Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Tα Rafale είναι εδώ . Εφτασαν στο τόπο μας ντυμένα με την Ελληνική σημαία - Μητσοτάκης: Τα Rafale αποτελούν προβολή ειρήνης – «Δεν έχουμε ανάγκη την άδεια κανενός» το μήνυμα προς την Τουρκία

 


Ήταν λίγο μετά τις 12:20 όταν τα έξι Rafale «έσκισαν» τον Αττικό ουρανό και πέρασαν πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Στο σύμβολο της Αθήνας και της Ελλάδος έδωσαν, πρώτα, τα διαπιστευτήριά τους τα νέα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Αφού πέρασαν από την Ακρόπολη, τα έξι Rafale κατευθύνθηκαν στην Τανάγρα, το νέο τους «σπίτι», για να ενταχθούν στην 332 Μοίρα. 

Τα υπερσύγχρονα πολεμικά όπλα της Πολεμικής Αεροπορίας έφτασαν στον τόπο τους. Τα «γεράκια» προσγειώθηκαν στη βάση της Τανάγρας και η φωτογραφία μέσα από το cockpit συγκινεί.

Όπως μπορείτε να δείτε και εσείς τα πιλοτήρια είναι ντυμένα με την ελληνική σημαία.

Rafale: Συγκίνηση και υπερηφάνεια - Με την ελληνική σημαία στο cockpit οι Έλληνες πιλότοι 

Τα Rafale έκαναν μια πτήση 2 ωρών από το Ιστρ της Γαλλίας για να προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη χώρα μας.

«Τα νέα “Γεράκια” προσεγγίζουν την 332 Μοίρα κι ανοίγουν τα φτερά τους. Ελλάδα θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σου» ακούστηκε μόλις τα έξι Rafale έφτασαν στην Τανάγρα, στο νέο τους σπίτι.

Μητσοτάκης: Τα Rafale αποτελούν προβολή ειρήνης – «Δεν χωρά καμία παραχάραξη της ιστορίας» το μήνυμα προς την Τουρκία 

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε, με αφορμή την έλευση των υπερσύγχρονων μαχητικών Rafale, από τη βάση της Τανάγρας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπερήφανη η πατρίδα υποδέχεται τα νέα αποκτήματα, τα πρώτα 6 από τα 24 υπερσύγχρονα Rafale» είπε αρχικά στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για έναν πολλαπλασιαστής ισχύος «που αναβαθμίζει την χώρα και σε γεωπολιτικό επίπεδο».

«Πρόκειται για σαφές δείγμα της Ελλάδας που αλλάζει και ακμάζει και αμυντικά και διπλωματικά. Τα νέα αεροσκάφη είναι εδώ 16 μήνες μετά την παραγγελία τους, ετοιμοπόλεμα καθώς τα πληρώματα και οι ομάδες υποστήριξης έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας ότι μέσα στο 2022 θα έρθουν και τα υπόλοιπα αεροσκάφη.

«Πρόκειται για μια γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής γιατί τα νέα μαχητικά καθιστούν την Πολεμική Αεροπορία μια από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο που προσδίδει στην διπλωματική ισχύ της χώρας και σφραγίζει τη διπλωματική συμπαράταξη Ελλάδας-Γαλλίας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Με άλλα λόγια τα νέα Rafale είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα νέο πιο ειρηνικό αύριο στην περιοχή» είπε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για την Ελλάδα κάθε ενίσχυση της άμυνας της αποτελεί προβολή ειρήνης. Στον 21ο αιώνα δεν έχουν θέση η παραχάραξη της ιστορίας ούτε τα αυθαίρετα και απειλητικά πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται από γειτονικά κράτη. Σε όλα αυτά απαντούν το διεθνές δίκαιο και η εθνική μας εγρήγορση. Το μήνυμα των καιρών πρέπει να είναι η αλήθεια και η συνεννόηση πάντα με βάση τη διεθνή νομιμότητα και ειδικότερα στην περιοχή μας το δίκαιο της θάλασσας. Σε αυτό τον δρόμο βαδίζουν Ελλάδα και Ευρώπη. Προφανώς δεν έχουμε ανάγκη την άδεια κανενός. Με την ίδια αποφασιστικότητα που η χώρα κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή κρατά ανοικτά και τα παράθυρα του διαλόγου».

Έκλεισε ευχόμενος καλές πτήσεις στα νέα Rafale για να προστατεύουν την Ελλάδα και την Ευρώπη. 

Το πρώτο μαχητικό προσγειώθηκε στις 12:45 στην 114 Πτέρυγα Μάχης. Κατά το καλωσόρισμα των αεροσκαφών, ο πύργος ελέγχου ανέφερε: «Καλωσορίσατε στο νέο σας σπίτι. Καλές προσγειώσεις με ασφάλεια».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του σμήνους των Rafale τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η 332 Μοίρα πετά στο μέλλον».

Μετά την προσγείωση στην 114 Πτέρυγα Μάχης, τα αεροσκάφη πέρασαν κάτω από αψίδα νερού και κατευθύνθηκαν στο χώρο μπροστά από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία όπου τα πληρώματά τους αποβιβάστηκαν.

Ακολούθησε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου και ο καθιερωμένος αγιασμός.