Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» Χαρδαλιά για έξι περιοχές – Για ποιους εργαζόμενους θα απαιτούνται δύο τεστ την εβδομάδα

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» Χαρδαλιά για έξι περιοχές 

«Δεν έχει έρθει ακόμα το τέλος της πανδημίας» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο κ. Χαρδαλιάς «χτύπησε» καμπανάκι καθώς έχει καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων σε 64 περιφερειακές ενότητες ενώ ανακοίνωσε τον νέο επιδημιολογικό χάρτη της χώρας ανακοινώνοντας μια σειρά περιοχών, μεταξύ αυτών και σχεδόν όλης της Αττικής, οι οποίες ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού και συγκεκριμένα πάνε στο «πορτοκαλί».

Συναγερμό στις επιτροπές έχουν σημάνει τα εξής νησιά τα οποία έχουν «κοκκινίσει»: Μύκονος, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ίος, Σαντορίνη, Πάρος καθώς τα κρούσματα έχουν αυξηθεί.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χαρδαλιάς στη Μύκονο όπου όπως είπε τα ενεργά κρούσματα σε μόλις μια εβδομάδα τετραπλασιάστηκαν ενώ στο Ηράκλειο διπλασιάστηκαν και στο Ρέθυμνο τριπλασιάστηκαν.

Στο πορτοκαλί έχουν πάει οι εξής περιοχές: Γρεβενά, Ιωάννινα, Ανατολική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Λάρισα, Σαλαμίνα και Πάρος.

Στο κίτρινο έχουν πάει οι εξής περιοχές: Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζάκυνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ικαρία, η Λέρος, Λευκάδα, Κύθνος, Αντίπαρος, Χίος, Μήλος, Σέριφος.

Μάλιστα η μόνη περιοχή που επέστρεψε στο πράσινο είναι οι Λειψοί.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως από το Σάββατο 17 Ιουλίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην εστίαση, που βρίσκονται στις «κόκκινες» περιοχές και στα επιβατηγά πλοία αλλά και τα κρουαζιερόπλοια θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα τεστ, ένα rapid και ένα self το οποίο θα δηλώνουν στην ΕΡΓΑΝΗ.

Χαρδαλιάς: Τα νέα δεδομένα στις κατασκηνώσεις

Τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού προκάλεσαν και νέα δεδομένα στις κατασκηνώσεις. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς υπάρχει η εισήγηση της Επιτροπής οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι και οι κατασκηνωτές, προκειμένου να μπουν στην κατασκήνωση θα πρέπει να υποδείξουν το αρνητικό rapid test ή self test. Τα παιδιά θα ελέγχονται με self test μια φορά την εβδομάδα και οι εργαζόμενοι δυο.

Επίσης δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις εκτός αν έχει παραστεί μεγάλη ανάγκη.