Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Φωτιά στην Κερατέα: Σε εξέλιξη το πύρινο μέτωπο– Δυνάμωσαν οι άνεμοι, φόβοι για τις αναζωπυρώσεις - Καλύτερη η εικόνα στα ίλια

 Φωτιά στην Κερατέα: Σε εξέλιξη το πύρινο μέτωπο– Δυνάμωσαν οι άνεμοι, φόβοι για τις αναζωπυρώσεις 

Η φωτιά στην Κερατέα παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από χθες, ωστόσο οι αρχές παραμένουν σε συναγερμό, καθώς η πυρκαγιά «βρίσκεται σε εξέλιξη» ενώ οι άνεμοι στην περιοχή έχουν δυναμώσει, συγκριτικά με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν το πρωί της Τρίτης.

Συγκεκριμένα, πνέουν άνεμοι έως και 3 μποφόρ, νότιοι, νοτιοανατολικοί.

Η ανησυχία για νέες αναζωπυρώσεις είναι μεγάλη, αν και η εστία στη Δροσιά είναι επίσης καλύτερη, κατά τις τελευταίες πληροφορίες.

Σε κάθε περίπτωση, στο μέτωπο υπάρχουν «ενεργές καύσεις», όπως ανέφεραν πηγές της Πυροσβεστικής, και δε μπορεί να λεχθεί, με ασφάλεια, ότι οριοθετήθηκε.

Στο σημείο επιχειρούν 104 πυροσβέστες, τρία πεζοπόρα τμήματα, 40 οχήματα και 2 ελικόπτερα. Τις προσπάθειες πυρόσβεσης συνδράμουν, επίσης, εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η φωτιά στα Βίλια έχει τρία μέτωπα και μήκος χιλιομέτρων. Καίει σε δύσβατη περιοχή και γι’ αυτό οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα είναι συνεχείς.

Στη μάχη μπήκαν το μεσημέρι και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια Ilyushin, χωρητικότητας 40 τόνων, που κάνουν ρίψεις νερού πάνω στα μέτωπα στο όρος Πατέρας. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μεγάλη πυρκαγιά μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Τα δύο ρωσικά αεροσκάφη έρχονται να ενισχύσουν τα εναέρια μέσα που νωρίτερα ενισχύθηκαν: επιχειρούν συνολικά 14 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων τα δυο Ilyushin και το άλλο ρωσικό πυροσβεστικό αεροπλάνο, το Beriev-200.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε τρία μέτωπα και καίει πευκοδάσος στους λόφους του όρους Πατέρας, στο τμήμα από Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα, αλλά η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με την νύχτα και τις πρωινές ώρες, όταν εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί και ένα γηροκομείο.

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν κινδυνεύει πλέον κάποιος οικισμός, αλλά η εκκένωση έγινε ουσιαστικά γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι για την γρήγορη απομάκρυνση των κατοίκων, που λόγω των πυκνών καπνών υπήρχε ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν.

Το στοίχημα είναι να προλάβουν οι ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν οποιαδήποτε μεγάλη αναζωπύρωση μέχρι τις 18.00 (λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που δημιουργεί κινδύνους για ταχύτερη εξέλιξη της πυρκαγιάς), γι’ αυτό αποφασίστηκε να επιχειρήσουν και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια.

Δεδομένου ότι οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί, υπάρχουν ελπίδες για οριοθέτηση της πυρκαγιάς εντός τις ημέρας.