Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Πράσινη αντίδραση και πρώτο «διπλό» στο πρωτάθλημα . Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με ανατροπή με 3 - 1 επί της Λαμίας και έφτασε τον Βόλο στην 6η θέση της βαθμολογίας.

 Λαμία - Παναθηναϊκός 1-3: Το πρώτο διπλό στο Πανθεσσαλικό 

Αυτή τη φορά έβγαλε αντίδραση μεγάλης ομάδας. Αυτή τη φορά μετέτρεψε τους… εφιάλτες σε παραγωγικό ποδόσφαιρο. Αυτή τη φορά η Λαμία, που έχει αποδειχτεί κακός δαίμονας για τον Παναθηναϊκό, τον κοίταξε στα μάτια για ένα ημίχρονο.

Στο πρώτο, που οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς το πέταξαν στα… σκουπίδια. Ο Αραμπούλι έβαλε σε θέση οδηγού τη Λαμία, αλλά οι «πράσινοι» για πρώτη φορά στη σεζόν έβγαλαν αντίδραση.

Πάτησαν τους – τυπικά – γηπεδούχους στο δεύτερο ημίχρονο, δημιούργησαν πολλές ευκαιρίες, σκόραραν τρία γκολ και σημείωσαν την πρώτη εκτός έδρας νίκη τους στο φετινό πρωτάθλημα με 3-1.

Ο Λούντκβιστ, που ήταν η έκπληξη του Γιοβάνοβιτς στο αρχικό σχήμα και οι δύο αλλαγές του Σέρβου, Μακέντα και Μαουρίσιο, ήταν οι σκόρερ. Εξαιρετικό ματς από τον Σουηδό, καταπληκτικός και ο Βιγιαφάνιες στην καλύτερη εμφάνισή του από τότε που γύρισε στην Ελλάδα.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς επεφύλασσε εκπλήξεις με την αρχική ενδεκάδα που παρέταξε. Άλλαξε το σχήμα του σε 4-3-3 με ανάποδο τρίγωνο στη μεσαία γραμμή, δηλαδή με έναν αμυντικό χαφ (Ρούμπεν) και δύο μπροστά του (Λούντκβιστ και Βιγιαφάνιες). Η επιλογή για τους δύο τελευταίους και ιδιαίτερα του Σουηδού αποτέλεσε έκπληξη, αλλά η σκέψη του Γιοβάνοβιτς του… βγήκε. Ήθελε καλή κυκλοφορία της μπάλας προκειμένου να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα της Λαμίας και το σφιχτό παιχνίδι που επιλέγει ο Μιχάλης Γρηγορίου, ο οποίος και πάλι χρησιμοποίησε το 3-5-2 για να κλείσει τους χώρους.

Το κατάφερε στο πρώτο μέρος, εκμεταλλευόμενος την εικόνα του Παναθηναϊκού. Οι πράσινοι είχαν σε πολύ μεγάλα ποσοστά την κατοχή της μπάλας (έφτασε έως και το 74%), αλλά δεν έκαναν απολύτως τίποτα σε θέμα παραγωγής. Μια ανούσια κατοχή και υπεροχή, με την πρώτη ευκαιρία να έρχεται μόλις στο 43′ με ένα σουτ του Χουάνκαρ. Νωρίτερα απ’ αυτό, όμως, η Λαμία είχε προλάβει να… τιμωρήσει τους πράσινους για την εικόνα τους.

Στο 35′ ο Μανούσος σέντραρε από τα αριστερά, με τον Κώτσιρα να μην πηγαίνει πάνω στη φάση, ο Αραμπούλι σηκώθηκε ανάμεσα σε τρεις αμυντικούς του Παναθηναϊκού και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μπρινιόλι. Το ματς… στράβωνε για τον Παναθηναϊκό και πάλι, την ώρα που ο Γιοβάνοβιτς έχανε και τον πρώτο του σκόρερ, αφού ο Καρλίτος αποχώρησε με τράβηγμα στο 28′ δίνοντας τη θέση του στον Μακέντα.

Όλα έδειχναν πως ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του άλλο ένα δύσκολο βράδυ σε επαρχιακή πόλη. Από τον περασμένο Ιανουάριο, στο ίδιο γήπεδο (Πανθεσσαλικό) απέναντι στον Βόλο είχαν οι πράσινοι να κερδίσουν εκτός Αθηνών. Αλλά στο δεύτερο ημίχρονο εμφανίστηκε στο γήπεδο άλλη ομάδα. Από το πρώτο λεπτό οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς άρχισαν να πιέζουν και έκλεισαν τη Λαμία στην περιοχή της. Παίζοντας με ψυχραιμία, με αυτοματισμούς, με καλύτερη οργάνωση και έχοντας τον Βιγιαφάνιες ως… μαέστρο, οι πράσινοι κυριάρχησαν.

Και είδαν την κυριαρχία τους να μετουσιώνεται γρήγορα σε ισοφάριση από τη δημιουργία του Βίγια. Ο Αργεντινός έκανε ένα σλάλομ έξω από την περιοχή στο 55′, έστρωσε την κατάλληλη στιγμή στον Λούντκβιστ που με σουτ από το ύψος της περιοχής ισοφάρισε.

Οι πράσινοι από ‘κει και μετά έλεγξαν απόλυτα το ματς, πίεσαν ακόμα περισσότερο και άρχισαν να… βομβαρδίζουν την άμυνα της Λαμίας. Ο Βιτάλ δεν κατάφερε να τελειώσει ένα ανεπανάληπτο τετ α τετ, Μακέντα και Παλάσιος έχασαν ευκαιρίες, το ίδιο και ο Χουάνκαρ, με τον Παναθηναϊκό να πιέζει, αλλά το ίδιο να πιέζει και ο χρόνος. Τελικά χρειάστηκε ένα πέναλτι για να έρθει η λύτρωση. Στο 86’ ο Τζανετόπουλος πήγε άτσαλα πάνω στον Μαουρίσιο, ο Κουμπαράκης έδειξε την άσπρη βούλα και ο Μακέντα με εύστοχη εκτέλεση έφερε μπροστά τον Παναθηναϊκό. Ο Αϊτόρ στο 87΄σε αντεπίθεση έκανε την κούρσα από δεξιά, γύρισε στην καρδιά της άμυνας προς τον Μακέντα και αυτός ακόμα πιο αριστερά στον Μαουρίσιο που μόνος πλάσαρε στην οροφή των διχτύων διαμορφώνοντας το τελικό 1-3.

ΛΑΜΙΑ (Μιχάλης Γρηγορίου): Γκαραβέλης, Αντέτζο, Τζανετόπουλος, Μαζουλουξής, Προβυδάκης, Μαρτίνεθ, Μπεχαράνο (73' Σκόνδρας), Γκέντσογλου, Τζανδάρης (λ. τ. 17’ Ταϊρόν), Αραμπούλι (69' Τσούκαλος), Μανούσος.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Χουάνκαρ, Βέλεθ, Σάρλια, Πέρεθ, Λούντκβιστ (λ. τ. 76' Αϊτόρ), Χατζηγιοβάνης (63' Παλάσιος), Βιτάλ (76' Μαουρίσιο), Βιγιαφάνιες, Καρλίτος (λ. τ. 28’ Μακέντα). 

 

Τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής Super League:

Βόλος - ΟΦΗ 0-2 (12', 50' Τοράλ)

Άρης - ΠΑΣ Γιάννινα 0-5 (5’ Σνάιντερ, 35’ Μιλιντσεάνου, 54’ Περέα, 71’ Εραμούσπε πέν., 85' Μορέιρα)

Ιωνικός - Αστέρας Τρίπολης 1-1 (14' Τουράμ - 29' Τιλίκα)

 Παναιτωλικός - Απόλλων Σμύρνης 1-0 (65' Φλόρες)  

  ΑΕΚ - Ολυμπιακός 2-3 (15', 79' Αραούχο - 1' Αγκιμπού, 34', 70' Ελ Αραμπί)  

Ατρόμητος - ΠΑΟΚ 2-0 (45', 68' πεν. Κουλούρης) 

Λαμία – Παναθηναϊκός 1-3 (35΄Αραμπούλι - 56' Λούντκβιστ, 86' πεν. Μακέντα, 87' Μαουρίσιο)

 

H βαθμολογία 

( Σε 10 αγώνες)

1

Ολυμπιακός


 18 - 7

26

2

ΑΕΚ


 22 - 13

20

3

ΠΑΟΚ


 20 - 13

19

4

ΠΑΣ Γιάννινα


 14 - 6

16

5

ΟΦΗ


 11 - 8

15

6

Παναθηναϊκός


 18 -10

14

7

Βόλος ΝΠΣ


18 - 20

14

8

Άρης


 13 -11

11

9

Αστέρας Τριπ.


 6 - 9

10

10

Ιωνικός


 7 - 12

10

11

ΠΑΣ Λαμία


 10 -14

9

12

Παναιτωλικός


 10 -20

8

13

Ατρόμητος  


 7 - 18

6

14

Απόλλων Σμ.


 6 - 19

6