Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Η " Κάρμελ" είναι εδώ ντημένη στα λευκά και δείχνει τα δόντια της

 Κακοκαιρία «Κάρμελ»: Έφτασαν τα χιόνια στην Αττική, έκλεισαν δρόμοι - Χιονοθύελλα σε Βίλια, Ιπποκράτειο πολιτεία, Στενή Ευβοίας και Γεράνεια

Η κακοκαιρία «Κάρμελ» είναι εδώ και δείχνει τα δόντια της με τις θερμοκρασίες να είναι πολύ χαμηλές σε όλη τη χώρα και τα πρώτα χιόνια να έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Σύμφωνα με το forecastweather αυτή τη στιγμή έχει χιονοθύελλα σε Αγόριανη, Σέττα Ευβόιας, Βίλια, Ιπποκράτειο πολιτεία και Στενή Ευβοίας ενώ χιονίζει σε αρκετές περιοχές κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα. Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω της χιονόπτωσης που έφερε η κακοκαιρία «Κάρμελ», σε τμήματα της λεωφόρου Πάρνηθος και της οδού Φυλής. Ειδικότερα, έκλεισε το ρεύμα της λεωφόρου Πάρνηθος προς το καζίνο, από το ύψος του τελεφερίκ και η οδός Φυλής, στο ύψος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια. 


Παράλληλα τα πρώτα χιόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα Γεράνεια Όρη όπου δείχνουν οι φωτογραφίες από την ιστοσελίδα korinthostv.gr.

Ξεκίνησε με άγριες διαθέσεις η «Κάρμελ» από τα χωριά του Δομοκού. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα lamiareport.gr λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα πυκνή χιονόπτωση άρχισε να καλύπτει το οδόστρωμα από τα δίδυμα πρατήρια και πάνω.

Η θερμοκρασία έχει πέσει εξαιρετικά χαμηλά και σύμφωνα με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας η κακοκαιρία στην Ανατολική Στερεά θα κρατήσει μέχρι βραδινές ώρες του Σαββάτου, ενώ στην Εύβοια θα συνεχιστεί και τις πρωινές ώρες της Κυριακής (19/12). «Στα λευκά» βρίσκονται το πρωί του Σαββάτου ορεινές περιοχές της Π.Ε. Λάρισας σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα larissanet.grΕνδεικτικά στο Λιβάδι Ελασσόνας καταγράφηκε χιονόπτωση τη νύχτα. Η θερμοκρασία νωρίτερα το πρωί ήταν στους -2 βαθμούς, ενώ οι δρόμοι παραμένουν καθαροί.

Τα πρώτα προβλήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ακόμη και στην Αττική.

Λόγω τη χιονόπτωσης υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στο τέρμα της οδού Φυλής στο ύψος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου καθώς και στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής η κακοκαιρία που θα πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας σήμερα, καθώς ήδη σημειώθηκαν βροχές και χιονοπτώσεις στη Βορειοανατολική Ελλάδα και οι άνεμοι ενισχύονται συνεχώς.

Η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας που θα φέρει η εισβολή πολικών αερίων μαζών από τα βόρεια, θα συνοδευτεί από κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, θυελλώδεις ανέμους και ισχυρό παγετό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Οι χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια το Σάββατο θα είναι κατά βάση ασθενείς, αν και θα σημειώνονται ακόμη και σε πεδινές περιοχές, αλλά στην Στερεά Ελλάδα και στα ορεινά της Πελοποννήσου θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Μεγάλα ύψη υετού (βροχής και χιονιού) αναμένονται στην Εύβοια, στην Αν. Βοιωτία, στα βόρεια τμήματα της Αττικής και στην Κρήτη. Καταιγίδες θα σημειωθούν στις παράκτιες περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου και τοπικά θα παράγουν ψιλό χαλάζι.

Ειδικότερα για την Αττική, οι χιονοπτώσεις θα περιορίζονται πάνω από τα 300 μέτρα υψόμετρο περίπου στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθεί βροχόπτωση. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως περιμετρικά των ορεινών όγκων και στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα βελτιωθεί. Στα Βόρεια Προάστια θα σημειώνεται χιονόπτωση ή χιονόνερο έως τα 300 μέτρα υψόμετρο, με χιονόστρωση πάνω από τα 400-500 μέτρα υψόμετρο.