Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Βουβό πένθος και βαθιά συγκίνηση στη Μητρόπολη Αθηνών - Το τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά

https://www.in.gr/wp-content/uploads/2021/10/1-thumbnail_%CE%93%CE%95%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%9141s-768x862.jpg Φώφη Γεννηματά – Ξεκίνησε για την τελευταία της κατοικία – Live από τη Μητρόπολη Αθηνών

Συγκινημένη όλη η Ελλάδα αποχαιρέτα την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία έφυγε ξαφνικά από τη ζωή μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, η σορός της εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, όπου πλήθος κόσμου από την πολιτική σκηνή αλλά και απλοί πολίτες έσπευσαν για να πουν το τελευταίο «αντίο» στη γενναία γυναίκα, πολιτικό και μητέρα, η οποία κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην πολιτική ζωή της χώρας, ενώ αποδείχθηκε μαχήτρια σε προσωπικές σκληρές δοκιμασίες, όπως η μάχη που έδινε με τον καρκίνο.

Λίγο πριν τις 14:00 το φέρετρο με τη σορό της μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου τελείται η εξόδιος ακολουθία με τιμές εν ενεργεία υπουργού, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. 

 Το παρών έδωσαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, μέλη της κυβέρνησης, σύσσωμη η ηγεσία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ καθώς και οι επικεφαλής των θεσμικών αρχών της χώρας.

Επικήδειους εκφώνησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, o γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης και τα παιδιά της Φ. Γεννηματά.

Σακελλαροπούλου: Η Φώφη Γεννηματά ήταν πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας, αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγος και πολιτικός

Σακελλαροπούλου: Η Φώφη Γεννηματά ήταν πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας, αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγος και πολιτικός 

Για ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας, αισιοδοξίας και διακριτικότητας αλλά και μια αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγο και πολιτικό έκανε λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον επικήδειο που εκφώνησε στην εξόδιο ακολουθία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στη Μητρόπολη Αθηνών.

Όπως τόνισε η κυρία Σακελλαροπούλου «Αποχαιρετώντας σήμερα την Φώφη Γεννηματά, δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα πολιτικό που διακρινόταν για το δημοκρατικό της ήθος, την εντιμότητα και την αποτελεσματικότητά της. Δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα που αντιμετώπισε την σκληρή ασθένεια με σθένος και ειλικρίνεια. Αποχαιρετάμε ένα πρότυπο αισιοδοξίας και διακριτικότητας, έναν άνθρωπο με έμφυτη ευγένεια που διέκρινε και διαφύλασσε τα όρια ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, γνωρίζοντας, ωστόσο, πότε το ατομικό βίωμα αξίζει να κοινοποιηθεί για να στηρίξει και άλλους με την αλήθεια του. Το πάθος με το οποίο η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε τη βελτίωση των δημόσιων δομών υγείας είναι η πρακτική έκφραση αυτής της στάσης ζωής».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «Η πάνδημη θλίψη για το πρόωρο τέλος της φανερώνει πόσο αυτή η στάση ενέπνεε και καθοδηγούσε. Άμεση στην επαφή της με τους πολίτες, ανθρώπινη, μαχητική και αξιοπρεπής, μετριοπαθής και συναινετική, διατήρησε την πίστη της στη ζωή ως την ύστατη ώρα. Δεν κατέθεσε τα όπλα, δεν αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή, προσπάθησε, και κατάφερε, να συνδυάσει τον προσωπικό της αγώνα με τις μικρές και μεγάλες μάχες στον πολιτικό στίβο. Να πολεμήσει τον φόβο, την αποθάρρυνση, την παραίτηση. Και να δικαιώσει, με τη μέγιστη συνέπεια, τους πολλαπλούς ρόλους που με τόση δύναμη είχε επωμισθεί. Αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγος, πολιτικός. Και αξιαγάπητη σύντροφος, συνάδελφος, φίλη».

Τασούλας: Το πιο δυνατό χεικρότημα για τη Φώφη Γεννηματά είναι το σημερινό, που δεν θα το ακούσει 


Τασούλας: Το πιο δυνατό χεικρότημα για τη Φώφη Γεννηματά είναι το σημερινό

«Η Φώφη Γεννηματά έδωσε το καλό παράδειγμα της επιλογής της ζωής κι όχι της παραίτησης», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, που αναφέρθηκε στην αξιοπρέπεια, την εντιμότητα και τη γενναιότητά της. «Το παράδειγμα που έδινε, αυτό το στοιχείο κρατά συγκινημένους όλους τους Έλληνες, όλες τις πτέρυγες της Βουλής, κρατά τις χώρες μεσίστιες, κρατά τη χώρα σε πάνδημο πένθος», σημείωσε.

«Γεννήθηκε μέσα στην πολιτική και μέσα στον πρόλογο της μεταπολίτευσης, που κυριαρχούσε η πολιτική», υπενθύμισε, προσθέτοντας ότι τα εφόδια υπήρχαν, ώσπου η στροφή της μοίρας τα περιθωριοποίησε. Η Φώφη Γεννηματά κατάλαβε ότι ό,τι επιτύγχανε θα το έκανε παρά τη σκληρή στροφή της μοίρας.

Η βαρύτητα της υγείας της έγινε αντιληπτή με τον θάνατό της. Τίποτα δεν ήταν εύκολο γι’ αυτή και το καταλαβαίνουμε τώρα, αναδρομικά, καθώς μας καθησύχαζε το χαμόγελό της.

Κάνοντας αναδρομή στους λόγους της, υπογράμμισε το ενδιαφέρον και την ανησυχία της για το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως των γυναικών και με κοινό παρονομαστή την υπευθυνότητα. Πάντα, στο νου της είχε την έγνοια της για την παράταξή της, στην οποία ένιωθε ότι η παρουσία της έδινε ενότητα, ενώ προσθεσε: «Το πιο δυνατό χεικρότημα για τη Φώφη Γεννηματά είναι το σημερινό, που δεν θα το ακούσει». 

Χριστοδουλάκης : Η παράταξη συνεχίζει ορφανή

Συγκινητικός και συγκινημένος ο ίδιος ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης απευθύνοντας το ύστατο χαίρε στην Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι εκλιπούσα όπου οι άλλοι έβλεπαν τοίχους, εκείνη άνοιγε δρόμος και ανέστησε ένα κόμμα όταν κανείς δεν το πίστευε.

Προεδρέ μας είμαστε σήμερα εδώ όλος ο πολιτικός κόσμος και άνθρωποι απλοί, άνθρωποι που σε αγάπησαν σε πίστεψαν και σε ακολουθησαν, σε έβαλαν στην καρδιά τους και σήμερα νιώθουν ένα κόμματι τους να φεύγει μαζί με σένα, ανέφερε ο κ. Χριστουδουλάκης προσθέτοντας «είναι δύσκολο να σου πούμε αντίο γιατί μας λείπει το δικό σου θάρος, είναι πολύ βαριά η σκιά της απουσία σου».

Μπροστά σε όσους σε αγάπησαν λίγο πριν το μεγάλο ταξίδι σου υπόσχομαι πρόεδρε ότι θα μιλάμε για σένα στις επόμενες γενιές, συνέχισε ο κ. Χριστοδουλάκης και τόνισε:

«Ανέστησες ένα κόμμα, έριξες τις ρίζες αλλά δεν πρόλαβες να δεις τους καρπούς. Όμως αυτά τα δέντρα γράφουν το όνομά σου» ανέφερε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι η παράταξη συνεχίζει ορφανή αλλά τις μέρες που θα λάμπει ο ήλιος, εμείς που μένουμε πίσω έχουμε να πούμε πολλά για σένα, και κατέληξε:

«Η Ιφιγένεια έκανε το χρέος της. Η παράταξή μας σε αποχαιρετά. Ήταν τιμή μας ήταν τιμή μου».

Συγκλόνισε ο επικήδειος του 17χρονου γιού της – Η αγάπη και η στοργή σου δεν είχε όρια

https://www.in.gr/wp-content/uploads/2021/10/giorgos2-1.jpg 

Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν αυτή όπου ο γιος της, ο 17χρονος Γιώργος, εκφώνησε τον επικήδειο για τη μητέρα του.

«Η αγάπη και η στοργή σου δεν είχε όρια, κάτι που παρά την απαιτητική σου καριέρα την νιώθαμε έντονα. Ήσουν αγωνίστρια της ζωής για τη ζωή. Έγινες έτσι υπόδειγμα για  πάρα πολλούς ανθρώπους. Μας μίλαγες με ειλικρίνεια και τρυφερότητα επικεντρωμένη στις χαρές της ζωής.

Η σχέση που είχες με τον πατέρα μας, μας δίδαξε τι θα πει αγάπη και συντροφικότητα. Ο δεσμός σου με τη θεία μας τη Μαίρη, είναι παράδειγμα αδερφικής αγάπης.Η ζωή σου θα είναι παράδειγμα για εμάς, όπως ήταν για εσένα η ζωή του παππού μας, Γιώργου Γεννηματά.

Τώρα πιστεύω ακόμα περισσότερο στον άνθρωπο. Η οικογένεια για σένα ήταν όλη σου η ζωή. Κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχαν απομείνει, για να σε φιλήσουμε και να σε αποχαιρετήσουμε για μια τελευταία φορά. Είμαι σίγουρος πως θα μας φυλάς, με το χαμόγελο που σε σημάδεψε, πάνω από τα σύννεφα».

Αντίο μαμά, είσαι μαχήτρια

https://24liveblog.tradingfront.cn/event/2906234383257332385/20211027123147_584882.jpeg

«Ήσουν πάντα η ηρωίδα μας , η μαμά μας», τόνισε η Κατερίνα, η μικρότερη κόρη της Φώφης Γεννηματά τονίζοντας τη συνεχή παρουσία της στο πλευρό των παιδιών.

«Είσαι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω. Θα μας λείψεις πολύ. Θα μου λείψει το χάδι σου, το χαμόγελό σου. Ήσουν πάντα δίπλα μας. Ησουν και θα είσαι ο άνθρωπος που θαυμάζω. Θα μας λείψεις πολύ. Θα μου λείψουν οι συζητήσεις που κάναμε τα βράδια, τα ταξίδια. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Αντίο μαμά. Είσαι μαχήτρια», κατέληξε η κόρη της Φώφης Γεννηματά, Κατερίνα. 

Αιμιλία : Θα μας λείψει το χάδι, το χαμόγελό σου και το ζεϊμπέκικο της ζωής σου

 

 https://www.in.gr/wp-content/uploads/2021/10/aimilia.jpeg 

Με τρυφερά λόγια η κόρη της Φώφης Γεννηματά Αιμιλία είπε το δικό της αντίο στη μητέρα της.

«Η αγκαλιά σου ήταν ζεστή και τρυφερή. Μία ασπίδα σαν και σένα. Το χαμόγελό σου, το χάδι σου και κυρίως το ζεϊμπέκικο της ζωής που χόρεψες καλύτερα από όλους είναι αυτό που θα μας λείψει πιο πολύ» τόνισε και κατέληξε με την υπόσχεση:

«Θα ακολουθήσουμε ότι μας έμαθες».

Με θερμό χειροκρότημα και τον κόσμο να φωνάζει αθάνατη ξεκίνησε  η πομπή για το Α’ Νεκροταφείο. Ο κόσμος συνοδεύει το αυτοκίνητο που μεταφέρει τη σορό της Φώφης Γεννηματά στην τελευταία της κατοικία μη θέλοντας να πιστέψει ότι έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή.

Μεικτό Άγημα από τα τρία σώματα  απέδωσε τιμές στη Φώφη Γεννηματά, ενώ η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού παιάνιζε  το πένθιμο εμβατήριο.

Της πομπής  προπορεεόταν ένας αξιωματικός που  κρατούσε  ένα μικρό μαξιλαράκι με παράσημα με τα οποία τιμήθηκε η Φώφη Γεννηματά ως αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Την ώρα της ταφής, εννέα στρατιώτες  πυροβόλησαν 3 φορές αποδίδοντας τιμές.

Η ελληνική σημαία που ήταν πάνω στο φέρετρο διπλωθεί και δόθηκε στον σύζυγό της, ενώ τα παράσημα πήρε η κόρη της, Αιμιλία...

Ακολούθησε  η ταφή της στο Α΄ Νεκροταφείο, στο μνήμα που είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς...