Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Φωτιά στα Βίλια: Την τελευταία στιγμή ανακόπηκε η πορεία της πύρινης λαίλαπας προς τον οικισμό

  

Νέες αναζωπυρώσεις σημειώνονται στη φωτιά στα Βίλια, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχες για τρίτη ημέρα σε όλα τα μέτωπα σε μια προσπάθεια να καταφέρουν περιορίζουν την πυρκαγιά.

Η φωτιά λόγω των ανέμων πήγαινε προς τα Βίλια των 4.000 κατοίκων αλλά την τελευταία στιγμή ανακόπηκε. Αυτή την ώρα συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου.

Όλες οι δυνάμεις έχουν δημιουργήσει “τείχος” για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας.

Όπως δήλωσε νωρίτερα η πρώην δημοτική σύμβουλος των Βιλίων στο έκτακτο δελτίο ειδήσεων του Open οι φλόγες έφτασαν 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να κάνουν αγωνιώδεις προσπάθειες να σώσουν τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής.

Εισήγηση έδωσε η πυροσβεστική για απομάκρυνση των κατοίκων στα Βίλια εξαιτίας του πύρινου μετώπου που μαίνεται στην περιοχή.

Στο σημείο καίνε διάσπαρτες εστίες γεγονός που προκαλεί ανησυχία, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3 ο Βασίλης Κόκκαλης, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής.

Τρία πύρινα μέτωπα απειλούν οικισμούς της Μάνδρας, την ώρα που τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα σημεία και τα εναέρια μέσα έχουν μειώσει τις ρίψεις νερού που πραγματοποιούν από το πρωί της Τετάρτης (18/8).

Σύμφωνα με τις τελευταίες εικόνες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open, το ένα από τα τρία μέτωπα απειλεί τον οικισμό Άγιο Σωτήρα, την ώρα που έχει δοθεί εντολή εκκένωσης από τις Αρχές.

Οι Αρχές δίνουν μεγάλη μάχη προκειμένου το πύρινο μέτωπο να μην περάσει προς την Οινόη. Από τις πρώτες πρωινές ώρες προσπαθούν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο.

Νωρίτερα, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, στην πυρκαγιά στα Βίλια το μέτωπο που ανησυχεί είναι αυτό που καίει δάσος προς το όρος Πατέρα και ειδικότερα στο τμήμα ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και την Οινόη, ωστόσο και εκεί από το πρωί δεν υπάρχει μεγάλη φλόγα, αλλά πυκνός καπνός, που είναι ενδεικτικός πως το μέτωπο είναι ενεργό, μέσα στο δάσος. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέχρι το μεσημέρι.

Και αυτό γιατί αυτή την ώρα δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι (πνέουν βόρειοι άνεμοι 2 μποφόρ με ριπές 3), ενώ από τις 11 και μετά αναμένεται να γυρίσουν σε νότιους. Μετά το μεσημέρι που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι πολύ σοβαρός ο κίνδυνος μεγάλων αναζωπυρώσεων. Ήδη, με το πρώτο φως έχουν αρχίσει να κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη, ενώ στο έδαφος παραμένουν και επιχειρούν όλες οι δυνάμεις.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή. Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Στη Λαυρεωτική, αντίστοιχα, όπου πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς έχουν καεί περίπου 6.000 στρέμματα, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια. Στα Βίλια, ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στον οικισμό Άγιος Γεώργιος, αλλά η καταγραφεί αναμένεται να γίνει μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.