Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Να ζούμε σωστά τη ζωή μας … γιατί δεν ξανάρχεται…

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjuFjLHKIso5_S6YKD48vLUrkx6YGf9Jn_HekDLvDGRkwSroceSqYaIiU8yHZ5MeqjuADLuOKq9bFZdvt8WFpAjqzjOyJJPCUEXfxvk1SYiVe7cITo8r3NzEk4k4pKWQntRym62zbp5f5k/w1200-h630-p-k-no-nu/nikoszavalis.png 

Του Νίκου Ζάβαλη

Να ζούμε σωστά τη ζωή μας … γιατί δεν ξανάρχεται…

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: «η ζωή είναι μία θεατρική σκηνή και όνειρο» , που δεν ξανάρχεται. Δεν έχουμε συνέχεια χειμώνα ,ή, άνοιξη , ή, καλοκαίρι ,ή, φθινόπωρο .Όλα αυτά έρχονται και φεύγουν.

Το ίδιο συμβαίνει και στη ζωή μας , δηλαδή είναι μία θεατρική σκηνή και η ζωή μας.

Τι να κάνουμε εμείς;;;

Την απάντηση την έδωσε σε μία από τις διαλέξεις του ο Μεγάλος Φιλόσοφος Λιαντίνης :

«Τρύγησε την ημέρα , μην την αφήσεις να πάει χαμένη , γιατί δεν θα την ξαναβρείς».

Ο χρόνος της ζωής μας τρέχει , δεν γυρίζει πίσω , ούτε μπορούμε να τον ανατρέψουμε ..

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε , είναι να αγωνιστούμε να μην περνάει ο καιρός και εμείς να μη λέμε συνέχεια «έχουμε καιρό».

Η μητέρα του Μεγάλου φιλοσόφου της αρχαιότητας του Θαλή του έλεγε «παντρέψου παιδί μου» . Ο Θαλής όμως από μικρός ήταν απασχολημένος με τις πνευματικές του αναζητήσεις και έλεγε στην μητέρα του: «ούπω καιρός!», δηλαδή δεν είναι ακόμα καιρός μητέρα.

Η μητέρα του επέμενε και του έλεγε καθημερινά , ώσπου πέρασαν τα χρόνια και της λέει ο Θαλής την απίθανη και περίφημη σκέψη του «ουκέτι καιρός» δηλαδή πέρασε ο καιρός μητέρα!.

 Αυτό έχει μεγάλη σημασία , δηλαδή να χαιρόμαστε τη ζωή .

Η ζωή είναι  προσφορά είναι θεϊκό δώρο , να το χαρούμε γιατί θα πεθάνουμε , και το σπουδαιότερο δεν ξέρουμε πότε θα πεθάνουμε. 

Μας παρασύρει η ζωή , όμως η ουσία είναι να προσέχουμε και να είναι «ανοιχτά τα μάτια μας».

Και τον χειμώνα και το καλοκαίρι πρέπει να τα χαιρόμαστε , είναι μοναδική η ζωή μας , με αγρυπνία αγωνιστική μπορούμε να τη χαρούμε τη ζωή και όχι με τον ύπνο.

 Ένα παράδειγμα αγώνα, μας δίνει ο Πλούταρχος, που λέει ,ότι  ό Θηβαίος στρατηγός Αρχίας  γλεντοκοπούσε με τους φίλους του, και του έδωσαν  ένα γράμμα , που είχε την πληροφορία , ότι κινδύνευε. Μέσα στη δύναμη της εξουσίας , αλλά και της μέθης του δεν το άνοιξε , αλλά είπε το σπουδαίο «ες αύριο τα σπουδαία» .  Όμως σε λίγες ώρες τον δολοφόνησε ο Πελοπίδας…

Συμπέρασμα : Να είμαστε ξάγρυπνοι …. Και «να έχουμε ισχυρά τείχη».

Δεν ξέρουμε πότε θα μας επιτεθεί ο εχθρός.

…………….

Νίκος Ζάβαλης