Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Με λυτρωτή τον Σάκχοφ στο 90 και με αρκετή τύχη η ΑΕΚ κατάφερε να φύγει νικήτρια από τα Ιωάννινα

 ΠΑΣ Γιάννινα-ΑΕΚ 1-2: Λυτρωτής ο Σάκχοφ στο 90!  

Μεγάλη νίκη για την ΑΕΚ με γκολ του Εβγκέν Σάκχοφ στο 90', ο οποίος αποδείχτηκε χρυσή αλλαγή για τον Αργύρη Γιαννίκη και χάρισε το τρίποντο με 2-1 στην ομάδα του. Μια νίκη μετά από δύο ματς χωρίς να τα έχει καταφέρει, κι έτσι δεν απομακρύνθηκε κι άλλο από την κορυφή. Ενώ ο ΠΑΣ που είχε τις ευκαιρίες του, δεν μπόρεσε να δώσει συνέχεια στον θρίαμβο της προηγούμενης αγωνιστικής στην Θεσσαλονίκη.

Στον αγώνα που έγινε υπό βροχή ο Ηρακλής Μεταξάς έπαιξε με την ενδεκάδα του 5-0 επί του Άρη, χωρίς τον Γκαρντάβσκι, ενώ ο Αργύρης Γιαννίκης έκανε μία αλλαγή από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, με τον Άμραμπατ αντί του Λιβάι Γκαρσία (έλειπαν Λε Ταλέκ, Τζαβέλλας, Τάνκοβιτς). Οι δύο πρώτες φάσεις του αγώνα έγιναν γκολ, με τον Εραμούσπε να αξιοποιεί στο 5' το πέναλτι που κέρδισε ο Περέα μόλις στο 16ο δευτερόλεπτο (!) από το σπρώξιμο του Μήτογλου (με τον Πορτογάλο VAR να μην έχει αντίρρηση στην απόφαση του Καραντώνη) και την ΑΕΚ να απαντά στο 9' με τον Άμραμπατ που σούταρε απευθείας από την κεφαλιά-απόκρουση του Κάργα στη γωνία του Λοντίγκιν. Στο 17' ο γκολκίπερ του ΠΑΣ έκανε τρομερή διπλή απόκρουση σε σουτ των Αραούχο, Τσούμπερ. Και στο 22' ο Μιλιντσεάνου από κοντά απέτυχε να σκοράρει με την προβολή με το αριστερό. Η ΑΕΚ είχε τον έλεγχο, αλλά ο ΠΑΣ έβγαινε πανεύκολα στην πλάτη της άμυνάς της και δημιουργούσε φάσεις. Μετά το ημίωρο οι φιλοξενούμενοι ισορρόπησαν πίσω, ενώ απείλησαν με τον Αραούχο για ένα δεύτερο γκολ, αλλά ο Λοντίγκιν ήταν και πάλι έτοιμος. Στο 45' η κεφαλιά του Κάργα έφυγε λίγο άουτ, στις καθυστερήσεις το σουτ του Μισελέν ήταν άστοχο και το πλούσιο σε φάσεις πρώτο μέρος έληξε χωρίς νικητή. 

Στην επανάληψη ο ΠΑΣ είχε αλλαγή με τον Λώλη στη θέση του (τραυματία με τράβηγμα) Μιλιντσεάνου και διαφοροποίηση στο σχηματισμό με πιο ενισχυμένη μεσαία γραμμή. Στο 49' ο Βράνιες διαμαρτυρήθηκε πολύ έντονα και έπαιξε με τη φωτιά για δεύτερη κίτρινη, με την ΑΕΚ να έχει την κατοχή και τον ΠΑΣ να είναι καλά οργανωμένος πίσω. Αλλά να έχει την πρώτη καλή στιγμή στο δεύτερο μέρος στο 56', όταν από φάουλ του Σάλιακα ο Βράνιες έδιωξε σωτήρια σε κόρνερ. Στο 58' ο ΠΑΣ ζήτησε πέναλτι σε πάτημα του Βράνιες στον Πίρσμαν, αλλά ο Καραντώνης ήταν κοντά και έδειξε «παίζετε». Στο 60' ο Γιαννίκης βλέποντας ότι η ομάδα του δεν απειλούσε, άλλαξε το σχήμα σε 4-4-2 με τον Ανσαριφάρντ στη θέση του Σιμάνσκι. Αλλά ο ΠΑΣ πήρε το κέντρο και έβγαλε φάσεις με τον Μπρένερ (σουτ που έβγαλε ο Στάνκοβιτς στο 66') και τον Περέα έστω και οφσάιντ να δείχνει τα προβλήματα της ΑΕΚ με το σουτ στο δοκάρι στο 69'. Ο Μεταξάς ρίσκαρε επιθετικά βάζοντας τον Μορέιρα ξανά σε 4-4-2 και ο Γιαννίκης έβαλε τον Λιβάι Γκαρσία αντί του Τσούμπερ μήπως βρει κάποια λύση μπροστά. Η ΑΕΚ δεν μπορούσε με τίποτα να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα, είχε μια κεφαλιά του Σιμόες από κόρνερ του Λιβάι που έφυγε άουτ, με τους Ρότα και Σάκχοφ να είναι οι τελικές κινήσεις του Γιαννίκη. Στο 82' ο Μορέιρα έκανε κούρσα από τη μια περιοχή στην άλλη, όμως βιάστηκε να σουτάρει αντί να προσπαθήσει να βρει τον Λώλη. Ο Ανσαριφάρντ είχε ένα μακρινό άστοχο σουτ στο 83' και αμέσως ο Μεταξάς έβαλε τρίτο στόπερ, τον Παντελάκη, αφήνοντας τον Περέα μοναδικό μπροστά. Στο 85΄ο Καρίμ έκανε ωραία κίνηση και σούταρε με τον Εραμούσπε να διώχνει πάνω στη γραμμή, ενώ ο Σάκχοφ μετά τη σέντρα του Λιβάι σούταρε ολομόναχος πάνω στον... Βράνιες σε μία τεράστια ευκαιρία για την ΑΕΚ. Στο 89' σε αντεπίθεση του ΠΑΣ ο Ντομίνγκεθ σούταρε δυνατά αλλά άστοχα. Και στο 90' ήρθε το γκολ από τον Σάκχοφ για την Ένωση με τον Κάργα να βρίσκει την μπάλα, να της αλλάζει λίγο πορεία και να αιφνιδιάζει τον Λοντίγκιν. Με τον Αραούχο στις καθυστερήσεις να έχει κοντινό σουτ που βρήκε το πάνω μέρος του δοκαριού και έφυγε έξω. Και τον Μορέιρα να σουτάρει πάνω στα σώματα στο φινάλε.

ΠΑΣ Γιάννινα: Λοντίγκιν, Σάλιακας, Εραμούσπε, Κάργας, Πίρσμαν, Καραχάλιος, Ντομίνγκεθ, Μπρένερ (69' Μορέιρα), Σνάιντερ (84' Παντελάκης), Μιλιντσεάνου (46' Λώλης), Περέα

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Μισελέν (79' Ρότα), Βράνιες, Μήτογλου, Μοχαμάντι, Σιμόες, Σιμάνσκι (60' Ανσαριφάρντ), Τσούμπερ (69' Λιβάι Γκαρσία), Μάνταλος (79' Σάκχοφ), Άμραμπατ, Αραούχο