Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Euro 2020 – Ελβετία – Ισπανία 1-1 (1-3): Διά πυρός και σιδήρου στους «4» η Ισπανία με υπογραφή Σιμόν.

  

Με «ήρωα» τον Ουνάι Σιμόν, ο οποίος απέκρουσε τις εκτελέσεις των Σαρ και Ακάνζι από τα έντεκα μέτρα, η Ισπανία επικράτησε της Ελβετίας στον πρώτο προημιτελικό του Euro 2020, με 3-1 στη διαδικασία των πέναλτι (1-1 κανονικός αγώνας και παράταση) και προκρίθηκε στην ημιτελική φάση, όπου θα αντιμετωπίσει στις 6 Ιουλίου τον νικητή του ζευγαριού Ουκρανία-Αγγλία στο Wembley του Λονδίνου.

Έστω κι αν χρειάστηκαν τη διαδικασία των πέναλτι για να το καταφέρουν, οι Ισπανοί είναι στους «4» του Euro από το βράδυ της Παρασκευής! Κόντρα σε μια σκληροτράχηλη Ελβετία που πάλεψε σαν... θηρίο μέχρι το τέλος, η «Φούρια Ρόχα» στηρίχθηκε στον τερματοφύλακά της Ουνάι Σιμόν προκειμένου να βγάλει τα... κάστανα από τη φωτιά στην ψυχοφθόρο διαδικασία!

Ο γκολκίπερ της εθνικής και της Αθλέτικ Μπιλμπάο απέκρουσε δύο πέναλτι των Ελβετών (Σερ και Ακάντζι), ο Βάργκας έστειλε την μπάλα στα... περιστέρια και η Ισπανία με σκορ 3-1 πέρασε στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης.

Πριν ο Σιμόν φωνάξει «παρών» στα πέναλτι, ο αγώνας είχε διαφορετικό πρωταγωνιστή, ο οποίος ωστόσο αγωνίζεται στην ίδια θέση. Ο Γιαν Ζόμερ έπιασε τα... πάντα κάνοντας το ματς της ζωής του, κρατώντας ζωντανή την ομάδα του μέχρι και το τέλος της ημίωρης παράτασης.

Οι Ισπανοί είχαν προηγηθεί στο 8' με το αυτογκόλ του Ζακάρια (η μπάλα άλλαξε πορεία από το πόδι του μετά από σουτ του Ζόρντι Άλμπα), όμως δεν κατάφεραν να βρουν λύσεις για ένα δεύτερο τέρμα απέναντι στην «εφτάψυχη» Ελβετία, η οποία έφερε το ματς στα ίσα στο 68' με τον αρχηγό Σακίρι και δεν παραιτήθηκε ακόμα και όταν στο 77' ο Φρόιλερ αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη για σκληρό μαρκάρισμα στον Μορένο...

Η διαδικασία των πέναλτι:

Μπούσκετς δοκάρι
Γκαβράνοβιτς 1-0
Όλμο 1-1
Σερ απόκρουση Σιμόν
Ρόντρι απόκρουση Ζόμερ
Ακάντζι απόκρουση Σιμόν
Μορένο 1-2
Βάργκας άουτ
Οϊαρθάμπαλ 1-3

ΕΛΒΕΤΙΑ (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Ελβέντι, Ακάντζι, Ροντρίγκεζ, Βίντμερ (100' Εμπαμπού), Ζακάρια (101' Σερ), Φρόιλερ, Τσούμπερ (90'+2' Φάσναχτ), Σακίρι (81' Σόου), Έμπολο (23' λ. τρ. Βάργκας), Σεφέροβιτς (82' Γκαβράνοβιτς).

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ενρίκε): Ουνάι Σιμόν, Αθπιλικουέτα, Λαπόρτ, Πάου Τόρες (113' Αλκάνταρα), Ζόρντι Άλμπα, Κόκε (90'+1' Γιορέντε), Μπούσκετς, Πέδρι (119' Ρόδρι), Φεράν Τόρες (91' Οϊαρθάμπαλ), Σαράμπια (46' Ντάνι Όλμο), Μοράτα (54' Μορένο).