Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

«Θολό» τοπίο στην εστίαση λίγες ώρες πριν τα νέα μέτρα – Τι ισχύει για εμβολιασμένους και μη

εστίαση 

Η εστίαση λειτουργεί με νέα μέτρα από την Παρασκευή, 16.07.2021, ωστόσο το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο ως προς τι (θα πρέπει να) ισχύει κι ενώ απέχουμε μόλις λίγες ώρες από τη νέα πραγματικότητα στον κλάδο. 

Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, μέσω του προέδρου του Σωματείου BARECA, Νεκτάριου Νικολόπουλου, που μίλησε στο newsit.gr, απευθύνουν έκκληση για σαφείς λεπτομέρειες ως προς το νέο πλαίσιο κανόνων, καθώς ακόμη δεν έχει εκδοθεί ΦΕΚ ή κάποια σχετική ΚΥΑ κι έτσι τονίζουν πως βρίσκονται στη θέση να πρέπει να τηρήσουν ένα πλαίσιο που δεν είναι ξεκάθαρο, ενώ την ίδια ώρα τα πρόστιμα για τις παραβάσεις είναι…

σαφέστατα.

Λόγω της έξαρσης του κορονοϊού στη χώρα μας (σ.σ. 2.794 τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο, με τα 1.190 εξ αυτών να καταγράφονται στην Αττική και τη διασπορά να είναι εκτεταμένη) οι επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν με ένα νέο πλαίσιο, το οποίο προβλέπει διαφορετικούς κανόνες για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και για όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι, ή ακόμη δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, τα κέντρα διασκέδασης, δηλαδή τα μεγάλα μπαρ, τα μπουζούκια κλπ, δεν είναι απίθανο να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους.

Μέσα… μόνο εμβολιασμένοι στην εστίαση

Αυτός είναι ο πιο σαφής από τους νέους κανόνες. Σε όλες τις επιχειρήσεις, μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, κινηματογράφους και θέατρα, ανοίγουν οι εσωτερικοί χώροι αλλά μόνο για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου (σ.σ. και έχουν περάσει και 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση) ή για όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης και με χωρητικότητα στο 85%.

Από εκεί και πέρα το τοπίο «θολώνει» κι αυτό διότι όπως προαναφέραμε δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί το ΦΕΚ, κάτι που σημαίνει πως όλα θα ξεκαθαρίσουν όταν αυτό συμβεί.

Στα εστιατόρια και τα μπαρ, όσες επιχειρήσεις έχουν εξωτερικό χώρο, μπορούν να επιλέξουν αν θα λειτουργήσουν μόνο για εμβολιασμένους ή και ως μεικτοί χώροι, δηλαδή και για ανεμβολίαστους. Αν επιλέξουν να είναι μεικτοί οι εξωτερικοί τους χώροι, τότε οι ανεμβολίαστοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν κάποιο τεστ για να κάτσουν στα τραπεζάκια, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί πως θα επιτρέπεται η είσοδο μόνο σε όσους διαθέτουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών).

Σε ό, τι αφορά τις καφετέριες, στους εξωτερικούς χώρους θα ισχύει ο κανόνας των απαραίτητων αποστάσεων.

Σε όλα αυτά, μοναδική εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που κάποιος ανεμβολίαστος που κάθεται έξω, θα θελήσει να πάει τουαλέτα, αν ο συγκεκριμένος χώρος είναι μέσα στο κατάστημα. Στην περίπτωση αυτή, θα μπορεί να το κάνει φορώντας μάσκα καθ’ όλη την διάρκεια της… επίσκεψης στο εσωτερικό της επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εμβολιασμένοι ή μη, μέσα… ή έξω, το μόνο βέβαιο είναι πως όλοι οι πελάτες θα είναι καθήμενοι όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση κι αυτό θα ισχύει για όλο το καλοκαίρι.

Αντιδρούν οι ξενοδόχοι στα νέα μέτρα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ξενοδόχοι είναι έντονα δυσαρεστημένοι, καθώς στην πλειοψηφία των ξενοδοχείων το πρωινό σερβίρεται σε εσωτερικούς χώρους για λόγους διασφάλισης της ποιότητας του φαγητού.

Έτσι, το πρόβλημα είναι προφανές για το τι θα πρέπει να κάνουν με όσους δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο.

Τι ισχύει για τα πανηγύρια και τους αθλητικούς χώρους

Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με την λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.

ητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς. Η χωρητικότητα θα ανέρχεται στα 80% του συνόλου (5% εξ αυτών μπορεί να είναι ανήλικοι οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ), με ανώτατο όριο προσέλευσης: 25.000 θεατές για υπαίθρια γήπεδα και 8.000 για κλειστά γήπεδα.

Το πλαίσιο των κυρώσεων

  • 1η παράβαση:

Για τα καταστήματα εμβαδού < 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

Για τα καταστήματα εμβαδού > 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

  • 2η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

  • 3η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες.

Η επιβολή κυρώσεων είναι δυνατή ακόμη και μετά την πραγματοποίηση της παράβασης, εφόσον υπάρχει αποδεικτικό υλικό από την οποία να προκύπτει.

Πώς θα ελέγχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Επιπρόσθετα, διαθέσιμη είναι η εφαρμογή που θα χρησιμοποιείται για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Πρόκειται για την «Covid Free GR», που μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Click4more: Από την τσέπη τους οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τα υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού – Ποιους αφορά

Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Τρία είναι τα επίπεδα επαλήθευσης:

  • Πράσινο: Σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
  • Κίτρινο: Σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
  • Κόκκινο: Σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Πάντως, αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια που αναφέρθηκαν παραπάνω και λένε πως στους εξωτερικούς χώρους δεν θα χρειάζεται κάποιο τεστ, τότε όλα δείχνουν πως η «κίτρινη» επιλογή δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Τα σήματα για τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων

Τέλος, με τρία διαφορετικά σήματα πρόκειται να «χαρτογραφηθούν» οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, έτσι ώστε να είναι εύκολη η επιλογή τους από τους καταναλωτές.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 16 Ιουλίου ως τις 31 Αυγούστου, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις οι οποίες είναι οι εξής: «Χώρος Covid Free», «Μεικτός Χώρος» και «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό».

Χώρος covid free

  

Τα εν λόγω καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν με το 85% της χωρητικότητάς τους. Οι πελάτες θα πρέπει να είναι μόνο καθήμενοι, θα τηρούνται οι κανόνες αποστάσεων ενώ θα υπάρχουν και αυστηρές κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων.

Μεικτοί χώροι

Στις επιχειρήσεις θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες, ενώ στη διαμόρφωση του χώρου, η σήμανση θα προβλέπει ξεχωριστά τμήματα της επιχείρησης που θα μπορούν να κάθονται οι πελάτες, που θα έχουν εμβολιαστεί ή θα έχουν νοσήσει.

Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό

Με αυτό το σήμα θα πιστοποιούνται οι επιχειρήσεις στις οποίες όλο το προσωπικό που εργάζεται έχει εμβολιαστεί.

Φωτογραφίες αρχείου: Intime / Reuters.