Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Κορονοϊός: Θετικότητες στα … ύψη δείχνουν τα rapid test – Που χτυπάει «κόκκινο» η διασπορά στην Πελοπόννησο.

rapid test 

Θετικότητα που φτάνει και ξεπερνά ακόμη και το … 12% εντοπίζεται από τις δωρεάν δειγματοληψίες (rapid test) που διενεργούν οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ σε διάφορα σημεία της χώρας καθημερινά.

Τα αποτελέσματα από τα χθεσινά rapid test δείχνουν σημαντική επιβάρυνση ορισμένων περιοχών, όπως η Εύβοια αλλά και περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Συνολικά διενεργήθηκαν 34.138 τεστ και ανευρέθηκαν 1.079 θετικοί, δηλαδή ποσοστό 3,16%, που συνολικά είναι κάτω από το όριο συναγερμού που θέτει το Ευρωπαϊκό Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) και είναι 4%.

Κατά τόπους, όμως, τα θετικά τεστ που βρίσκονται αποδεικνύουν την τεράστια διασπορά που έχει η Covid-19 στην κοινότητα και την ταχεία εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, κυρίως σε ανεμβολίαστους πολίτες.

Σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν χθες στο ΚΤΕΛ Χαλκίδας προέκυψε θετικότητα 12,39% με θετικά τα 43 εκ των 347 rapid tests. Υψηλή θετικότητα εντοπίστηκε και στην κοινότητα Πολιτικών με εννέα θετικά τεστ σε σύνολο 110 (θετικότητα 8,18%).

Στα νησιά, ο ιός συνεχίζει να είναι… παρών και να διασπείρεται σε όλο και περισσότερους, ειδικά νέους που διασκεδάζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στον Εύδηλο Ικαρίας χθες εντοπίστηκε θετικότητα 10,16% από τις δωρεάν δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ.

Αχαΐα και Ηλεία είναι περιοχές που βρίσκονται υψηλά στο μολυσματικό χάρτη τις τελευταίες ημέρες. Στην Ανδραβίδα Ηλείας η θετικότητα από τα δωρεάν τεστ ανήλθε σε 8.79%, ενώ σε δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αχαΐας θετικό ήταν το 6,25% των δειγμάτων που ελήφθησαν. Σημειώνεται ότι η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ περιελάμβανε 118 περιστατικά στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και 77 στην ΠΕ Ηλείας.

Στη βόρεια Ελλάδα, επίσης, το φορτίο είναι “βαρύ”. Για τη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν χθες θετικότητες 7,62% στην Ανω Πόλη, 7,05% στη Μενεμένη, 6,67% στη Νέα Χαλκηδόνα. Αντίστοιχα, στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας θετικό βρέθηκε το 9,17% των τεστ. Στην Καστοριά, η θετικότητα από τις δειγματοληψίες με rapid tests ανήλθε σε 7,89%.

Το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς το καλοκαίρι θα δώσει τη σκυτάλη στο φθινόπωρο και οι δραστηριότητες θα μεταφερθούν από ανοιχτούς σε κλειστούς χώρους. Η προστασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας έτσι ώστε να μη φτάσει στο όριό του και να μπορεί να εξυπηρετεί οποιοδήποτε περιστατικό είναι πάντα προτεραιότητα στην στρατηγική αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού. Τη χθεσινή ημέρα οι νέες εισαγωγές ανήλθαν σε σχεδόν 320, και το σύνολο των νοσηλευόμενων σε όλες τις κλίνες (απλές, ΜΕΘ και άλλες ειδικές κλίνες) είναι περίπου 2500.