Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Γροιλανδία: Σφοδρή βροχόπτωση στην κορυφή του παγετώνα της, για πρώτη φορά μέσα σε 70 χρόνια

Γροιλανδία  

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια στη Γροιλανδία, έπεσε βροχή αντί για χιόνι στην υψηλότερη κορυφή το νησιού, στα 3.200 χλμ. από τη θάλασσα.

Για την τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία, οι θερμοκρασίες στο υψηλότερο σημείο της Γροιλανδίας ξεπέρασαν τους 0 βαθμούς Κελσίου. Ο θερμός αέρας προκάλεσε μια σφοδρή βροχόπτωση, με 7 δις. τόνους νερού να καλύπτουν το παγωμένο έδαφος της περιοχής.

Επρόκειτο για την πιο μεγάλη βροχόπτωση που έχει καταγραφεί στο σημείο από το 1950, οπότε και ξεκίνησε η συστηματική καταγραφή των βροχοπτώσεων στην κορυφή, μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων για τον Πάγο και τα Ύδατα (NSIDC), η ποσότητα πάγου που χάθηκε εξαιτίας της βροχόπτωσης την Κυριακή ξεπερνά 7 φορές την ποσότητα που χάνεται στην περιοχή κατά μέσο όρο ημερησίως, αυτή την εποχή του χρόνου.

Ο Τεντ Σκάμπος, ερευνητής του NSIDC, λέει πως η τελευταία αυτή βροχόπτωση αποτελεί ένα συμβάν, ιδιαίτερα ενδεικτικό του ότι η Γροιλανδία θερμαίνεται με ταχείς ρυθμούς.

«Αυτό που συμβαίνει δεν έχει να κάνει με μία ή δύο κάπως θερμότερες δεκαετίες μέσα σε ένα κλίμα που είναι γενικά ευμετάβλητο», λέει ο Σκάμπος. «Αυτό που συμβαίνει, δεν έχει προηγούμενο».

Στο υψηλότερο σημείο του παγετώνα της Γροιλανδίας βρίσκεται το Παρατηρητήριο του Εθνικού Κέντρου Επιστημών των ΗΠΑ, που ιδρύθηκε το 1989. Από εκεί, οι επιστήμονες παρατηρούν και καταγράφουν όλες τις μεταβολές στο Αρκτικό κλίμα και την μορφολογία των πάγων, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όπως λένε, η βροχόπτωση της Κυριακής ξεκίνησε από την νοτιοανατολική ακτή της Γροιλανδίας και κατάφερε να φτάσει από εκεί ως το Παρατηρητήριο, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

«Τα ολοένα αυξανόμενα καιρικά φαινόμενα όπως το λιώσιμο των πάγων, οι δυνατοί άνεμοι και εσχάτως η βροχή μέσα στα τελευταία 10 χρόνια συμβαίνουν με συχνότητα, μεγαλύτερη αυτής που θα θεωρούσαμε φυσιολογική και η οποία μεγαλώνει συνεχώς», λέει η Τζένιφερ Μέρσερ, επιστήμονας στο τμήμα Αρκτικών Προγραμμάτων του Εθνικού Κέντρου Επιστημών.

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cryosphere έδειξε ότι, από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 μέχρι και σήμερα, η Γη έχει χάσει 28 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου, μεγάλο μέρος των οποίων βρισκόταν στην Αρκτική και τη Γροιλανδία.

Το 2019, ο παγετώνας της Γροιλανδίας έχασε περίπου 532 τόνους πάγου, που έλιωσαν στη θάλασσα. Ένας ακραίος για τα δεδομένα της περιοχής καύσωνας που έπληξε τη Γροιλανδία τον Ιούλιο, είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσει να λιώνει ο πάγος της επιφάνειας ολόκληρου του γροιλανδικού παγετώνα. Ως αποτέλεσμα, η στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως ανέβηκε κατά 1,5 χιλιοστά.

Σύμφωνα με την Μέρσερ, η βροχόπτωση της Κυριακής θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα τον παγετώνα. Το νερό θα δημιουργήσει μια νέα κρούστα πάγου στην επιφάνεια του παγετώνα, η οποία θα απορροφά ηλιακή ενέργεια, έως ότου θαφτεί από το χιόνι. Ο Σκάμπος επεσήμανε ότι η κρούστα αυτή θα εμποδίσει την απορροή προς τα κάτω των υδάτων που προκύπτουν από το λιώσιμο του χιονιού, το οποίο εν συνεχεία θα πλημμυρίσει την επιφάνεια του παγετώνα και θα δημιουργήσει απορροές σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

«Τα αποτελέσματα αυτής της βροχόπτωσης θα καταστούν ορατά στις μελλοντικές καταγραφές μας του παγετώνα», καταλήγει η Μέρσερ.

ΠΗΓΗ: CNN