Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Νέα φωτιά στα Βίλια, στην περιοχή Κάζα: Επί τόπου ισχυρές δυνάμεις

 Βίλια – Μαίνεται η νέα φωτιά – Εκκενώνονται οικισμοί, ανησυχία για τους ισχυρούς ανέμους

Χωρίς τέλος ο πύρινος εφιάλτης στην Αττική. Νέα φωτιά στα Βίλια ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας (23.08.2021), στην περιοχή Κάζα, κοντά σε σπίτια.

Πρόκειται για νέα φωτιά στα Βίλια, σε δασική έκταση γεμάτη πεύκα. Ισχυροί άνεμοι, έντασης έως και 8 μποφόρ, πνέουν στην περιοχή και ήδη μέσω του 112 δόθηκε εντολή για την εκκένωση δυο οικισμών, των Βιλίων και του

Προφήτη Ηλία. Από τους κατοίκους των Βιλίων ζητήθηκε να μετακινηθούν προς Ψάθα και από εκείνους του Προφήτη Ηλία να φύγουν προς τη Μάνδρα.

Τα Βίλια δεν κινδυνεύουν για την ώρα. Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη να μην επεκταθεί σε Κιθαιρώνα και Βίλια και φαίνεται πως η φωτιά κινείται προς τα καμένα. Στον Προφήτη Ηλία έχουν καεί τουλάχιστον τέσσερα σπίτια.

Δεν είναι αναζωπύρωση της προηγούμενης φωτιάς στα Βίλια, που έκανε στάχτη περισσότερα από 94.000 στρέμματα αλλά νέα εστία. Το νέο πύρινο μέτωπο ξέσπασε σε διαφορετικό σημείο, στο δάσος στο δρόμο προς τις Ερυθρές και έχει μήκος τουλάχιστον 2,5 χιλιόμετρα. 

Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών, οριοθετήθηκε στο νότιο κομμάτι. Στο δυτικό κομμάτι, όμως, δίνεται μάχη να μην επεκταθεί σε Κιθαιρώνα και Βίλια. Προς το παρόν δεν κινδυνεύουν τα Βίλια.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς. Επιχειρούν: 167 πυροσβέστες με 60 οχήματα συμπεριλαμβανομένων: δύο ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, της δύναμης που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με 61 πυροσβέστες και 18 οχήματα από τη Ρουμανία, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και ομάδα Σ.μη.Ε.Α. της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής.

Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 13 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων δύο ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και ενός ελικοπτέρου ως συντονιστικό καθώς και οκτώ αεροπλάνα συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν η ΕΛ.ΑΣ., ο Ε.Σ., εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είπε ότι η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Κάζα και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα. Έχει μέτωπο περίπου 2,5 με 3 χλμ.

Η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό του προφήτη Ηλία, ο οποίος είχε εκκενωθεί νωρίτερα, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια. Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, είπε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ ότι είδε με τα μάτια του ένα σπίτι εντελώς κατεστραμμένο. Ωστόσο, δεν μπορούσε να έχει συνολική εικόνα των καταστροφών.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, η φωτιά επεκτάθηκε ταχύτατα και «διένυσε» απόσταση 4 με 5 χλμ από το σημείο που ξεκίνησε στην περιοχή Κάζα.

Στα Βίλια σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Κολοβεντζο έχει γίνει μόνο μερική εκκένωση και οι κάτοικοι βρίσκονται οι μισοί στη διασταύρωση των Βιλίων και οι άλλοι μέσα στον οικισμό. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού και πως σε αυτό συντείνουν η ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς και η δύναμη του αέρα.

Εξαιτίας της φωτιάς, τη τροχαία έχει επιβάλει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Έχεις διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών, από το ύψος του κόμβου των Βιλίων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.