Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

Φωτιά στην Αρκαδία: Μεγάλα και τα δύο πύρινα μέτωπα – Καίνε σε περιοχές της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης / Καλύτερη η κατάσταση στην Ανατολική Μάνη – Επιστρέφουν οι κάτοικοι στο Γύθειο

 Φωτιά στην Αρκαδία: Μεγάλα και τα δύο πύρινα μέτωπα – Καίνε σε περιοχές της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης 

Δύο πύρινα μέτωπα που έχουν περάσει στην Αρκαδία, από την Ηλεία και τη Μεσσηνία, αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε περιοχές της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης. Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, «είναι δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά στη Γορτυνία, γι’ αυτό και δημιουργείται μια αντιπυρική ζώνη, προκειμένου να σταματήσει η πορεία της φωτιάς».

 Επίσης, είπε ότι «ευτυχώς δεν πνέουν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι», προσθέτοντας ότι «στο σημείο βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις, μηχανήματα της Περιφέρειας και του δήμου, καθώς και μηχανήματα ιδιωτών».

Παράλληλα, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «το μέτωπο στη Γορτυνία, δημιουργήθηκε από τη φωτιά που πέρασε από την Ηλεία και για προληπτικούς λόγους προχωρήσαμε στην εκκένωση οκτώ οικισμών, ώστε να μην κινδυνεύσει κάποιος κάτοικος».

Μάλιστα, όπως προσέθεσε, «διασώθηκε έγκαιρα ένας εγκλωβισμένος σε οικισμό», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, «να έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά κάποια σπίτια».

Όσον αφορά στο δεύτερο μέτωπο, που πέρασε στην περιοχή της Μεγαλόπολης από τη Μεσσηνία, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «οι εναέριες και οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις απέτρεψαν την επέκταση της φωτιάς στην κοινότητα Ίσαρης, ενώ έχουν καεί δύο σπίτια στην περιοχή Χράνοι».

Πάντως, όπως επισήμανε, «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, πλέον η κατάσταση στην περιοχή της Μεγαλόπολης είναι καλύτερη».

====

«Καλύτερη είναι η κατάσταση με τις φωτιές στο δήμο της Ανατολικής Μάνης», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης.

Όπως εξήγησε, «σιγοκαίει μία φωτιά σε δύσβατη περιοχή, στη Δεσφίνα και υπάρχει ένα μέτωπο στην ορεινή περιοχή, Κρυονέρι».

Όσον αφορά στο Γύθειο, ο κ. Βερούτης είπε ότι «η κατάσταση είναι καλή, οι κάτοικοι που έφυγαν έχουν επιστρέψει και η πόλη έχει επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς».

Επίσης, ανέφερε ότι «καλή είναι η κατάσταση με τις φωτιές και σε άλλες περιοχές, όπως το Μαυροβούνι και το Βαθύ, με αρκετούς κατοίκους να έχουν επιστρέψει».

Πάντως, να σημειωθεί ότι στην Ανατολική Μάνη συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ το έργο τους συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

 ===

Μικρές και διαρκείς αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν εδώ και ώρες οι κάτοικοι της Νεμούτας Ηλείας, που όπως φαίνεται καταφέρνουν να τις αντιμετωπίσουν με επιτυχία. Νωρίτερα, υπήρξε μια σοβαρή αναζωπύρωση της φωτιάς που κατάφερε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα αφήνοντας μικρές σχετικά υλικές ζημιές στο χωριό. Σύμφωνα με το patrisnews.gr, κάποια σπίτια κάηκαν στον οικισμό, όμως αποφεύχθηκε η μεγάλη καταστροφή. Η φωτιά έχει σχεδόν περικυκλώσει το χωριό, ενώ τόσο οι καλλιέργειες όσο και το δάσος έχουν γίνει στάχτη. Την ίδια ώρα, εκτός ελέγχου φαίνεται πως καίει η φωτιά κοντά στον Δούκα και τις Μηλιές. Νωρίτερα, δόθηκε εντολή εκκένωσης μέσω του 112. Στην περιοχή δρουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και την ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Με το πρώτο φως της ημέρας οι δυνάμεις της πυροσβεστικής θα ενισχυθούν και με τα εναέρια μέσα.