Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Αταλάντα-Ολυμπιακός 2-1: Τον «πλήγωσαν» τα κόρνερ

 https://www.fosonline.gr/media/news/2022/02/17/175320/main/atalanta_olympiakos_goal.jpg 

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στο Μπέργκαμο από την Αταλάντα με 2-1 πληρώνοντας την αδράνεια του στις στατικές φάσεις. Η ομάδα του Πειραιά έκανε ένα πολύ καλό τακτικά πρώτο μέρος και προηγήθηκε με το γκολ του Τικίνιο στο 16'. Στην επανάληψη, ωστόσο, το σκηνικό άλλαξε με τους Ιταλούς να κλείνουν τον Ολυμπιακό στα καρέ του και να βρίσκουν δύο γκολ από κόρνερ με τον Τζιμσίτι (61', 63'). Οι "ερυθρόλευκοι" φωνάζουν για το πρώτο γκολ θεωρώντας πως η μπάλα δεν είχε βγει κόρνερ.


Το συνηθίζει ο Πέδρο Μαρτίνς σε τέτοια παιχνίδια να κάνει εκπλήξεις στην ενδεκάδα. Αυτό έκανε και στο Μπέργκαμο ο Πορτογάλος που αιφνιδίασε τους πάντες. Άφησε έξω τον Μαντί Καμαρά, τον Μπουχαλάκη και τον Ελ Αραμπί και έπαιξε με τριάδα στην άμυνα τους Σισέ, Μανωλά, Παπασταθόπουλο, τον Ρέαμπτσιουκ και τον Λαλά στα άκρα, ενώ δίπλα στον Εμβιλά αγωνίστηκε ο Αγκιμπού. Ονιεκούρου, Μασούρας και Τικίνιο ήταν στην επίθεση με τους δύο πρώτους, όμως, να παίζουν πιο κοντά στον άξονα και ειδικά όταν ο Ολυμπιακός αμυνόταν. Ο Γκασπερίν από την άλλη έπαιξε και αυτός με τρεις στόπερ, ενώ για τη μεσαία γραμμή επέλεξε τους Μέιλε, Πεσίνα, Ντε Ρουν και Πετσέλα. Ο Μαλινόφσκι με τον Πάσαλιτς έπαιξαν πίσω από τον Μουριέλ.

Η Αταλάντα πήρε την κατοχή της μπάλας με το ξεκίνημα της αναμέτρησης, ενώ ο Ολυμπιακός τα πρώτα λεπτά έδειχνε να ψάχνει τα πατήματα του. Οι Πειραιώτες από το 10' και μετά άρχισαν να είναι πιο ισορροπημένοι στον αγωνιστικό χώρο και να έχουν βρει όλοι τους ρόλους τους. Έτσι έβγαλαν πίεση και ένταση στο παιχνίδι τους, ενώ έστειλαν μήνυμα με τον τρόπο τους πως αν τους δοθεί η ευκαιρία να φύγουν στην κόντρα θα το κάνουν και θα προκαλέσουν ζημιά. Ο Ονιεκούρου συμμετείχε πολύ σε αυτό το ξεκίνημα του ματς, κλέβοντας μπάλες, πιέζοντας και βοηθώντας σημαντικά στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Κάπως έτσι στο 16' ο Ολυμπιακός εκδήλωσε μία εξαιρετική επίθεση με τελικό αποδέκτη της μπάλας τον Τικίνιο που έκανε ένα φοβερό σουτ έξω από την περιοχή και σκόραρε για το 0-1.

Η Αταλάντα φάνηκε να τα χάνει σε εκείνο το σημείο, αφού αιφνιδιάστηκε πλήρως από τον Ολυμπιακό και βρέθηκε να τον κυνηγάει στο σκορ. Οι Ιταλοί έβγαλαν εκνευρισμό στο παιχνίδια τους, όμως, από το 25' και μετά άρχισαν και πάλι να βρίσκουν τα πατήματα τους. Παρά την πίεση που ασκούσε η ομάδα του Πειραιά, οι ποδοσφαιριστές του Γκασπερίνι όταν έβαζαν την μπάλα κάτω κατάφερναν να δημιουργήσουν ρήγματα κυρίως από τα άκρα. Εκεί ήταν η μεγάλη δύναμη της Αταλάντα με σπουδαίους παίκτες που προκάλεσαν αρκετά προβλήματα. Το πιο δύσκολο διάστημα για τον Ολυμπιακό ήταν ο τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου μέρους όταν φάνηκε να μένει από δυνάμεις κι η Αταλάντα έσφιξε τον κλοιό. Κατά κύριο λόγο πάντως η απειλή ήρθε από τις στατικές φάσεις και τα εξαιρετικά χτυπήματα του Μουριέλ. Το 0-1 δεν άλλαξε και με αυτό το σκορ πήγαν στα αποδυτήρια οι δύο ομάδες.

Στην επανάληψη ο Γκασπερίνι ήθελε να αλλάξει κάτι στην ομάδα του κι έτσι έβαλε στο παιχνίδι τον Μπογκάν και τον Κουπμάινερς. Αμφότεροι άλλαξαν προς το καλύτερο την εικόνα της Αταλάντα, η οποία κυριάρχησε κατά κράτος στον αγωνιστικό χώρο. Οι Ιταλοί πήραν τη μπάλα στα πόδια τους και έκλεισαν τον Ολυμπιακό στην περιοχή του. Οι Πειραιώτες από την πλευρά τους αδυνατούσαν να κρατήσουν τη μπάλα στα πόδια τους και να πάρουν ανάσες περιορίζοντας την πίεση της ομάδας του Μπέργκαμο.

Η πίεση γινόταν όλο και πιο ασφυκτική για την άμυνα των Πειραιωτών και όσο δεν έβγαινε η μπάλα από την περιοχή τόσο πιο δύσκολα ήταν τα πράγματα. Η "πληγή" για τους Πειραιώτες είχε φανεί από τα πρώτα 45 λεπτά ότι ήταν οι στατικές φάσεις. Από εκεί δημιουργούσε προβλήματα η Αταλάντα και κάπως έτσι έπαθε τη ζημιά η ομάδα του Πειραιά. Δύο κόρνερ ήταν αυτά που έκαναν τη διαφορά και έφεραν τούμπα το ματς. Ένα στο 61' με τον Τζιμσίτι να τους νικάει όλους στον αέρα και άλλο ένα στο 63' που Σισέ και Αγκιμπού δεν διώχνουν καλά και πάλι ο Τζιμίσιτι με σουτ έκανε το 2-1. Η Αταλάντα με αυτόν τρόπο έφερε τα πάνω κάτω στο παιχνίδι. Οι Πειραιώτες στη συνέχεια έδειξαν σοκαρισμένοι από την ανατροπή, έμειναν και από δυνάμεις και απλά προσπάθησαν να μην απειληθούν κι άλλο και μη δεχτούν κι άλλο τέρμα. Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός παρά τη μεγάλη και σπουδαία προσπάθεια του πρώτου μέρους δεν κατάφερε να φύγει αλώβητος από το Μπέργκαμο.

Αταλάντα: Μούσο - Τολόι, Ντεμιράλ, Τζιμσίτι - Μέιλε (87' Χάτεμπουρ), Πεσίνα (46' Κουπμάινερς), Ντε Ρουν (72' Φρόιλερ), Πετσέλα - Μαλινόφσκι, Πάσαλιτς - Μουριέλ (46' Μπογκάν)

Ολυμπιακός: Βατσλίκ-Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Σισέ - Λαλά, Εμβιλά (85' Μπουχαλάκης), Αγκιμπού Καμαρά, Ρέαμπτσιουκ - Μασούρας (64' Μαντί Καμαρά), Ονιεκούρου (85' Λόπες), Τικίνιο (72' Ελ Αραμπί).