Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Πανίσχυρος σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη – Ζημιές σε κτήρια , τρομοκρατημένοι οι πολίτες - Αισθητός και στην Αττική αλλά και στην Κύπρο. Σε εφαρμογή το σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ»

Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη - Λέκκας: Διαφορετικό σεισμικό κέντρο 


Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε νότια της Κρήτης σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τη Ζάκρο. Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα πέντε χιλιόμετρα. Πέρα από την Κρήτη, ο σεισμός έγινε αισθητός στη Ρόδο ενώ υπήρξαν αναφορές ότι κουνήθηκε ακόμα και η Αττική!

Ιδιαίτερα αισθητή σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο έγινε η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Την ώρα που η Κρήτη δεν έχει ηρεμήσει και η γη τρέμει ακόμα στο Αρκαλοχώρι, που χτυπήθηκε από τα 5,9 Ρίχτερ του περασμένου μήνα, οι κάτοικοι του νησιού έζησαν ξανά τον εφιάλτη του Εγκέλαδου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη από την ισχυρή σεισμική δόνηση προκλήθηκαν ζημιές. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και το δημαρχείο έχει εμφανίσει ρωγμές από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση.

 Σημειώνεται ότι τα δεδομένα για το σεισμό που προέρχονται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ή από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο είναι λύσεις προερχόμενες από το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα, χωρίς τη συμμετοχή σεισμολόγου. Ενημερώνονται συνεχώς με την άφιξη νέων δεδομένων.

Τα έχασε ο κόσμος στο κέντρο του Ηρακλείου από το νέο μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι!  Eίναι χαρακτηριστικό ότι η δόνηση ηταν τοσο μεγάλη σε ένταση αλλά κυρίως σε διάρκεια που έβγαλε κυριολεκτικά τον κόσμο στους δρόμους όχι μόνο στην Ιεράπετρα, τον Αγιο Νικόλαο αλλά και στο Ηράκλειο και τις γύρω περιοχές. Κατέρρευσε υπό την πίεση των ρίχτερ το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στον Ξηροκαμπο Σητείας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας ανέφερε πως ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.

Όπως είπε, διερευνάται αν έχει επιπτώσεις στον χερσαίο χώρο.

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι πρόκειται για διαφορετικό σεισμικό κέντρο σε σύγκριση με το Αρκαλοχώρι, με διαφορετική συμπεριφορά, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να συνδέονται οι δύο σεισμοί.

Η σεισμική δόνηση σύμφωνα με αναθεώρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είναι μεγέθους 6,3 Ρίχτερ με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου.

Το εστιακό βάθος είναι 8,2 χιλιόμετρα.

Πέρα από την Κρήτη, ο σεισμός έγινε αισθητός στη Ρόδο και άλλα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στην Αττική.

 Μέχρι και στην Κύπρο έγινε αισθητός ο μεγάλος σεισμός 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε 24 χιλιόμετρα Νότια-Νοτιοανατολικά της Ζακρου, με αποτέλεσμα να εκδώσει ανακοίνωση το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του υπουργείου Γεωργίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 12:24 καταγράφηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος ισχυρός σεισμός μεγέθους M=6.3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ».

Ο σεισμός είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Κρήτης και 600 χιλιόμετρα δυτικά της Κύπρου, σημειώνει. Προσθέτει πως παρά τη μεγάλη απόσταση του επικέντρου από την Κύπρο, ο σεισμός αυτός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος του νησιού κυρίως από ενοίκους ψηλών κτιρίων.

Ο σεισμός αυτός εντάσσεται στα πλαίσια της σεισμικής δραστηριότητας του ανατολικού τμήματος του Ελληνικού Τόξου. Η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης», καταλήγει.

Σε εφαρμογή το σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ»

Σε εφαρμογή τέθηκε άμεσα το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στην Κρήτη 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από την πρώτη στιγμή, έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές, αναφέρονται μόνο μικρές κατολισθήσεις σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου της Σητείας, ενώ έχει καταρρεύσει μέρος της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο χωριό Ξερόκαμπος, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.