Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα στις παραλίες

παραλίες 

Στην Ισπανία όλες οι παραλίες θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν «άκαπνες» ζώνες. Στα Κανάρια Νησιά, το κάπνισμα έχει ήδη απαγορευτεί σε ορισμένες παραλίες. Τώρα η ισπανική κυβέρνηση ψήφισε νόμο που επιτρέπει στους δήμους να απαγορεύουν το κάπνισμα στην παραλία- και δεν είναι πρωτίστως θέμα υγείας.

Ήδη από το 2017,

ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιούσε σχετικά με τα αποτσίγαρα και τις επιπτώσεις στην υγεία. Οι καπνιστές παγκοσμίως καπνίζουν περίπου 5,6 τρισεκατομμύρια τσιγάρα ετησίως, με περίπου τα 2/3 εξ αυτών να καταλήγουν στο έδαφος, διαμορφώνοντας τεράστια ποσότητα τοξικών επικίνδυνων αποβλήτων που μολύνει τη γη μας. Για χάρη του περιβάλλοντος, η Ισπανία κήρυξε τον πόλεμο στο κάπνισμα στις παραλίες, απειλώντας τους παραβάτες με πρόστιμα ύψους έως και 200 ευρώ.

Σύμφωνα με την «Daily Mail» ο νόμος στοχεύει στην καταπολέμηση της ρύπανσης από τα αποτσίγαρα, η οποία αποτελεί μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα στην ακτή μήκους 3000 μέτρων της Ισπανίας. Τα αποτσίγαρα περιέχουν ένα μη βιοδιασπώμενο πλαστικό πολυμερές που απελευθερώνει τοξικές ενώσεις, καθώς και ουσίες όπως το αρσενικό, ο μόλυβδος, το χρώμιο, ο χαλκός, η φορμαλδεΰδη και το βενζόλιο. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο έδειξαν ότι ένα τσιγάρο διαλυμένο σε ένα λίτρο νερό σκοτώνει τα ψάρια μετά από τέσσερις ημέρες.

Τα νέα μέτρα, πάντως, βρίσκουν στην Ισπανία την υποστήριξη αρκετών πολιτών: Περισσότεροι από 283.000 πολίτες είχαν στραφεί στην κυβέρνηση με την υπογραφή τους για την επιβολή της απαγόρευσης του καπνίσματος στις παραλίες της Ισπανίας, προτού η σχετική νομοθεσία ψηφιστεί.