Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Ερώτηση Ψυχογιού στη βουλή: «Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις και στήριξη του εισοδήματος των αμπελοκαλλιεργητών και λοιπών παραγωγών της Κορινθίας»

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

25/08/2021

 

Ο Βουλευτής Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία ζητά άμεσες ενέργειες για την στήριξη με επαρκείς και δίκαιες αποζημιώσεις και ενίσχυση του εισοδήματος των αμπελοκαλλιεργητών και λοιπών παραγωγών της Κορινθίας, που διανύουν ήδη μια εφιαλτική χρονιά.

 

Η Ερώτηση αποτελεί συνέχεια των πολλαπλών κοινοβουλευτικών και άλλων παρεμβάσεων του βουλευτή Κορινθίας και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην προσπάθεια να πιεστεί η Κυβέρνηση να ασχοληθεί με σοβαρότητα και σχέδιο με τα προβλήματα των παραγωγών του Νομού, οι οποίοι πέρα από τις απώλειες

που είχαν λόγω πανδημίας και της ανύπαρκτης σχεδόν στήριξης από την κυβέρνηση, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και τα ακραία καιρικά φαινόμενα με τους παγετούς και τους καύσωνες να καταστρέφουν σχεδόν ολοσχερώς τις καλλιέργειές τους

 

Ο κος Ψυχογιός ζητά από την Κυβέρνηση να αποζημιώσει άμεσα και δίκαια τους παραγωγούς που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης  για τις ζημιές από πάγο και καύσωνες, να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει, όπως οι κρατικές ενισχύσεις (de minimis) και άλλα, για την στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών, της σταφίδας και άλλων καλλιεργειών, αλλά και να προχωρήσει η αναγκαία αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να περιλαμβάνει περισσότερα αίτια λόγω της κλιματικής κρίσης, καθώς και να δοθούν οι απαραίτητες διευκολύνσεις ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να τακτοποιήσουν τυχόν εκκρεμότητές τους και να ενταχθούν κανονικά στα μέτρα του ΠΑΑ όπως το 5.1.

 


                                                            Αθήνα, 24Αυγούστου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

ΘΕΜΑ: «Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις και στήριξη του εισοδήματος των αμπελοκαλλιεργητών και παραγωγών της Κορινθίας»

 

Με προηγούμενη Ερώτησή μας σαςεπισημάναμε ότι το 2020 ήταν μια πάρα πολύ άσχημη χρονιά για την αμπελοκαλλιέργεια. Η πανδημία του Covid 19, οι οικονομικές επιπτώσεις που ακολούθησαν από τα lockdown, η κατάρρευση του τουρισμού, αλλά και οι άσχημες καιρικές συνθήκες λόγω κλιματικής κρίσης που προκάλεσαν πλήθος ζημιών - καλυπτόμενων και μη από τον ΕΛΓΑ - στην παραγωγή, καταρράκωσαν το εισόδημα των παραγωγών.

Δυστυχώς οι ίδιες συνθήκες, σε όλα τα παραπάνω επίπεδα, εξακολουθούν και το 2021 με αποτέλεσμα το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας να προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολο. Μάλιστα το 2021 οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες του Νομού είναι τεράστιες και συνεχείς.

Οι ανοιξιάτικοι παγετοί έκαναν την αρχή, για να συνεχιστούν με τους καλοκαιρινούς καύσωνες. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σχεδόν το σύνολο της Κορινθίας, χωριά ολόκληρα, έχουν καταστραφεί από τις επιπτώσεις των συνεχόμενων υψηλών θερμοκρασιών στην αμπελοκαλλιέργεια.

Η ζοφερή αυτή κατάσταση μαζί με την απόγνωση των παραγωγών, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις για την άμεση και δίκαιη στήριξη του κλάδου αποτυπώνονται πλήρως σε επιστολές Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπως του Ζεμενού και του Άσσου που κοινοποιήθηκαν σε όλους τους βουλευτές του Νομού και προς εσάς, ως αρμόδιο Υπουργό.

Αντίστοιχα, σε πρόσφατη επίσκεψή μας στη Στιμάγκα Κορινθίας, χωριό εμβληματικό για την σουλτανίνα και με χιλιάδες εξαγωγές, είδαμε την ολοκληρωτική καταστροφή που έχει συντελεστεί στην αμπελοκαλλιέργεια της περιοχής αλλά και των γύρω χωριών και την απόγνωση και τεράστια ανάγκη για άμεση στήριξη των παραγωγών που ανησυχούν ακόμα και για την επιβίωσή τους. Ίδια εικόνα παρατηρείται στο σύνολο σχεδόν του Νομού, τόσο στα πεδινά όσο και στα ορεινά, και για όλες σχεδόν τις καλλιέργειες.

Κι όλα αυτά, τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η περίοδος της συγκομιδής και στην πλειοψηφία τους οι αγρότες δεν πρόκειται να τρυγήσουν ούτε ένα σταφύλι. Κι ενώ έχουν γίνει όλα τα καλλιεργητικά έξοδα, η παραγωγή που συγκομίζεται δεν φτάνει να καλύψει ούτε το κόστος των εργατικών.

Φάρμακα, νερά, λιπάσματα, πετρέλαια, δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν.

Οι αγρότες αλλά και ο Νομός οδηγείται στην φτωχοποίηση.

Από την άλλη μεριά, η Κορινθία έμεινε έξω από τη χορήγηση προκαταβολών για τους ανοιξιάτικους παγετούς, αλλά και τις κρατικές ενισχύσεις (De minimis) για τα επιτραπέζια σταφύλια, λες και οι καλλιεργητές της είναι δεύτερης κατηγορίας.

Επειδή, τα επιτραπέζια σταφύλια είναι το κύριο προϊόν μιας σειράς περιοχών της χώρας, με παραδοσιακά εξέχοντα ρόλο αυτόν της Κορινθίας.

Επειδή, είναι σε μεγάλο βαθμό εξαγώγιμο προϊόν, που επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την κατάρρευση των εξαγωγών λόγω πανδημίας.

Επειδή, η παραγωγή έχει καταστραφεί.

Επειδή, οι αγρότες της χώρας αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και δεν χωρίζονται σε αγρότες δύο κατηγοριών και ταχυτήτων.

Επειδή, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, συνολικά η αμπελοκαλλιέργεια είναι από τους μεγάλους χαμένους της κλιματικής κρίσης.

Επειδή, η πλειοψηφία ανάλογων παρεμβάσεων του Υπουργείου σας, (ΙΑΝΟΣ, στήριξη ελαιοκαλλιέργειας, αλιείας κλπ.), έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που αποφασίζονται.

Επειδή, η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και το μαξιλάρι των 37 δις. που κληρονομήσατε από την προηγούμενη κυβέρνηση, σας επιτρέπει να συνεχίσετε τη σημαντική στήριξη του αγροτικού κόσμου που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Επειδή, η κλιματική κρίση και οι ζημιές είναι εδώ σε αντίθεση με το ΥΠΑΑΤ, που έχει βάλει στο συρτάρι την ολοκληρωμένη μελέτη του 2019 για την αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να περιλαμβάνει και να αποζημιώνει περισσότερα αίτια.

Επειδή, οι περισσότεροι αγρότες περίμεναν τη συγκομιδή και τα έσοδα από την παραγωγή τους για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ, για να μπορούν να συμμετάσχουν και στα προγράμματα του ΠΑΑ που είναι σε εξέλιξη.

Επειδή, και η μαύρη κορινθιακή σταφίδα αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα τόσο στη διάθεση όσο και την τιμή της, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

1.    Ποιες είναι οι ενέργειές σας και το χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές των αποζημιώσεων στο Νομό Κορινθίας που πρέπει να γίνουν άμεσα και να είναι πλήρεις και δίκαιες για τους παραγωγούς;

2.    Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα χρησιμοποιήσετε, καθώς η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια και η ΕΕ δεν θέτει περιορισμούς, ώστε ο ΕΛΓΑ να ανταπεξέλθει οικονομικά στο μέγεθος των ζημιών σε όλη τη χώρα;

3.    Πώς σκοπεύετε να στηρίξετε τα επιτραπέζια σταφύλια και τη σταφίδα, ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν πηγή αξιοπρεπούς εισοδήματος των αγροτών και συναλλάγματος για τη χώρα;

4.    Θα χορηγήσετε κρατικές ενισχύσεις (De minimis) όπως έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και που πριν λίγους μήνες χορηγήθηκαν αποκλειστικά και μόνο σε παραγωγούς στην Κρήτη;

5.    Θα διορθώσετε τις αδικίες, που εσείς έχετε προκαλέσει, για να δοθούν ισότιμα προκαταβολές σε όλους τους πληγέντες ασφαλισμένους, όπως αυτοί που είχαν μεγάλες ζημιές από τον παγετό την άνοιξη;

Που βρίσκεται η διαδικασία αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που είχε ξεκινήσει το 2018, ώστε να προσφέρει καλύψεις από τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης;

6.    Σκοπεύετε, να δώσετε το χρονικό περιθώριο στους αγρότες των περιοχών με τις μεγάλες ζημιές, όπως η Κορινθία, να τακτοποιήσουν τυχόν φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες τους για να συμμετάσχουν στα μέτρα του ΠΑΑ, όπως για παράδειγμα το μέτρο 5.1.;

 

Οι ερωτώντεςΒουλευτές

Ψυχογιός Γιώργος

Αραχωβίτης Στάυρος