Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

«Ιερό» κάλεσμα για εμβολιασμούς – Τα μηνύματα των προκαθήμενων της Ορθοδοξίας για τη γιορτή των Χριστουγέννων

 Οικουμενικός Πατριάρχης: Διαψεύδει τις φήμες περί παραίτησης 

Με την ευχή να σταματήσει η πανδημία που ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη, να εξαλειφθούν οι αδικίες, οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις και να επικρατήσει ενότητα και ειρήνη στον κόσμο, οι Προκαθήμενοι της Ορθοδοξίας στέλνουν τα δικά τους μηνύματα για τη γιορτή των Χριστουγέννων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του αναφέρεται στον κορονοϊό, κάνοντας έκκληση στους πιστούς που δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν άμεσα να το πράξουν. Μάλιστα, καλεί τον κόσμο να μην παρασύρεται από ανεύθυνες φωνές «των μη επαϊόντων και των αυτοανακηρυχθέντων εις εκπροσώπους του Θεού και της γνησίας πίστεως “πνευματικών συμβούλων”, αυτοαναιρουμένων όμως οικτρώς, λόγω της απουσίας αγάπης προς τον αδελφόν, την ζωήν του οποίου εκθέτουν εις μέγαν κίνδυνον».

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος σημειώνει ότι στην εποχή μας απαιτείται «ποιμαντική φαντασία, διάλογος όχι αντίλογος, μετοχή όχι αποχή, συγκεκριμένη πράξις όχι απόκοσμος θεωρία, δημιουργική πρόσληψις όχι γενική απόρριψις».

Ολα αυτά, συμπληρώνει, «δεν λειτουργούν εις βάρος της πνευματικότητος και της λατρευτικής ζωής, αλλά αναδεικνύουν την αδιάσπαστον ενότητα της λεγομένης “καθέτου” και “οριζοντίου” διαστάσεως της εκκλησιαστικής παρουσίας και μαρτυρίας. Πιστότης εις την παράδοσιν της Εκκλησίας δεν είναι εγκλωβισμός εις το παρελθόν, αλλά αξιοποίησις της πείρας του παρελθόντος προσφυώς εν τω παρόντι».

Μάλιστα, στέκεται στην πανδημία και αφού εξηγεί ότι η επιστήμη, εφόσον λειτουργεί ως διάκονος του ανθρώπου, είναι πολύτιμο δώρο του Θεού, συνεχίζει «δοξάζομεν τον Θεόν του ελέους, τον κρατύναντα τους ειδικούς επιστήμονας εις την ανάπτυξαν αποτελεσματικών εμβολίων και άλλων φαρμάκων διά την αντιμετώπισιν της κρίσεως και καλούμεν όσους πιστούς δεν έχουν ακόμη εμβολιασθή να το πράξουν, πάντας δε να ακολουθούν τα προτεινόμενα υπό των υγειονομικών αρχών μέτρα προστασίας».

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος, παρακαλεί τους ισχυρούς της Γης, «ώστε να επικρατήσει και πάλι η ειρήνη του Χριστού και να ανατείλει μια για πάντα πλέον ο ήλιος της δικαιοσύνης σ’ ολόκληρο τον πλανήτη».

Οπως χαρακτηριστικά γράφει: «Λαοί, χώρες, κοινωνίες δεινοπαθούν από τον εγωισμό του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος στόχο έχει να κυριαρχήσει εις βάρος του αδυνάτου και να του στερήσει την ελευθερία και το ψωμί της ημέρας. Μία από τις πιο όμορφες και ευλογημένες περιοχές του κόσμου, αλλά ταυτόχρονα και η περισσότερο ταλαιπωρημένη από την πείνα και τη φτώχεια, η Αφρική, αιώνες τώρα προσπαθεί να βρει τον προσανατολισμό της. Μεγάλα όμως γεωπολιτικά συμφέροντα ταλαιπωρούν τον αφρικανό αδελφό μας και τον κρατούν δέσμιο των αναγκών του».

Η Εκκλησία των Ιεροσολύμων «προσεύχεται υπέρ ειρήνης και αγαθής καταστάσεως του σύμπαντος κόσμου, καθώς και υπέρ απαλλαγής της δοκιμαζομένης ανθρωπότητας εκ των μεταλλάξεων της λοιμώδους νόσου», υπογραμμίζει στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος.

«Η Ενανθρώπησις και η κατά σάρκα Γέννησις του Χριστού, την οποίαν προσκυνούμεν, αναμένοντες και τα Αγια Θεοφάνεια, είναι η απαρχή μόνον των σωτηριωδών διά τον άνθρωπον μυστηρίων του Θεού», γράφει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και προσθέτει ότι η Εκκλησία συνεχίζει και διαιωνίζει το έργον του Χριστού, της συνδιαλλαγής, της συμφιλιώσεως, της ειρηνικής συμβιώσεως και της αγάπης μεταξύ των ανθρώπων».

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μας καλεί να αγωνισθούμε για τη διαφύλαξη της μεταξύ μας ενότητας, παραμένοντας μακριά από κάθε είδους ακρότητες και φανατισμούς.

«Ιδιαίτερα», γράφει ο κ. Ιερώνυμος, «στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, στην ανασφάλεια, στον πόνο, στη θλίψη, στο φόβο και τον θάνατο, ας μην παύσουμε να παραμένουμε ο ένας δίπλα στον άλλον με αγάπη, ελπίδα, κατανόηση και υπομονή, στηρίζοντας, προσέχοντας και διαφυλάσσοντας “εαυτούς και αλλήλους”, κυρίως, όμως, εναποθέτοντας την ελπίδα μας στον Γεννηθέντα Κύριο».

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, «η θεία κένωση από το ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ πρέπει ν’ αποτελεί το ασφαλές μας πρότυπο στη σχέση μας με τους άλλους. Χρειάζεται διαρκής αγώνας για προσφορά αγάπης, θυσίας, αποδοχής του άλλου και των αναγκών του, εκ-σταση από τον εαυτό μας για χάρη των άλλων».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος, τονίζει: «Tο μήνυμα είναι καθοριστικό για όλους όσοι θέλουμε να βαδίζουμε στα ίχνη του Ιησού: Hρεμη αντοχή στις ποικίλες στενοχώριες που εμφανίζονται στην πορεία μας, στις στερήσεις, στις κακουχίες, στις θλίψεις. Hρεμη αντοχή στην απροσδόκητη εχθρότητα, στις συκοφαντίες, στους κατατρεγμούς. Ηρεμη αντοχή στους σκληρούς δρόμους της ξενιτιάς. Αυτό δεν σημαίνει παθητικότητα. Κατά την επιτέλεση της λυτρωτικής αποστολής Του, ο “πράος και ταπεινός” Ιησούς αντιστάθηκε στην αδικία και την τυπολατρία. Στηλίτευσε την υποκρισία και τη δολιότητα, πάντοτε με ήρεμη αντοχή. Ακόμη και στις πιο ακραίες καταστάσεις, στα φρικτά Πάθη».