Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Μίνι ανασχηματισμός στο κυβερνητικό σχήμα. Νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Γιάννης Οικονόμου

Μίνι ανασχηματισμός: Η ορκωμοσία των νέων υπουργών

 Ήταν λίγο μετά τις  το πρωί της Παρασκευής (και 13 Αυγούστου) όταν το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωνε. 

Νωρίς (  09:20 ) το πρωί της Παρασκευής (13.08.2021) το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωσε μικρές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ένας μίνι ανασχηματισμός , μία «εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων». καθώς «δεν μπήκε νέο πρόσωπο στην κυβέρνηση».

Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού για τον μίνι ανασχηματισμό: 

Με αφορμή την αναβάθμιση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστου Τριαντόπουλου σε Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα ο διαχειριστικός μηχανισμός για τη στήριξη των κατοίκων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συντελούνται οι ακόλουθες αλλαγές:

– Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος-Γεώργιος Σκέρτσος αναλαμβάνει Υπουργός Επικρατείας, με τις ίδιες αρμοδιότητες.

– Ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.

– Ο έως σήμερα Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννης Οικονόμου αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Στη θέση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου παραμένει η κυρία Αριστοτελία Πελώνη.

– Ο έως σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του κυρίου Ιωάννη Οικονόμου.

– Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του κυρίου Γεώργιου Στύλιου.

Στις αναβαθμίσεις είναι πρώτος πρώτος ο Χρήστος Τριαντόπουλος, που γίνεται από γγ του ΥΠΟΙΚ, υφυπουργός στον πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος είναι Ερευνητής στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Σπούδασε Οικονομικά (ΒΑ) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έβαλε το μεταπτυχιακό τίτλο του στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές (MSc) από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έλαβε το διδακτορικό τίτλο σπουδών του (PhD) πάνω στην πολιτική οικονομία των χρηματοπιστωτικών συστημάτων και της εποπτείας, εκπονώντας τμήμα των διδακτορικών του σπουδών, με υποτροφία, στο London School of Economics.

Από το 2016 διδάσκει οικονομικά, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, ενώ από το 2017 διδάσκει δημοσιονομική πολιτική στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Αναβαθμίζεται επίσης ο Άκης Σκέρτσος, που γίνεται από υφυπουργός στον πρωθυπουργό, υπουργός Επικρατείας. 

Ο τρίτος που αναβαθμίζεται είναι ο Γιάννης Οικονόμου. Από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, γίνεται κυβερνητικός εκπρόσωπος, με την Αριστοτελία Πελώνη να “επιστρέφει” στη θέση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου.

Ο Ιωάννης Οικονόμου είναι βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ, γεννημένος το 1973 στη Λαμία, Γεωπόνος στο επάγγελμα, με δραστηριοποίηση στο χώρο της εμπορίας και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το πτυχίο του Γεωπόνου από το τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Υπήρξε επικεφαλής της εταιρείας οδικών συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΣΥ Α.Ε.) 2013 έως το 2015, διετέλεσε γενικός Γραμματέας Καταναλωτή 2006 έως το 2009 και είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Διετέλεσε σύμβουλος του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2017 έως το 2019 και γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας από το 2016 έως το 2017. Υπήρξε ακόμη, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ από το 1998 έως το 2001.

Η πρώτη εκτίμηση είναι πως οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι χαμηλού επιπέδου, με κυρίαρχο στόχο να αλλάξει το πρόσωπο της κυβέρνησης προς τα έξω και αυτό σηματοδοτείται από την τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Να σημειωθεί ότι η θέση αυτή ουσιαστικά είχε μείνει κενή μετά την παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη, καθώς η Αριστοτελία Πελώνη δεν είχε αναβαθμιστεί σε κυβερνητική εκπρόσωπο αλλά εκτελούσε χρέη αυτού. Επίσης, η τοποθέτηση του Άκη Σκέρτσου σε θέση υπουργού Επικρατείας, του δίνει περισσότερες δυνατότητες στο να λαμβάνει και να υλοποιεί κυβερνητικές αποφάσεις. Τέλος, η αναβάθμιση του Χρήστου Τριαντόπουλου σε υφυπουργό στον πρωθυπουργό δείχνει την αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσουν με γρήγορες διαδικασίες όλα όσα έχει εξαγγείλει για τους πυρόπληκτους στην Εύβοια, την Αττική, κα ιτην Πελοπόννησο.

Η Ορκωμοσία των νέων Υπουργών έγινε σήμερα, στις 13:00, στο Προεδρικό Μέγαρο . Οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.