Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Εκλογές-θρίλερ στη Γερμανία: Ποιον δίνουν Καγκελάριο οι δημοσκοπήσεις

 Σήμερα ο Τσακαλώτος γνωρίζει τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας 

Από τις στάχτες του αναγεννιέται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στη Γερμανία, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ένα μήνα πριν από τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Ο Ολαφ Σολτς και το SPD μπορούν να προσβλέπουν

στην καγκελαρία, καθώς δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της κυριακάτικης «Bild» δείχνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες διευρύνουν την «ψαλίδα» τους έναντι της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) στις τρεις μονάδες.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Insa» για λογαριασμό της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας, δείχνει το κόμμα του Σολτς στο 24% στην πρόθεση ψήφου, ενώ το κόμμα του Χριστιανοδημοκράτη Αρμιν Λάσετ ακολουθεί με ποσοστό 21%.

Εξάλλου σε άλλη έρευνα τo ινστιτούτο «YouGov» αποφάνθηκε πως αν οι εκλογές γίνονταν χθες, το κόμμα θα λάμβανε ποσοστό 24% (+8% σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση του YouGov πριν από ένα μήνα). Οι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές συγκέντρωσαν στο ίδιο γκάλοπ 22% (-6%). Οι Πράσινοι διατηρούν αμετάβλητο ποσοστό στο 16% και έπονται τα υπόλοιπα κόμματα. Αν οι πολίτες μπορούσαν να εκλέξουν απευθείας καγκελάριο, το 26% θα ψήφιζε τον Σολτς και μόλις το 8% τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, Αρμιν Λάσετ.

Αλλη δημοσκόπηση του «ZDF» διαπιστώνει για πρώτη φορά ισοδυναμία μεταξύ των δύο κομμάτων. Ετσι, αν οι εκλογές για το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, Μπούντεσταγκ, γίνονταν την επόμενη Κυριακή, το SPD θα έφτανε το 22%, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές θα λάμβαναν επίσης 22%, αν και έχουν απώλειες τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων. Μεγάλη διαφορά καταγράφεται στην προτίμηση προσώπου, αφού ο Σολτς συγκεντρώνει το 65% «καταλληλότητας», ενώ τον Αρμιν Λάσετ θεωρεί κατάλληλο μόνο το 25%.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν βάλει στο «κάδρο» της καγκελαρίας τον Ολαφ Σολτς με νίκη των Σοσιαλδημοκρατών. Πάντως, ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι το ζητούμενο της επόμενης κυβέρνησης αφού η νίκη του SPD, η πρώτη από το 2002, αναμένεται να είναι οριακή και οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού πολύπλοκες. Οι Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν με αρκετές πιθανές συμμαχίες να έχουν πλειοψηφία στην Μπούντενσταγκ. Η Χριστιανική Ενωση, από την άλλη, θα μπορούσε να διατηρήσει τα ηνία μόνο με «συμμαχία της Τζαμάικα», δηλαδή με Πράσινους και Φιλελεύθερους (FDP).