Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Γιατί τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους, όταν τους μιλάμε; Οι επιστήμονες απαντούν

 σκυλιά

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν επιτέλους τον αξιολάτρευτο λόγο, για τον οποίο τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους προς τη μία πλευρά όταν τους μιλάμε.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, ερευνητές στην Ουγγαρία είπαν ότι η γοητευτική συνήθεια δείχνει ότι τα σκυλάκια μας μάς ακούν με προσήλωση.

Παρόλο που τα σκυλιά δείχνουν να έχουν μπερδευτεί, όταν το κάνουν αυτό, στην πραγματικότητα είναι πολύ συγκεντρωμένα σε εμάς και ό,τι προσπαθούμε να τους πούμε.

Η ομάδα πραγματοποίησε μια σειρά πειραμάτων με 40 σκυλιά, οι ιδιοκτήτες των οποίων προσπάθησαν να τα διδάξουν τα ονόματα καινούργιων παιχνιδιών.

Οι ερευνητές υπέθεσαν πως τα κατοικίδια που είχαν την τάση να γέρνουν το κεφάλι τους όταν οι ιδιοκτήτες τους τούς μιλούν, μαθαίνουν πιο γρήγορα. Ορισμένες ράτσες, όπως τα μπόρντερ κόλεϊ, έχουν μεγαλύτερη τάση να το κάνουν, απ’ ό,τι άλλες.

Οι ερευνητές αποδείχθηκε πως είχαν δίκιο, καθώς οι καλοί «μαθητές» του πειράματος είχαν το κεφάλι τους γερμένο για περίπου το 43% της διαδικασίας. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand στη Βουδαπέστη, αποδεικνύει ότι η κλίση του κεφαλιού βοηθά τους σκύλους στο να ανακαλούν και να κατανοούν πληροφορίες.

Η κλίση του κεφαλιού  δείχνει ότι οι σκύλοι είναι προσεκτικοί και σε εγρήγορση ως προς τη φωνή σας, ή αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «εξέχοντα ακουστικά ερεθίσματα».

«Συχνά οι ιδιοκτήτες παρατηρούν σκύλους να γέρνουν το κεφάλι τους και ακόμα δεν έχουμε πλήρη κατανόηση της λειτουργίας και των περιστάσεων, κατά τις οποίες συμβαίνει αυτή η συμπεριφορά», εξήγησαν οι ερευνητές.

«Αυτή η μελέτη είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση που δείχνει πώς αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να συσχετιστεί με την παρουσία σημαντικών ακουστικών ερεθισμάτων για τον σκύλο».

Είναι επίσης πιθανό η κίνηση να υποδεικνύει ότι το κατοικίδιό σας εκείνη την ώρα συνδυάζει ένα όνομα με μια οπτική εικόνα στο κεφάλι του.

Ο λόγος που τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση απαιτεί περαιτέρω μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές. Το αν το σκυλί σας γέρνει το κεφάλι του προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά μπορεί απλώς να εξαρτάται από την προσωπική του προτίμηση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Animal Cognition .

ΠΗΓΗ: New York Post