Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Καίγονται σπίτια στην Ηλεία . Πληροφορίες για νέες εκκενώσεις περιοχών. - Και στη Μεσσηνία εκκενώνονται περιοχές λόγω της μεγάλης φωτιάς κοντά στο Διαβολίτσι

Εικόνες από σπίτια που καίγονται στην Ηλεία – Πληροφορίες για νέες εκκενώσεις περιοχών

 Με τις περιοχές της Ηλείας να εκκενώνονται η μία μετά την άλλη -ανάμεσά τους και η Αρχαία Ολυμπία- οι κάτοικοι συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τον πύρινο εφιάλτη.

Ήδη στην περιοχή βρίσκεται ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή πηγαίνει και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Όπως βλέπετε στην εικόνα του iliaLive, σε σύσκεψη με τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κι άλλους φορείς, βρίσκεται ήδη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.  

Σύμφωνα με πληροφορίες και όσα αναφέρθηκαν, 20 σπίτια έχουν καεί στον Πλάτανο, το Πελόπιο και την Καυκανιά, ενώ η πυρκαγιά παραμένει επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη.


Μάλιστα, σύμφωνα με το ilialive, υπήρξαν στιγμές έντασης με τους τοπικούς παράγοντες, όπως τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας Πάνο Μαντά, ο οποίος μίλησε για την έλλειψη των εναέριων μέσων στο μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς και έφυγε χτυπώντας την γροθιά στο τραπέζι.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για τις φωτιές στις 20.00, στην Ηλεία ξέσπασαν 7 φωτιές το μεσημέρι!

Οι τελευταίες πληροφορίες, στις 20.00 το βράδυ, λένε ότι άλλαξε η φορά του ανέμου και η πυρκαγιά κατευθύνεται και πάλι προς την Αρχαία Ολυμπία. Οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια να ανακοπεί το μέτωπο, προκειμένου να μην περάσει στον Κρόνιο Λόφο.

Ενδεικτικές της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ηλεία είναι οι εικόνες από το IliaLive, με τουλάχιστον δύο σπίτια που καίγονται και κατοίκους που προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με το PatrisNews, ζητήθηκε η απομάκρυνση των πολιτών από τα χωριά: Κλαδέο, Μάγειρα, Κοσκινά και Μιράκα καθώς το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι ήδη σε απόσταση αναπνοής. Από το μεσημέρι εκκενώνονται οικισμοί ο ένας μετά τον άλλον, με τους κατοίκους να αγωνιούν ακόμα περισσότερο τώρα που αρχίζει να πέφτει το σκοτάδι και θα σταματήσουν να πετούν τα εναέρια μέσα…

«Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την πόλη». 

Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος, τα όσα διαδραματίζονται στην Αρχαία Ολυμπία, λόγω της φωτιάς.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς ‘ανεβαίνει’ προς τις κοινότητες».

Επίσης, ο Χάρης Σπηλιόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «καταφέραμε να εκκενώσουμε άμεσα την Αρχαία Ολυμπία, όπως και τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν τουρίστες». 

ΦΩ

Πριν από λίγο, στάλθηκε μήνυμα του 112, το οποίο προειδοποιεί όσους βρίσκονται στο Μοναστηράκι ή στους Αγίους Θεοδώρους να εκκενώσουν την περιοχή προς Αγριλόβουνο από Διαβολίτσι στη Μεσσηνία. Η φωτιά ξέσπασε στις 16:10 στη Μέλπεια και κοντά στον οικισμό Βράχο. Έχουν κινητοποιηθεί πυροσβεστικές δυνάμεις από τον Μελιγαλά και την Καλαμάτα. Σύμφωνα με το messinialive, η φωτιά “ανοίγει” και κινείται προς την Άνω Μέλπεια και το Μοναστηράκι.