Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Πνίγηκε ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, στο Σούνιο

Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος: Πνίγηκε ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ στο Σούνιο 

 Ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος και πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ άφησε την τελευταία του πνοή σε παραλία του Σουνίου. Συγκεκριμένα ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος πνίγηκε το Σάββατο στη θάλασσα του Σουνίου σε ηλικία 85 ετών.

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Ανδρέας Μπουντουβής έκανε γνωστή την είδηση με ανακοίνωσή του: «Απεβίωσε ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος.

Ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, πρώην Πρύτανης του ΕΜΠ, απεβίωσε χθες 3.9.2021. Το ΕΜΠ πενθεί την απώλεια και τιμά την προσφορά και τη μνήμη ενός σημαντικού ανθρώπου και ακαδημαϊκού πολίτη».

Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου για το θάνατο Ξανθόπουλου: 

«Η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του πρώην Πρύτανη του ΕΜΠ και Ομότιμου Καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών: ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος υπηρέτησε το ΕΜΠ από θέσεις ευθύνης με υποδειγματική αφοσίωση και υψηλή αίσθηση καθήκοντος και συνέβαλε σημαντικά, με το πολύπλευρο έργο του, στην ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων της Σχολής του και του ΕΜΠ.

ΨΗΦΙΖΕΙ

-Να εκπροσωπηθεί η Σύγκλητος στην κηδεία του
-Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία επί τριήμερο».

Ποιος ήταν ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος

Ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος του Σπυρίδωνος και της Ελένης Γ. Σισίνη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 24/9/1936. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ και προσέφερε τις υπηρεσίες του ως διακεκριμένος δάσκαλος-ερευνητής επί 40 χρόνια στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. Σύζυγό του  ήταν η Νίκη Πυλορώφ (5/3/1946) του Κλήνη και της Σοφίας και απέκτησαν ένα παιδί, τον Σπύρο (17/9/1973), ο οποίος πήρε και το επώνυμο Σισίνης. Το 1965 εξελέγη υφηγητής της Υδραυλικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία έκτακτος και τακτικός καθηγητής, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1975.

Το 1975 εξελέγη τακτικός καθηγητής Υδρολογίας και Υδραυλικών Έργων στη σχολή πολιτικών μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το 2004 αποχώρησε από το Πανεπιστήμιο με τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή. Την περίοδο 1997 – 2003 διετέλεσε πρύτανης του Ε.Μ.Π. ενώ τις περιόδους 1981-1983 και 1995-1997 πρόεδρος της σχολής πολιτικών μηχανικών.

Την περίοδο 1989-1993 χρημάτισε Γενικός Διευθυντής της ΔΕΗ. Τον Μάρτιο του 2004 διορίστηκε υφυπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ στον τομέα των δημοσίων έργων στην κυβέρνηση Καραμανλή, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2009.

ΨΗΦΙΖΕΙ

-Να εκπροσωπηθεί η Σύγκλητος στην κηδεία του

ΨΗΦΙΖΕΙ

-Να εκπροσωπηθεί η Σύγκλητος στην κηδεία του
-Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία επί τριήμερο».

-Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία επί τριήμερο».