επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας», σε Συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου.

Η παρουσίαση της δράσης έγινε από τον επίτιμο πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννο Γραμματίδη και το Artete Fund και την πρόεδρο των Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού κ. Ζωζώ Λιδωρίκη, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργου Στύλιου.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν επίσης ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γεώργιος Γεωργιόπουλος και οι εκπρόσωποι των δύο Μεγάλων Χορηγών της Πρωτοβουλίας, η Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ομίλου ΔΕΗ, κα Σοφία Δήμτσα και ο Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου Eurobank, κ. Μιχάλης Βλασταράκης.

Μετά από συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη ο επίτιμος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης κινητοποίησε άμεσα οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες στις ΗΠΑ με σκοπό να ενεργοποιήσει τα φιλελληνικά τους αισθήματα προκειμένου να συμβάλλουν στο μέτρο του δυνατού στην αποκατάσταση των ζημιών, που προκάλεσαν οι πυρκαγιές.

Ειδικότερα, με πρωτοβουλία και συντονισμό τού κ. Γραμματίδη το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Arete Fund, δημιούργημα του ζεύγους Steve και Dianne de Laet, ανέλαβε να οργανώσει μια διαδικτυακή εκστρατεία συλλογής χρημάτων από Αμερικανούς δωρητές για την αγορά 85.000 – 100.000 νέων δενδρυλλίων ελιάς και την φύτευσή τους σε αγροτικές εκτάσεις στις πληγείσες περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας.

Όπως υπογραμμίστηκε, η εκστρατεία έρχεται να συνδράμει στα κυβερνητικά μέτρα που λαμβάνονται ή θα ληφθούν, καθώς θα ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό σημαντικό αριθμό αγροτών που είδαν σε λίγες ώρες την παραγωγή και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Την προσπάθεια αυτή συνδράμει ενεργά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τους Δήμους, τους τοπικούς φορείς και ειδικούς επιστήμονες. Επικεφαλής της ομάδας έργου στις Η.Π.Α. τέθηκε άμεσα ως πρόεδρός της η κ. Deborah Wince Smith, πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ, ενώ μέλη της είναι λογοτέχνες, παραγωγοί ταινιών και βίντεο, εικαστικοί, εκδότες και ειδικοί στις εκστρατείες fundraising. Ιδρυτής και συντονιστής του έργου στην Ελλάδα είναι ο κ. Γιάννος Γραμματίδης ενώ την οικονομική του διαχείριση έχουν οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού.

Τα δενδρύλλια που συγκεντρώνονται από διάφορα φυτώρια στην Ελλάδα θα παραδοθούν στις πληγείσες κοινότητες μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 που με τη σειρά τους θα τα διανείμουν στους πληγέντες αγρότες ελιάς των αντίστοιχων περιοχών τους έτσι ώστε η φύτευσή του να γίνει μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2022. 

Σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών μπροστά στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, και τόνισε: «Μην ξεχνάμε τις καταστροφές που υπέστησαν οι αγροτικές επιχειρήσεις. Θέλουμε όχι μόνο να γίνει αποκατάσταση του φυσικού τοπίου της περιοχής, αλλά και να αναζωογονηθεί η αγροτική οικονομία, με σύμμαχο της το brand name “Αρχαία Ολυμπία”. Ένα brand name συνυφασμένο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και τον Ολυμπισμό».

Ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας κ. Γιάννος Γραμματίδης σημείωσε ότι «το έργο αυτό που στηρίζεται από την Ελληνική Κυβέρνηση, θα είναι το πρώτο έργο που θα υλοποιηθεί σε χρόνο ρεκόρ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 στην Ελλάδα για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας τόνισε: «H πρωτοβουλία του Γιάννου Γραμματίδη και τού Ιδρύματος ARETE να αγοραστούν δεκάδες χιλιάδες δενδρύλλια ελιάς και να αντικαταστήσουν το χαμένο φυτικό κεφάλαιο στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας είναι μία μετάγγιση ζωής μέσα στο μαύρο και στο γκρίζο το οποίο κυριαρχεί στην περιοχή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας».

«Η πρωτοβουλία της ανάταξης του φυσικού κεφαλαίου που χάθηκε στις φλόγες και που σήμερα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, δημιουργεί σε όλους την αίσθηση ότι εκείνα τα “καντηλάκια” που σιγοέκαιγαν στην Αρχαία Ολυμπία τις ημέρες μετά την μεγάλη καταστροφή, έγιναν πολύ γρήγορα μια φρυκτωρία ελπίδας και αλληλεγγύης που απλώθηκε από άκρη σε άκρη του πλανήτη. Αυτή είναι η δύναμη του τόπου μας και μας γεμίζει με πίστη, ελπίδα αλλά και ευθύνη», δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Φαρμάκης.

Απ’ την πλευρά της η κ. Ζωζώ Λιδωρίκη υπογράμμισε την συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα και ανέφερε: «Οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού, που φέτος συμπληρώνουν 30 χρόνια συνεχούς δράσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γνωρίζουν πολύ καλά τη δύναμη του πολιτισμού. Στους βασικούς τομείς δραστηριοτήτων στα Γράμματα, στις Τέχνες και στην Επιστήμη, ευθύς εξαρχής εντάξαμε προγράμματα με θέμα: Περιβάλλον, Εκπαίδευση, Τουρισμός. Η τωρινή πρότασή του κ. Γραμματίδη να συνεργαστούν δύο πολιτιστικοί – μη κερδοσκοπικοί – οργανισμοί. Η λέξη και μόνο Αρχαία Ολυμπία είναι το ισχυρότερο brand name απ’ όλα τα μνημεία της Ελλάδας. Στον σημερινό κόσμο με τις συγκλονιστικές αλλαγές η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ είναι η Δύναμη του Πολιτισμού».

Η διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ομίλου ΔΕΗ κ. Σοφία Δήμτσα υπογράμμισε: «Για τη ΔΕΗ η συμμετοχή στην εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών αποτελεί αυτονόητη ευθύνη. Ως Ανάδοχος Αποκατάστασης στην Εύβοια συμμετείχε στην ανασυγκρότηση και αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Και συνεχίζει να επιδεικνύει υψηλό αίσθημα ευθύνης ανταποκρινόμενη στο αίτημα των τοπικών φορέων για την αποκατάσταση των περιοχών της Αρχαίας Ολυμπίας, με δωρεά ύψους 450.000 ευρώ για τη φύτευση 80.000 νέων δενδρυλλίων ελιάς, τη μεταφορά και παράδοση τους στις οικίες κοινότητες».

Ενώ, ο γενικός διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου Eurobank, κ. Μιχάλης Βλασταράκης, επεσήμανε: «Οι δεσμοί που ο Όμιλος Eurobank διατηρεί με την Αρχαία Ολυμπία και την ευρύτερη περιοχή ισχυροποιούνται περαιτέρω με τις νέες σημαντικές πρωτοβουλίες που δρομολογούμε, σε συνεννόηση και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους αρμόδιους φορείς. Έχοντας βρεθεί από την πρώτη στιγμή δίπλα στους κατοίκους της περιοχής στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, συνεχίζουμε σήμερα μια μακρά παράδοση στήριξης. Ο Όμιλος μας έχει ανακοινώσει πως θα διαθέσει, συνολικά, πόρους ύψους 1 εκατ. ευρώ για δέσμη δράσεων σε πυρόπληκτες περιοχές. Είναι πεποίθησή μας πως ο σεβασμός στην ιστορία απαιτεί και τη στήριξη της κοινωνίας και των ανθρώπων που συνεχίζουν να φροντίζουν την, παγκοσμίου συμβολισμού, αρχαία γη της Ολυμπίας».

Όπως έγινε γνωστό, προς την κατεύθυνση συντονισμού των ενεργειών πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συσκέψεις τόσο στην έδρα της Περιφέρειας στην Πάτρα, όσο και στον Πύργο Ηλείας και στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου, του επίτιμου προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννου Γραμματίδη και του ζεύγους de Laet, το οποίο ήλθε στην Ελλάδα για τον σκοπό αυτό. Συμμετείχαν επίσης γεωπόνοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και άλλοι παράγοντες.

Παράλληλα, ομάδα τεχνικών τού Arete Fund οργάνωσε διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογής των δωρεών στις Η.Π.Α., τον σχεδιασμό ειδικών σελίδων στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Instagram, Linkedin κ.α.), τη δημιουργία φωτογραφικού υλικού και σύντομων βίντεο που απεικονίζουν το μέγεθος της καταστροφής και που έχουν αναρτηθεί τόσο στην πλατφόρμα, όσο και στα κοινωνικά δίκτυα.

Την πρωτοβουλία στήριξαν επίσης από την πρώτη στιγμή αφιλοκερδώς, η δικηγορική εταιρεία Μπαχάς, Γραμματίδης & Συνεταίροι, η ελεγκτική εταιρεία RSM Ελλάς και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού.

Το Arete Fund έχει πλούσια δράση στην περιοχή της Νεμέας, του Άργους και των Μυκηνών. Σε συνεργασία με το Μυκηναϊκό Ίδρυμα βοηθάει και προβάλλει το Μυκηναϊκό Μονοπάτι, οργανώνει εκπαιδευτικές ανταλλαγές για μελέτη της Ελεγείας, συμβάλλει στο Ηραίον Φεστιβάλ Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού και στο Ηραίον Πολιτιστικό και Αθλητικό Φεστιβάλ.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ