Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Μόνικα Βίτι: Πέθανε σε ηλικία 90 ετών η σπουδαία Ιταλίδα ηθοποιός

Μόνικα Βίτι 

Η Μόνικα Βίτι, η Ιταλίδα ηθοποιός που «φώτισε» το έργο του σκηνοθέτη Μικελάντζελο Αντονιόνι, πέθανε σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ζούσε απομονωμένη στην Ελβετία έχοντας τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

«Αντίο Μόνικα Βίτι, αντίο στην βασίλισσα του ιταλικού σινεμά. Η σημερινή είναι μία ημέρα μεγάλης θλίψης, μία μεγάλη καλλιτέχνις και μία μεγάλη Ιταλίδα χάθηκε», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Η Μαρία Λουίζα Τσετσαρέλι, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στη Ρώμη και από παιδί ήθελε να γίνει ηθοποιός, παρά την προειδοποίηση της μητέρας της ότι «το παλκοσένικο θα σου διαφθείρει την ψυχή και το σώμα». Κάτι που δεν έγινε, όχι μόνο γιατί ήταν μία δυνατή γυναίκα με προσωπικότητα, αλλά και γιατί είχε την τύχη να ξεκινήσει την επαγγελματική σταδιοδρομία της έχοντας ως μέντορα τον Αντονιόνι. Θα σπουδάσει στη δραματική σχολή της Ρώμης κι εκεί θα ανακαλύψει την κωμική της φλέβα.

Στο θέατρο η Βίτι ερμήνευσε Σαίξπηρ, Μολιέρο και Μπρέχτ. Παράλληλα, διέπρεψε και στο χώρο της μεταγλώττισης. Με την ιδιαίτερη φωνή της, προκάλεσε το ενδιαφέρον σκηνοθετών και παραγωγών και μπόρεσε να μετατραπεί σε πρωταγωνίστρια του ιταλικού κινηματογράφου.

Ο Αντονιόνι, που την είχε δει στο θέατρο, της είπε ότι μπορεί να παίξει στον κινηματογράφο, για τον… αξιοζήλευτο αυχένα της. Η σχέση τους θα προχωρήσει, θα γίνει ερωτική, θα ζήσουν ευχάριστα χρόνια και θα γυρίσουν μαζί τα αριστουργηματικά δράματα «Περιπέτεια», «Νύχτα», «Έκλειψη» και «Κόκκινη Έρημος». Αυτό το διάστημα η Βίτι θα αποθεωθεί από την κριτική, θα κερδίσει βραβεία και την αναγνώριση του κοινού, παρότι είχε να συναγωνιστεί μία πλειάδα από θρυλικές σταρ, από τις Σοφία Λόρεν, Τζίνα Λολομπριτζίτα, Κλάουντια Καρντινάλε μέχρι τις Μαριάντζελα Μελάτο, Βίρνα Λίζι και Ορνέλα Μούτι.

Μεγαλώνοντας, η Βίτι επέστρεψε σε αυτό που λάτρευε, δηλαδή την ιταλική, λαϊκή κωμωδία – αι μάλιστα υπό τις οδηγίες του «πατέρα» τής commedia all’ italiana, Μάριο Μονιτσέλι, ο οποίος τη χαρακτήρισε «μοιραία κωμικό». Βεβαίως, η ηθοποιός συνεργάστηκε και με άλλους πολλούς άξιους σκηνοθέτες, όταν η Ιταλία άκμαζε κινηματογραφικά και έδινε έμπνευση σε πολλούς δημιουργούς από όλο τον κόσμο. Μερικές αξιοσημείωτες συνεργασίες της ήταν με τους Ετόρε Σκόλα, Μίκλος Γιάντσο και Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ.

Το 1989, η ηθοποιός θα αποτραβηχτεί από τα κινηματογραφικά πλατό, έχοντας παίξει σε πάνω από 50 έργα και τιμηθεί από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας για το σύνολο της καριέρας της. Είχε, επίσης, λάβει και πέντε βραβεία «Ντάβιντ Ντι Ντονατέλο», ως καλύτερη Ιταλίδα ηθοποιός.

Το 2002, η Βίτι έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή της στην πρεμιέρα του θεατρικού μιούζικαλ “Notre-Dame de Paris”, στο Παρίσι, ενώ είχαν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η σορός της αναμένεται να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και, αν η οικογένεια δώσει τη συναίνεσή της, η κηδεία της μεγάλης ηθοποιού θα τελεσθεί σε κεντρική εκκλησία της Ρώμης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ