Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

"Πύρινος εφιάλτης" σε Ηλεία και Αρκαδία: Μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Νεμούτα και Γορτυνία - Στην Τρίπολη φτάνουν οι καπνοί

 Φωτια Ηλεία  

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν πυροσβέστες και κάτοικοι στην Ηλεία και την Αρκαδία. Τα δύο μεγαλύτερα μέτωπα που απασχολούν τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής είναι στη Νεμούτα στην Ηλεία και την Γορτυνία στην Αρκαδία, λόγω των διαδοχικών αναζωπυρώσεων. Σύμφωνα με το dete.gr οι πυροσβεστικες δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν τις αναζωπυρώσεις ενώ εθελοντές με σκαπτικά μηχανήματα προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

Ανεξέλεγκτη παραμένει για δεύτερη συνεχή ημέρα η μεγάλη πυρκαγιά στη Γορτυνία Αρκαδίας. Οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά τους πρώτους

οικισμούς στην περιοχή της ορεινής Αρκαδίας, Χώρα, Ράχες, Νεοχώρι , Δωδεκάμετρο, όπου πέρασε η φωτιά το Σάββατο, προερχόμενη από την Ηλεία. Στην συγκεκριμένη περιοχή εκκενώθηκαν χθες 8 οικισμοί.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα Λαγκάδια έχουν καλυφθεί από τους καπνούς που φτάνουν μέχρι την Τρίπολη. Η επιχείρηση πυρόσβεσης καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη για τις επίγειες δυνάμεις, καθώς το χωριό είναι κτισμένο σε απότομη πλαγιά του βουνού και η συνδρομή των εναέριων μέσων είναι αναγκαία αυτή τη στιγμή, όπως λένε οι κάτοικοι. Σύμφωνα με το arcadiaportal.gr, αναφέρει πως εκτός από τη Γορτυνία, στο χωρία Ισαρη το μέτωπο εξακολουθεί να είναι μεγάλο, ενώ αναμένονται νέες ρίψεις νερού. 

"Δύσκολη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση με την φωτιά στην Γορτυνία, που πέρασε από την Ηλεία", είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Όπως εξήγησε, "από νωρίς το πρωί επιχειρούσε στο μέτωπο της φωτιάς ένα ελικόπτερο, ενώ όπως έχω ενημερωθεί, αναμένονται και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα". Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι "στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι", προσθέτοντας ότι "υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς και μηχανήματα έργου, ενώ έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την δημιουργία μιας αντιπυρικής ζώνης, ώστε να περιοριστεί η φωτιά".

Επίσης, ανέφερε ότι "έχουν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, περισσότεροι από οκτώ οικισμοί", ενώ όσον αφορά την πρόκληση ζημιών από την φωτιά, είπε ότι "σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, αλλά ακόμα δεν υπάρχει πλήρης εικόνα".

Σχετικά με το δεύτερο πύρινο μέτωπο στην περιοχή του δήμου της Μεγαλόπολης, που πέρασε από την Μεσσηνία, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "τα πράγματα είναι καλύτερα από χθες και εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τα μηχανήματα, επιχειρούσε στην περιοχή και ένα ελικόπτερο".

Ακόμη, ανέφερε ότι "σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την πυροσβεστική, τις νυχτερινές ώρες απειλήθηκαν από την φωτιά δύο οικισμοί, χωρίς όμως να προκληθούν ζημιές".

Πηγές: arcadiaportal.gr. , patrisnews.gr, dete.gr