Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Κορονοϊός: Θα αγγίξουν τα 20.000 τα κρούσματα σήμερα – Ερχονται νωρίτερα τα μέτρα

   

Κοντά στα 20.000 αναμένεται να είναι τα κρούσματα σήμερα, ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας.

Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 9.284 κρούσματα, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη σήμερα θα ξεπεράσουμε τις 15.000 κρούσματα. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα.

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για το ενδεχόμενο να μειωθεί το χρονικό διάστημα της καραντίνας μετά τη θετική στον κορονοϊό διάγνωση για τους εμβολιασμένους. Η επανεξέταση του επιδημιολογικου φορτίου και η ενεργοποίηση των σχετικών μέτρων πριν από την πρωτοχρονιά θα συζητηθούν αύριο σε νέα συνεδρίαση.

«Επικρατεί η Omicron γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι κι αυτό δεν πρέπει να μας δημιουργεί πανικό. Σήμερα ήδη στην πρωινή εκτίμηση είμαστε άνω των 15.000 που σημαίνει ότι θα έχουμε κρούσματα υψηλότερα από κάθε άλλη φορά γιατί η μετάλλαξη αυτή έχει μεγάλη μεταδοτικότητα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Θάνος Πλεύρης και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Πρόσθεσε δε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα. «Θέλουμε να δούμε και τα σημερινά και τα αυριανά κρούσματα. Το σενάριο να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα με βάση την αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στο ΕΣΥ είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Προέχει η δημόσια υγεία. Θέλουμε να εφαρμοστούν τα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου αλλά εάν η άνοδος των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα συνεχιστεί και αύριο, θα είναι αντικείμενο νέα σύσκεψης».

Μάλιστα, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο, όπως αποκάλυψε ο υπουργός, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εκτιμήσει την κατάσταση με βάση τα νέα νούμερα που καταγράφονται. «Δεν υποτιμούμε τον παράγοντα των κρουσμάτων. Σήμερα και αύριο θα παρακολουθήσουμε τα κρούσματα και θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή για να αποτιμήσει τη νέα άνοδο των κρουσμάτων, προκειμένου να δούμε αν τα μέτρα που πήραμε αρκούν ή αν θα χρειαστεί να έρθουν νωρίτερα».

«Έχουμε δύο στοχεύσεις: εάν χρειαστεί να μεταφερθούν τα μέτρα νωρίτερα, κάτι που θα μας πει η επιτροπή αύριο Τετάρτη στη συνεδρίασή της εκτιμώντας δεδομένα και τα κρούσματα σήμερα και αύριο και να πείσουμε τον κόσμο εάν θεωρεί ότι έχει εκτεθεί, ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα, να μην έρθει σε επαφή με άτομα με μεγαλύτερη ηλικία στο οικογενειακό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς», πρόσθεσε.

«Η μετάλλαξη Omicron είναι επικίνδυνη για τις μεγάλες ηλικίες», είπε και έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου στους νέους που βγαίνουν να διασκεδάσουν λόγω των ημερών. Για τη διασπορά είπε πως στην Αττική πλέον μιλάμε για 200-300% αύξηση κρουσμάτων ημερησίως, άρα δεν έχουμε να κάνουμε πλέον με τη Δέλτα. «Η Δέλτα δεν έδινε αυξήσεις πάνω από 10 με 15%», είπε.

«Όταν ξεκινάμε με 15.000 κρούσματα έως τώρα, με αρκετά τεστ, στα 550.000 τεστ, την ώρα που τα χθεσινά κρούσματα ήταν τόσα με 100.000 τεστ, άρα είναι λελογισμένη η αναλογία, όμως είναι κάτι που το εκτιμούμε με προσοχή», τόνισε.

Σχολιάζοντας το γιατί πρέπει να πάμε σε μέτρα νωρίτερα εφόσον η Omicron δεν έχει μεγαλύτερη νοσηρότητα, διευκρίνισε πως δεν είχε αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ από το τέταρτο πανδημικό κύμα. «Ξεκινάμε από ένα υψηλό επίπεδο στις νοσηλείες που μας έχει αφήσει η Δέλτα, κάτι που μας υποχρεώνει να είμαστε προσεχτικοί ώστε να μην φτάσει στα όριά του» είπε και τόνισε για την κατάσταση στις ΜΕΘ ότι κατά βάση ο κόσμος που βρίσκεται εκεί δεν είναι με την Omicron.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο για ένα γενικευμένο lockdown απάντησε ότι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες θα μπορούμε να έχουμε έλεγχο της πίεσης στο σύστημα. «Αν δούμε ότι τα δεδομένα αλλάζουν θα υπάρχει και μεγαλύτερη ένταση των μέτρων, αποκλείοντας όμως γενικευμένες καταστάσεις όπως είχαμε στο παρελθόν» σημείωσε.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, όχι απλά εξετάζεται αλλά σίγουρα στην πορεία θα εφαρμοστεί η επέκταση του μέτρου για την αναμνηστική δόση και συγκεκριμένα θα λογίζονται όλοι, και όχι μόνο οι άνω των 60, ως ανεμβολίαστοι εάν δεν κάνουν την αναμνηστική δόση στο 7μηνο. «Ο προβληματισμός μας σχετίζεται με την αναμνηστική δόση και πώς αυτή θα καταστεί έμμεσα υποχρεωτική, υπό την έννοια ότι αυτός που δεν θα την έχει κάνει μετά το πέρας του 7μηνου, δεν θα έχει τα προνόμια και πλεονεκτήματα που έχουν οι εμβολιασμένοι» είπε.

Νωρίτερα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, εμφανίστηκε ανήσυχος για τη θετικότητα η οποία όπως είπε έχει ανέβει πολύ τις τελευταίες ημέρες. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην περίπτωση της Αττικής, τόνισε ότι «βράζει», καθώς «έχει τριπλασιάσει και σε ορισμένες περιοχές έχει τετραπλασίασει τα νούμερα της από τις 7 Δεκεμβρίου και ύστερα».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν τις 100.000 (προ δεκαπενθημέρου έως σήμερα), ενώ εκτίμησε ότι η θετικότητα θα κυμανθεί στο 2% το επόμενο διάστημα.

Κορονοϊός: Πάνω από 20% αυξήθηκαν τα ενεργά κρούσματα σε 7 μέρες

Πάνω από 20% η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα, σε χρονικό διάστημα μόλις… 7 ημερών!

Η επικράτηση της μετάλλαξης «Ομικρον» αποτυπώνεται στα ενεργά κρούσματα, την ώρα που παρουσιάζεται πτώση στο σύνολο των νοσηλειών και ισορροπία στους διασωληνωμένους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ειδικοί υποστηρίζουν πως είτε η νοσηρότητα της «Ομικρον» είναι χαμηλή που δεν οδηγεί τους νοσούντες στο νοσοκομείο ή τις Εντατικές είτε η διασπορά της δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στους σχετικούς δείκτες. Την ίδια ώρα, οι έλεγχοι των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, οι οποίες προβαίνουν σε συλλήψεις, βεβαιώσεις παραβάσεων, σε «λουκέτα» καταστημάτων, που παρουσιάζουν αύξηση στην υποτροπή…

Την 1η Δεκεμβρίου τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονταν στα 65.307, στις 8 Δεκεμβρίου αυτά έπεσαν στα 59.331, στις 15 Δεκεμβρίου συνεχίστηκε η πτώση, με τα κρούσματα να φθάνουν τα 50.856 και ακόμη περισσότερο στις 20 Δεκεμβρίου, στα 41.146, και από εκεί και έπειτα ξεκινά η ραγδαία αύξησή τους. Στις 21 Δεκεμβρίου αυτά ανεβαίνουν στα 44.023 και από εκεί και έπειτα 46.483, 46.786, 49.668, 51.840 και στις 26 Δεκεμβρίου 51.094.

Την ίδια ώρα οι νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εμφανίζουν μια σταθεροποίηση, καθώς στις 3 Δεκεμβρίου νοσηλεύονταν 687 άτομα, στις 5 Δεκεμβρίου 676, το ίδιο νούμερο και στις 12 Δεκεμβρίου, και 596 στις 26 Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ πτώση εμφανίζουν οι νοσηλείες στα νοσοκομεία αναφοράς από άτομα που νοσούν, καθώς στις 7 Δεκεμβρίου 4.854 πολίτες νοσηλεύονταν, στις 13 Δεκεμβρίου 4.648, και από εκεί ξεκινά η σταδιακή μείωση έως και τις 26 Δεκεμβρίου, όπου 3.614 νοσηλεύονταν με κορονοϊό.

Ελεγχοι

Εν τω μεταξύ το προηγούμενο τριήμερο κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του υπουργείου Ανάπτυξης προέβησαν σε 220.980 ελέγχους, από τους οποίους καταγράφηκαν 346 βεβαιώσεις παραβάσεων σε καταστήματα, 20 συλλήψεις ιδιοκτητών ή προσωρινά υπεύθυνων, ενώ μπήκαν 31 «λουκέτα» σε καταστήματα. Στο μεταξύ βεβαιώθηκαν 419 παραβάσεις σε πελάτες ή εργαζομένους καταστημάτων για μη χρήση μάσκας, για ανύπαρκτα ή πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Από αυτές τις παραβάσεις οι 38 αφορούσαν πελάτες που δεν είχαν πιστοποιητικά, ενώ πέντε από αυτούς είχαν πλαστά και τους βεβαιώθηκαν πρόστιμα 3.000 ευρώ στον καθένα. Στο μεταξύ, στα δύο νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στο Γκάζι, τα οποία εντοπίστηκαν για τρίτη φορά υπότροπα και τους επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας 60 ημερών, προστέθηκε χθες ένα ακόμη στην ίδια περιοχή. Σε παιδότοπο στου Ρέντη επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, καθώς εντοπίστηκαν γονείς που είχαν εμβολιαστεί πρόσφατα αλλά δεν είχαν περάσει οι 14 μέρες έκδοσης του σχετικού πιστοποιητικού.

ΕΝΕΡΓΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

20 Δεκεμβρίου: 41.146

23 Δεκεμβρίου: 46.786

26 Δεκεμβρίου: 51.094

ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ

20 Δεκεμβρίου: 4.148

23 Δεκεμβρίου: 3.854

26 Δεκεμβρίου: 3.614

ΣΤΙΣ ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ

20 Δεκεμβρίου: 608

23 Δεκεμβρίου: 575

26 Δεκεμβρίου: 596

Νέα μέτρα: Ποια είναι και τι οδήγησε σε αυτά

Σε ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα οδήγησε η επέλαση της μετάλλαξης «Ομικρον», με τον αριθμό νοσούντων να σκαρφαλώνει σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ στα 9.284 και τη θετικότητα στο 9,76%.

Ο προηγούμενος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων είχε καταγραφεί στις 9 Νοεμβρίου με 8.613 περιπτώσεις. Ρεκόρ καταγράφηκε και στην Αττική, στην οποία ο αριθμός ακολουθεί γεωμετρικά αυξητική πορεία τις τελευταίες μέρες με 4.038 κρούσματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 75% των κρουσμάτων αφορά ηλικίες από 18 έως 59 ετών με κυρίαρχη αναφορά την ηλικία 18 έως 30 ετών, ενώ αντίθετα μόλις 6% αντιστοιχεί στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση αφορούν περιορισμούς στην εστίαση, τα γήπεδα, διεύρυνση των πολιτών που προβλέπεται υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας ή υψηλής προστασίας (Ν95 ή FFP2), αλλά και τηλεργασία σε υψηλό ποσοστό. Παρά τα σενάρια για πιθανή εφαρμογή μέτρων πριν από την Πρωτοχρονιά, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τελικά ως εναρκτήρια ημερομηνία των μέτρων την 3η Ιανουαρίου, με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να υπογραμμίζει την υψηλή μεταδοτικότητα της «Ο» ιδίως στους νέους.

Στο μέτωπο των εμβολιασμών, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε ότι εντός του Ιανουαρίου έχουν προγραμματιστεί 120.000 εμβολιασμοί για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών, με την παραλαβή των σχετικών εμβολίων να ολοκληρώνεται στις 3 Ιανουαρίου.

 Οι περιορισμοί

Στο μεταξύ, νέοι περιορισμοί σε εστίαση, γήπεδα, αλλά και χώρους εργασίας έρχονται από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου με ισχύ έως την Κυριακή 16 Ιανουαρίου και δυνατότητα επέκτασης.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή FFP2 ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική ή υφασμάτινη) επεκτείνεται ως μέτρο και στο προσωπικό των χώρων εστίασης, ενώ μέχρι σήμερα ισχύει για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ισχυρή σύσταση υπάρχει από την επιτροπή για χρήση της σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Στο μέτωπο της εστίασης, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας με τα μαγαζιά να κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα και να μην επιτρέπεται η διασκέδαση για όρθιους. Επιπλέον προβλέπεται περιορισμός και στα άτομα που θα κάθονται σε ένα τραπέζι, τα οποία δεν θα πρέπει να είναι πάνω από έξι. Αν και δεν αποφασίστηκε να σταματήσει η μουσική, ο κ. Πλεύρης προειδοποίησε ότι αν παρατηρηθεί μη εφαρμογή των μέτρων, ο επόμενος περιορισμός θα αφορά στη μουσική.

Μέτρα έρχονται και στα γήπεδα, στα οποία είχε παρατηρηθεί ελλιπής εφαρμογή των περιορισμών, με μείωση της παρακολούθησης από τους φιλάθλους σε ποσοστό 10% και ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Και σε αυτή την περίπτωση υπήρξαν προειδοποιήσεις για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών εφόσον δεν τηρηθούν τα μέτρα.

Με τεστ PCR 48 ωρών θα είναι δυνατή πλέον η είσοδος σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων, ενώ αυστηροποίηση των όρων επισκεπτηρίου προβλέπεται και στα νοσοκομείο. Επίσης απαγορεύεται η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών για όσο διαρκεί η επιβολή των μέτρων.

Στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται τηλεργασία σε ποσοστό έως 50% βάσει των δυνατοτήτων κάθε υπηρεσίας με παράλληλο κυλιόμενο ωράριο.

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας το σκεπτικό για μη εφαρμογή μέτρων πριν την Πρωτοχρονιά βασίστηκε αφενός στον αριθμό εισαγωγών και εξιτηρίων που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή και δεν δείχνουν ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα Υγείας, αλλά και στην εκτίμηση ότι εφόσον λαμβάνοντας μέτρα λίγες μέρες πριν την Πρωτοχρονιά θα δημιουργήσουν ένα πρόβλημα μεταφοράς της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας στους κλειστούς χώρους των σπιτιών.

Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε την καταγραφή των κρουσμάτων σε μικρές ηλικίες κι έκανε έκκληση στους νέους να μην έρθουν σε επαφή με τους γονείς τους, αν είναι άνω των 60 ετών και ειδικά αν είναι ανεμβολίαστοι, εάν έχουν την παραμικρή υπόνοια ότι έχουν εκτεθεί στον ιό.

 120.000 ραντεβού

Την επιβεβαίωση από τη Pfizer για την παράδοση των δόσεων εμβολίου για παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, συμπληρώνοντας πως ήδη άνοιξαν 120.000 ραντεβού εντός του Ιανουαρίου για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Ενα χρόνο μετά τον πρώτο εμβολιασμό, στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί 17.060.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.415.000 πολίτες, ποσοστό 70,6%. Επίσης, 7.000.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 66,4%, και 4.365.00 πολίτες έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, δηλαδή ποσοστό 76,5% επί των δικαιούχων.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη «Ο», η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπογράμμισε ότι η τρίτη δόση αποτελεί το κυριότερο όπλο στην αντιμετώπισή της.

Σχετικά με τα δεδομένα για τις επιπτώσεις της «Ομικρον», υποστήριξε ότι θέλουν ακόμα τεκμηρίωση και υποεκτιμάται ο παράγων επαναλοίμωξη. «Ηδη προδημοσιευμένη μελέτη από τη Νότια Αφρική δείχνει ότι ο κίνδυνος εισαγωγής με τη μετάλλαξη “Ομικρον” είναι μικρότερος σε σχέση με τη “Δέλτα”, όπως και ο χρόνος νοσηλείας μειωμένος κατά 40%. Η βαρύτητα της νόσου είναι ηπιότερη, αλλά λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.