Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Νέα μέτρα στα γήπεδα: Στα «κάγκελα» οι ομάδες

Απώλειες 57 δισ ευρώ στην βιομηχανία του αθλητισμού λόγω κορωνοϊού 

 Τον περιορισμό της παρακολούθησης δια ζώσης αναμετρήσεων στα ελληνικά γήπεδα σε ποσοστό 10% της χωρητικότητάς τους, με ανώτατο όριο φιλάθλων τους 1.000, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, μαζί με τα υπόλοιπα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου 2022 ενόψει της επέλασης της μετάλλαξης “Omicron”.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι αν δεν τηρηθούν τα παραπάνω μέτρα, τότε όλα τα παιχνίδια θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Με όλα τα παραπάνω τα επερχόμενα ντέρμπι Παναθηναϊκός-Αρης (5/1), ΑΕΚ-ΠΑΟΚ (8/1) και Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός (16/1) θα διεξαχθούν με μόνο 1.000 άτομα στις εξέδρες.

Πρόβλημα υπάρχει και στο μπάσκετ με τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό να έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία. Συγκεκριμένα οι δύο «αιώνιοι» στο διάστημα που έχει ανακοινωθεί ότι θα ισχύσει το μέτρο έχουν να δώσουν πολύ σημαντικούς αγώνες για την ευρωλίγκα. Ο Παναθηναϊκός θα παίξει με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (12/01, 21:00) και τη Μακάμπι (14/01, 21:00) ενώ ο Ολυμπιακός θα παίξει με την Ζενίτ Αγία Πετρούπολης (13/01, 21:00).

Τα νέα μέτρα προκάλεσαν προβληματισμός στις ομάδες οι οποίες τόνιζαν ότι από τη στιγμή που δεν εξαιρέθηκαν από τα μέτρα οι κάτοχοι των εισιτηρίων διαρκείας είναι ένας γρίφος για δυνατούς λύτες το πως μπορεί να γίνει η επιλογή ανάμεσά τους προκειμένου να μπουν στα γήπεδα.

Οι Ερυθρόλευκοι αντέδρασαν άμεσα στην απόφαση της Κυβέρνησης για 10% στα γήπεδα. Μάλιστα ζητούν αναθεώρηση και αλλαγή της απόφασης.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός: 

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για παρουσία φιλάθλων σε ποσοστό 10% στα γήπεδα. Με έκπληξη ακούσαμε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για παρουσία φιλάθλων μόλις 10% στα ανοιχτά γήπεδα ποδοσφαίρου της χώρας. Ακούσαμε ως πρόφαση το ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας, κάτι που είναι προφανώς αυθαίρετο και ισοπεδωτικό, διότι διαφορετικά κάποια επαγγελματική ομάδα θα έπρεπε να είχε τιμωρηθεί ως γηπεδούχος.

Σεβόμαστε απόλυτα όλα τα μέτρα που θα διαφυλάξουν την κοινωνία, όμως στεκόμαστε άφωνοι μπροστά σε αποφάσεις που καταδικάζουν σε λουκέτο τα γήπεδα, διότι αυτό είναι το 10%, ΛΟΥΚΕΤΟ, καθώς λειτουργικά αυτό σημαίνει για τις ΠΑΕ το 10%.

Επιπλέον, το βέβαιο είναι ότι ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιλέγει σε κάθε αγώνα 1000 «εκλεκτούς» ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες πλήρως εμβολιασμένους φιλάθλους του, που έτρεξαν να εμβολιαστούν ακριβώς για να μπορούν να βρίσκονται στις εξέδρες του γηπέδου μας.

Ταυτόχρονα, δυστυχώς όλοι οι φίλαθλοί μας θα βρεθούν σε κλειστούς χώρους εστίασης , σε πολύ πιο κοντινές αποστάσεις, για να παρακολουθούν τους ίδιους ποδοσφαιρικούς αγώνες που θα έβλεπαν στα ανοιχτά γήπεδα, αφού οι ποδοσφαιρικοί αγώνες προβάλλονται σε κλειστές τηλεοπτικές πλατφόρμες που δεν διαθέτουν όλοι.

Καλούμε την κυβέρνηση και την αρμόδια επιτροπή λοιμοξιολόγων επειδή έχουν χάσει κάθε αίσθημα δικαίου, να αναθεωρήσουν άμεσα την απόφασή τους ώστε να ληφθούν δίκαια μέτρα και περιορισμοί για όλους τους πολίτες, είτε είναι φίλαθλοι και παρακολουθούν ποδόσφαιρο είτε παρακολουθούν θέατρο και συναυλίες είτε διασκεδάζουν σε εστιατόρια και χώρους εστίασης.

Περαιτέρω, τους καλούμε να επανεξετάσουν άμεσα τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία αφ’ ενός δημιουργούν δυο μέτρα και δυο σταθμά και αφ’ετέρου είναι απορίας άξιο πως προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο από την πανδημία, καθώς επιλέγεται για ακόμη μια φορά να κλείσουν τα ανοιχτά γήπεδα, ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται ανοιχτοί οι κλειστοί χώροι που συνωστίζονται χωρίς περιορισμούς χιλιάδες άτομα, σε συναυλίες, θέατρα, χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα, μπαρ κλπ.
Ακριβώς όπως έγινε και στο παρελθόν με τη σιωπή να κυριαρχεί στα άδεια ποδοσφαιρικά γήπεδα, όταν λίγο πιο πέρα είχαμε συναυλίες με χιλιάδες άτομα…

Καλούμε τη Super League να συγκαλέσει άμεσα Διοικητικό Συμβούλιο ώστε με σύνεση και ορθολογισμό να παρθούν συλλογικά αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Έντονος προβληματισμός στην ΑΕΚ των 16.000 διαρκείας για τα νέα μέτρα

Στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο επικρατεί «πονοκέφαλος» από τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν σχετικά με το όριο των 1.000 οπαδών στα γήπεδα καθώς η ΑΕΚ έχει διαθέσει 16.000 διαρκείας τη φετινή σεζόν.

Καθόλου καλά δεν ήχησε στα αυτιά των ανθρώπων της ΑΕΚ η απόφαση των νέων μέτρων που αφορούν την παρουσία των οπαδών στις εξέδρες, η οποία όπως ανακοινώθηκε θα πέσει στο 10% της χωρητικότητας των γηπέδων με όριο τους 1.000 θεατές.

Η ΑΕΚ τη φετινή σεζόν έχει διαθέσει 16.000 εισιτήρια διαρκείας και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ στην Ένωση επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για το πως και με ποια κριτήρια είναι δυνατό να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα.

Ήδη εντός του κλαμπ έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και αυτό που προκύπτει σαν πρώτη εικόνα είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι πολύ δύσκολα εφαρμόσιμη ακόμα και από το να ανακοινωνόταν κεκλεισμένων των θυρών.

Η ΑΕΚ έχει προχωρήσει σε επαφές και με τις υπόλοιπες ομάδες για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση μέσω της Λίγκας.

Παναθηναϊκός: «Μονόδρομος για την κυβέρνηση ο επαναπροσδιορισμός των σημερινών ανακοινώσεων»

Την πλήρη αντίθεσή της με τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση εξέφρασε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός: .

«Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της πανδημίας βάζουν στο στόχαστρο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Οι σημερινές ανακοινώσεις προσυπογράφουν κατ’ ουσία το μαρασμό του ελληνικού ποδοσφαίρου και περιθωριοποιούν τους φιλάθλους.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ακολούθησε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας στους εντός έδρας αγώνες της και επ’ ουδενί αποδέχεται τον ισχυρισμό ότι οι αποφάσεις για παρουσία το μέγιστο 1.000 φιλάθλων ανά παιχνίδι, προέκυψαν από την έλλειψη εφαρμογής των πρωτοκόλλων. Ασφαλώς η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό, πλην όμως είναι απολύτως ακατανόητο να στοχοποιείται το ποδόσφαιρο τη στιγμή που σε άλλα δημόσια θεάματα, εκδηλώσεις όπως και μαζικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους (νωπές είναι οι μνήμες του συνωστισμού σε σταθμούς του μετρό στην Αθήνα, αλλά και σε λεωφορεία, τραμ, τρόλεϊ), δεν υπάρχει ανάλογη ευαισθητοποίηση της κυβέρνησης.

Φυσικά η ζωή πρέπει να συνεχιστεί και ορθώς παραμένουν σε σχετικά εύρυθμη λειτουργία χώροι εστίασης, θέατρα, κινηματογράφοι, κλπ. Στον αντίποδα ουδείς δύναται να κατανοήσει πώς την ίδια στιγμή τα ανοιχτά γήπεδα οδηγούνται στο κλείσιμο, τη στιγμή που θαμώνες σε κλειστούς χώρους διασκέδασης δεν φορούν καν προστατευτική μάσκα.

Κρίνουμε δε παντελώς πρόχειρη και ανεφάρμοστη την υποχρέωση επιλογής του 10% των εκατομμυρίων φιλάθλων του συλλόγου μας, προκειμένου να παρακολουθούν τις εντός έδρας αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού.

Ως εκ τούτου αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση να επαναπροσδιορίσει εν τω συνόλω τις σημερινές ανακοινώσεις. Θεωρούμε δε αυτονόητο ότι στη δέσμη μέτρων που θα επαναδιατυπώσει τις σημερινές άτοπες αποφάσεις, θα ληφθούν υπόψη οι απόψεις των ΠΑΕ, όπως αυτές θα διαμορφωθούν μέσω του θεσμικού οργάνου μας, της Super League».